Deputații AIE s-au certat și în Săptămâna Mare

GÂLCEAVĂ // Nicio ședință fără ceartă în Parlament. Chiar dacă deputații comuniști au lipsit de la ultima ședință a Legislativului, colegii lor din AIE au găsit motive de gâlceavă, multe dintre ele cu subtext electoral.

Primele scântei au sărit chiar de la începutul şedinţei în plen, când liberalii au propus să fie examinat un proiect de lege care ar permite înregistrarea tuturor maşinilor cu numere străine intrate în republică până la 4 aprilie 2011.

Ghimpu s-a săturat de politica PLDM

„E o mare ruşine când Parlamentul împinge cetăţenii să înregistreze maşinile în Transnistria. Mi-e ruşine că cetăţenii nu-şi găsesc dreptatea aici, dar o găsesc la Smirnov”, a declarat președintele PL, Mihai Ghimpu, deranjat de faptul că proiectul propus de ei este amânat de la o zi la alta.

Președintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a declarat însă că proiectul nu poate fi votat atâta timp cât nu are avizul Guvernului.

„Nu sunt împotrivă să vină avizul de la Guvern, dar de ce nu vine? De ce Guvernul tărăgănează examinarea? Iată tocmai aici e politică şi sunt sătul de această politică a voastră”, a spus iritat Ghimpu.

Deși liderul PD, Marian Lupu, a declarat că susține ideea de a fi găsită o soluție în această problemă, proiectul liberalilor nu a fost discutat de Parlament.

S-au certat și din cauza troleibuzelor

Un alt motiv pentru „înțepături” între PLDM și PL l-a constituit proiectul de lege cu privire la scutirea de TVA la importul a 102 troleibuze pentru mun. Chișinău. Deputatul liberal Valeriu Munteanu a ținut să precizeze de la tribuna centrală a Parlamentului că premierul îşi asumă merite pe care nu le are în legătură cu procurarea acestor troleibuze.

„Ceea ce s-a spus la tribuna centrală a fost propagandă curată”, a replicat deputatul PLDM Mihai Godea, întrebându-se de ce în ultimii ani la primărie s-a făcut mai mult propagandă decât lucruri concrete.

Pentru a calma spiritele, președintele fracțiunii PD, Dumitru Diacov, a declarat că, „la rugămintea Valentinei Buliga (candidatul democraților la funcția de primar de Chișinău – n.r.), PD va vota proiectul de lege cu privire la importul troleibuzelor”.

Gluma lui Diacov a fost urmată de una a peledemiștilor. „Nu am să spun că la rugămintea lui Victor Bodiu, dar şi PLDM va vota proiectul”, a anunțat Godea. Mihai Ghimpu a preferat să rămână serios: „Noi propunem acest proiect din partea cetățenilor”.

Judecătorii CSJ, un nou motiv de supărare

Solicitarea fracțiunii PLDM de a amâna examinarea unor proiecte cu privire la numirea unui nou vicepreședinte și a unui nou judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a provocat noi nemulțumiri în alianță.

Deși Godea a explicat că amânarea este necesară pentru a purta inițial „o discuție extinsă pe justiție”, președintele Parlamentului, Marian Lupu, afirmă că motivele amânării nu îi sunt clare.

„Consiliul Superior al Magistraturii a înaintat aceste proiecte în Parlament cu trei luni urmă. De atunci le tot amânăm, fără vreo justificare. Nimeni nu înaintează obiecții. E o situație stupidă și confuză. O încăpăţânare neînţeleasă. Noi vrem explicații și argumente din partea celor care cer amânarea”, a declarat Lupu, precizând că PD și PL nu au obiecții față de aceste două proiecte de lege.

În pofida ciondănelilor, deputații AIE s-au despărțit împăcați, urându-și unul altuia „Paște Fericit”, iar președintele Parlamentului, Marian Lupu, a ținut să-i felicite și cu ocazia zilei de 9 mai.

Au preferat gunoiul!

În loc să vină la ședința în plen a Parlamentului, deputații comuniști au preferat să meargă într-un parc din capitală unde au adunat gunoi împreună cu candidatul lor la funcția de primar de Chișinău, Igor Dodon. În acest mod, comunistul s-a lansat oficial în campania electorală.

Mariana Raţă

The following two tabs change content below.