Deputat polonez: „Ruşii ne mint”

Rusia este responsabilă moral de catastrofa aviatică de la Smolensk, în care au decedat 96 de oficiali polonezi, iar ambele versiuni ale accidentului indică o potenţială implicare a părţii ruse. De această părere este deputatul polonez, Artur Gurski, membru al partidului „Dreptul şi Dreptatea”, care crede că Rusia „minte” în legătură cu accidentul tragic de la Smolensk.

„Sunt sigur, practic, că ruşii ne mint. Ei deja au constatat că vinovat de accidentul aviatic este pilotul sau chiar preşedintele, Lech Kaczynski, care ar fi dorit cu tot dinadinsul să participe la evenimentele de comemorare de la Katyn”, a declarat deputatul polonez, într-un interviu pentru ziarul „Nasz Dziennik” din Polonia.

Artur Gurski crede că adevărul ar putea să nu mai fie aflat niciodată. „Sunt două versiuni: aceea că ruşii nu au permis aterizarea avionului din cauza condiţiilor climaterice nefavorabile, a pistei de aterizare prea scurte sau a sistemului de navigare defect, şi aceea că dispecerii le-au transmis piloţilor date greşite, iar din această cauză avionul a atins crengile copacilor şi s-a prăbuşit. Mi-e frică de faptul că am putea să nu aflăm adevărul niciodată”, a spus Gurski.

Acesta şi-a motivat opinia prin faptul că ruşii se vor ocupa de analiza cutiilor negre. „Ruşii au declarat că vor lua corpurile neînsufleţite la Moscova şi că nu sunt siguri că polonezii vor avea acces la anchetă. Iar în aceste condiţii noi nu vom afla adevărul, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul tragediei din Gibraltar, când a decedat generalul Władysław Sikorski”, a precizat oficialul polonez.

Deputatul polonez a menţionat şi faptul că imediat după accident a fost interzisă difuzarea oricărei informaţii. „Jurnaliştii care aşteptau aterizarea avionului au fost deposedaţi de înregistrări audio, de fotografiile făcute, iar reţelele de telefonie mobilă au fost blocate”, spune Gurski.

„Să nu uităm că dintre noi a plecat un adevărat patriot polonez, care nu se temea să ia o poziţie dură faţă de Rusia”, a conchis oficialul de la Varşovia.

Un avion de tip TU-154, la bordul căruia se aflau preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, şi 95 de oficiali principali de stat, s-a prăbuşit în apropierea aeroportului Smolensk, din Federaţia Rusă, sâmbătă dimineaţa. Deocamdată motivul oficial al accidentului nu a fost anunţat, în prezent fiind recuperate cutiile negre ale avionului. (jurnal.md)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)