Deputaţii europenii sunt mândri şi, totodată, scandalizaţi să figureze pe „lista neagră” a Moscovei

putin

După publicarea „listei negre” a Federaţiei Ruse, în care figurează nume de personalităţi politice europene interzise pe teritoriul statului rus, multe personalităţi s-au felicitat că fac parte din acest grup, în timp ce, la nivel instituţional, statele membre acuză Rusia că înveninează relaţiile UE-Rusia şi aşa tensionate. „Atunci când am văzut alte nume pe listă, mi-am dat seama că fac parte dintr-un club foarte onorabil”, a declarat sâmbătă, 30 mai, fostul ministru ceh al Afacerilor Externe, Karel Schwarzenberg, un aristocrat de 77 de ani cunoscut pentru criticile sale la adresa politicii Moscovei faţă de Ucraina. „Eu consider acest gest drept o recompensă”, a adăugat acest deputat, citat de agenţia cehă CTK.

Pentru unele personalităţi, faptul că sunt într-o asemenea listă este o dovadă a eficacităţii acţiunilor lor în favoarea Ucrainei. „Faptul că sunt pe această listă nu schimbă angajamentul meu faţă de poporul Ucrainei”, a scris pe Twitter eurodeputata suedeză Anna Maria Corazza Bildt, cunoscută pentru criticile sale faţă de preşedintele rus.
În total, 89 de personalităţi europene au fost citate într-o listă pe care Moscova susţine că nu a făcut-o publică, însă o copie a acesteia circulă deja. Este vorba de nume de oameni politici polonezi, suedezi, germani, cehi, olandezi, finlandezi, belgieni, români etc. Dintre ultimii fac parte: Gheorghe Haţegan; Adrian Cioroianu; Eugen Tomac; Iulian Chifu.

Ambasadorul Rusiei pe lângă UE, Vladimir Cijov, a confirmat săptămâna trecută existenţa unei asemenea liste, precizând că nu este vorba de conducători sau de înalţi responsabili ai statelor. „O asemenea listă există. Şi nimeni nu a fost introdus întâmplător”, a subliniat el.

Deputaţii români: Gheorghe Haţegan; Adrian Cioroianu; Eugen Tomac; Iulian Chifu. „Faptul că mă aflu printre cei cinci români declaraţi indezirabili în Federația Rusă îmi confirmă că insistenţele mele de a atrage atenția asupra riscului pe care Rusia îl reprezintă pentru pacea în regiune și chiar pentru Europa, au avut un ecou puternic la Kremlin. A fi persona non-grata într-un stat care ne-a amputat ţara prin pactul Ribbentrop-Molotov reprezintă un motiv în plus pentru mine să continui acest proiect politic de a lupta pentru drepturile românilor din R. Moldova și Ucraina. Voi încerca în continuare să aduc în atenția clasei politice ameninţarea reprezentată de Rusia, cu atât mai mult cu cât aceasta începe să-şi piardă din influenţă, devenind în acest fel mult mai periculoasă și mai tentată în a duce un război asimetric cu Europa!”, a scris pe Facebook Eugen Tomac.

The following two tabs change content below.