Deocamdată bănuiţi

DOSAR // Ex-ministrul Afacerilor Interne, Gheoghe Papuc, şi ex-comisarul general al municipiului Chişinău, Vladimir Botnari, riscă să fie traşi la răspundere penală în legătură cu evenimentele tragice din luna aprilie curent.

Procuratura Generală (PG) a anunţat că a iniţiat un dosar de urmărire penală în privinţa celor doi pentru neglijenţă în serviciu, soldată cu urmări grave (art. 329 alin. (2) lit. b) Cod penal). Amintim că în urma protestelor tinerilor din 7 aprilie, patru tineri au decedat în condiţii suspecte. Totodată, au fost înregistrate sute de cazuri de tratament inuman, degradant şi tortură. Reprezentanţii organelor de forţă care au descins în noaptea protestelor din 7 aprilie nu au putut fi identificaţi, pentru că purtau măşti. La recomandările organismelor internaţionale, procuratura a trecut la investigarea persoanelor care au dispus atacul asupra tinerilor şi au tolerat maltratările şi reţinerile masive.

Acuzaţia adusă lui Papuc şi lui Botnari – „neglijenţă în serviciu cu urmări grave” – se pedepseşte cu amendă în mărime de la 300 la 800 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii până la cinci ani. La 9 decembrie curent, când a fost audiat în calitate de martor, la PG, Papuc a declarat pentru presă că nu se teme de răspundere. „Toţi copiii sunt vii, părinţii mulţumiţi, iar noi am făcut totul corect la 7 aprilie”, a spus el. La 23 decembrie, solicitat de jurnal.md să comenteze învinuirile aduse de PG, Papuc a reiterat: „Eu am spus tot ce am avut de spus pe 9 decembrie, când am fost citat de PG. Mai mult nu am ce adăuga”.

Vor fi audiaţi în viitorul apropiat

Şeful Direcţiei cercetare penală a PG, Sergiu Garabagiu, a declarat că Papuc şi Botnari urmează să fie audiaţi în calitate de bănuiţi în viitorul apropiat. Fostul deţinut politic în perioada protestelor, Sergiu Mocanu, opinează că punerea lui Papuc sub învinuire încă nu înseamnă nimic. „E bine că se încearcă să se facă ceva, dar trebuie să se meargă până la capăt. Să nu se întâmple că peste puţin timp să ne pomenim că aceştia sunt scoşi de sub învinuire”, a spus fostul consilier prezidenţial.

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, consideră că, pe 6-7 aprilie, au avut loc acte grave de tortură, iar unii tineri au decedat anume în urma acţiunilor organelor de forţă. „Cei care au condus acele operaţiuni trebuie să fie urmăriţi penal”, a spus ministrul. Unii deputaţi comunişti însă sunt de părerea că iniţierea acestui dosar ar avea conotaţie politică. Astfel, Maria Postoico, deputat PCRM, susţine că nu e de mirare că Papuc este cercetat penal în dosarul „7 aprilie”. „Justiţia îşi spune cuvântul şi nu mă miră acest lucru pentru că am fost ameninţaţi că ni se vor intenta dosare penale”, a opinat comunista.

Solicitat de JURNAL, Teo Cârnaţ, jurist la Comitetul Helsinki din R. Moldova a comunicat că Gheorghe Papuc poartă răspundere morală în primul rând pentru moartea lui Valeriu Boboc, tânărul în vârstă de 23 de ani care a decedat în noaptea protestelor din 7 spre 8 aprilie. Potrivit acestuia, poliţiştii s-au înarmat cu pistoale automate şi au descins în forţă nu din capul lor, ci la ordinul superiorilor. Amintim că, anterior, avocaţii familiei Boboc au solicitat PG să fie traşi la răspundere demnitarii care au ordonat atacul asupra tinerilor protestatari.

Există noi mărturii

Punerea sub urmărire penală a fostului ministru al Afacerilor Interne, Gheorghe Papuc, este, probabil, o consecinţă a unor mărturii, inclusiv din partea unor persoane apropiate lui Papuc, presupune avocatul familiei lui Valeriu Boboc, Veaceslav Ţurcan.

Acesta a declarat în cadrul emisiunii „Chestiunea zilei” de la Jurnal TV că, probabil, deschiderea dosarului penal a survenit după ce au fost adunate informaţii sau au mai apărut martori, inclusiv persoane din cercul apropiaţilor lui Papuc.

Potrivit avocatului, reieşind din capacităţile şi posibilităţile ex-ministrului Afacerilor Interne, ar trebui asigurate anumite măsuri de reprimare, cel puţin arest la domiciliu. La rândul său, Anatol Mătăsaru, una din victimele poliţiştilor în perioada protestelor din aprilie, a declarat că Papuc este responsabil de cele întâmplate pe 7 aprilie. După Mătăsaru, organele de menţinere a ordinii nu au luat măsurile necesare pentru a preveni devastarea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei. „Toţi cunosc că există trupe speciale, care, în 20 de minute, puteau dispersa mulţimea, dar nu s-a acţionat profesionist în acest sens ”, a spus el.

Aceeaşi opinie a fost împărtăşită şi de colonelul de poliţie Eduard Maican, preşedintele Uniunii Naţionale a Veteranilor Războiului din 1992, care a afirmat că poliţia a acţionat sub orice nivel, iar vina o poartă conducerea de atunci a ministerului. „Urmărirea penală pe numele lui Papuc şi a lui Botnari este justificată, dar demararea urmăririi penale nu înseamnă că va fi dovedită vinovăţia acestora şi că îşi vor primi pedeapsa”, a opinat Maican.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu