Demolatorii nu au plătit nici măcar o amendă simbolică

Cei care distrug edificiul de pe strada Vlaicu Pârcălab 71, monument de istorie şi arhitectură de importanţă naţională, au totala libertate de a continua demolarea ilegală a acestuia.

Nimeni nu le poate aplica nici măcar o amendă, darămite să-i pedepsească pe măsura daunelor pe care le aduc centrului istoric al capitalei. În martie curent, Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor (AIRM) din cadrul Ministerului Culturii s-a adresat Procuraturii Municipiului Chişinău cu solicitarea de a deschide un dosar penal privind acest caz de încălcare a legii, dar peste trei luni, în mai 2011, a primit, drept răspuns, o ordonanţă de neîncepere a cauzei penale.

Ion Ştefăniţă, director al AIRM, a comunicat pentru JURNAL că recent a cerut accesul la dosare la Procuratura Municipiului Chişinău şi, analizându-le, a stabilit tergiversarea cazului. „Nici un dosar nu a ajuns în judecată”, a declarat Ion Ştefăniţă, relatându-ne că Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor se va adresa Procuraturii Generale a Republicii Moldova cu o interpelare în vederea intentării unui dosar penal în cazul distrugerii monumentului de pe Vlaicu Pârcălab 71.

Contactat de JURNAL, Vasile Gherasimov, viceprocuror al Municipiului Chişinău, a spus că pe moment nu cunoaşte în detaliu datele problemei şi că după ce se va informa, ne va putea da un răspuns exhaustiv („cu documentele pe masă”) la toate întrebările, în viitorul apropiat. Între timp, muncitorii demontează clădirea, pregătind terenul pentru începutul construcţiei, în locul monumentului, a unui business centru cu şapte niveluri şi cu două niveluri la subsol, pentru parcări subterane.

Irina Nechit

 

 

The following two tabs change content below.