Democrații propun revenirea la uniformele școlare

Democrații propun revenirea la uniformele școlare, iar internauții se tem că reforma învățământului se va reduce la uniforme, iar vechile probleme vor rămâne nerezolvate

În perioada 5-12 decembrie, DGETS, CNA și AO Părinți Solidari au organizat ședințe la care au fost invitați managerii de instituții preșcolare și părinți pentru a discuta taxele ilegale care se percep în școli și grădinițe. În sfârșit, responsabilii din educație au recunoscut că în instituțiile de învățământ se percep diverse taxe ilegale din motiv că statul nu le asigură suficient cu cele necesare, iar directorii sunt nevoiți să cerșească de la părinți bani pentru produse igienice, rechizite, diverse reparații, organizarea matineelor ș.a.

Carolina Chirilescu

Timp de câțiva ani la rând atât Ministerul Educației cât și DGETS au emis mai multe ordine prin care se interzice colectarea diverselor taxe în școli și grădinițe. Managerii de instituții și părinții spun că, în pofida acestora, se practică în continuare jumuleala de bani pe principiu „benevol”. Din cauza așa-numitor fundații ale grupelor, grădinițelor, se iscă scandaluri între părinții care sunt de acord să plătească și cei care refuză, iar consecințele se răsfrâng asupra copiilor.

„Trebuie să recunoaștem că în instituțiile de învățământ există corupție și de cele mai multe ori e vorba despre mentalitate – în unele cazuri este vorba despre părinții care vor mai multe decât le oferă instituția și sunt gata să achite diverse sume, alteori – despre managerii care sunt nevoiți să ceară deoarece statul nu oferă destui bani. O soluție este ca asociațiile de părinţi să fie înregistrate oficial, ca părinții să gestioneze cum doresc acei bani, fără a implica angajații grădinițelor. Din păcate, nici noi, cei de la direcție, nu cunoaștem câte asociații sunt înregistrate oficial. Iar neoficial am înțeles că sunt multe”, a spus Viorica Negrei, șef interimar al DGETS.

Reprezentanții Centrului Național Anticorupție au menționat că orice asociație de părinţi care nu este înregistrată oficial la Ministerul Justiției este ilegală, asociațiile înregistrate pot aduna doar benevol bani de la părinți. Aceste declarații au stârnit un val de reacții din partea unor părinți. Din spusele lor, ei sunt nevoiți să achite diverse taxe sub presiunea comitetelor de părinţi, uneori a angajaților instituțiilor preșcolare, iar acele asociații nu au niciun statut legal. De cele mai multe ori cei care refuză sunt amenințați, batjocoriți sau chiar obligați să se mute în alte grupe sau grădinițe, la cererea unui grup de părinți care sunt de acord cu taxele ilegale. „La fiecare ședință când spun că nu voi plăti niciun ban, mi se spunea să-mi duc copilul în altă parte, şi e vorba despre o grădiniță de stat!”, spune Victoria, de la Grădinița nr. 49.

DGETS: „Tinerii actori nu vor să fie Moș Crăciun la matinee”

Marea dilemă a părinților înainte de sărbătorile de iarnă sunt serviciile lui Moș Crăciun care ajung să ceară pentru 10-15 minute până la 2.500 de lei. Dacă unii părinți își pot permite aceste sume, alții spun că e prea costisitor, mai ales că sunt nevoiți, în afară de banii pentru Moș, să plătească pentru cadouri, decorarea sălilor, costume și mulțumiri în plic pentru angajații instituții. Săptămâna trecută, în cadrul ședinței din cadrul Primăriei, șefa interimară Silvia Radu a cerut ca în fiecare grădiniță și școală să ajungă Moș Crăciun, dar nu plătit de părinți. „Sunt atâția actori care nu au de lucru. Sunt sigură că, dacă Direcția Educație s-ar așeza la masă și ar discuta cu Direcția Cultură, s-ar găsi soluții legale pentru ca în fiecare instituție de învățământ să ajungă câte un Moș”, a declarat edilul.

După mai multe negocieri, Viorica Negrei ne-a declarat că nu au fost găsite soluții și că matineele nu sunt stipulate în programul de educație, părinții decid dacă doresc să organizeze aceste matinee. „Am discutat cu Direcția Cultură, însă tinerii actori nu vor să fie Moș Crăciun la matinee, ei vor să fie plătiți și cer sume chiar mai mari”, susține șefa interimară de la DGETS. Silvia Radu susţine că Direcția Educație ar putea cumpăra, începând cu anul viitor, cadouri de Anul Nou pentru copii, fapt negat de cei de la direcție, motivând că nu sunt resurse financiare în buget. „Acum, cu părere de rău, sărbătorile de iarnă pentru copii sunt un business, de aceea mulți nici nu mai cred în miracole pentru că sunt discriminați. Cine plătește acela participă”, spune Maria, o mamă din Chișinău.

Ședințe pentru bifă, susțin părinții

Majoritatea părinților care au participat la aceste ședințe susțin că nu au primit răspunsuri la problemele cu care se confruntă și că cei din educație susțin corupția din școli și grădinițe. „Ședințele au fost organizate doar pentru bifă. Analizând modul de organizare a ședințelor, dar și atitudinea reprezentanților DGETS, DETS de sector și ai preturilor de sector, concluzionăm că autoritățile nu sunt interesate să combată fenomenul taxelor ilegale și al corupției din grădinițe. Cu atât mai mult, autoritățile nu au dat nicio soluție reală pentru acele neajunsuri și deficienţe manageriale, care servesc drept pretext pentru colectările de bani de la părinți, chiar dacă acest lucru ține direct de obligațiile lor funcționale. Doamna Negrei mai mult promovează corupția decât o combate”, menționează Ala Revenco, fondatoarea AO Grupul Părinților Solidari. Karl Luganov a participat la ședințe pentru a obține răspunsuri privind asociațiile de părinţi, însă, spune el, în loc de răspuns, reprezentantul CNA a spus: corupția a început de la Eva și mărul oferit lui Adam (!).

Practică sovietică propusă de democrați

În această săptămână, purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, a anunțat că în urma unui sondaj realizat la comanda partidului lor, majoritatea respondenților ar fi pledat pentru reintroducerea uniformelor școlare. Practica este una sovietică, dar Gamurari susține că ea este aplicată și în unele țări din Occident. Ministerul Educației urmează să examineze în timpul apropiat subiectul; între timp, știrea a stârnit un val de reacții pe internet. Unii spun că sunt de acord cu reintroducerea uniformelor, susținând că astfel va dispărea discriminarea între păturile sociale, alții însă pledează contra.

„Cu o singură condiție, să poarte aceeași uniformă zi de zi toți, profesorii, directorii, deputații, ca să fie toți egali. Dorința de a egala, uniformiza toți copiii, vine din frica profesorilor de a pierde controlul, de a camufla faptul că fiecare copil este diferit și are nevoile și interesele sale, indiferent cu ce este îmbrăcat”, remarcă Claudia Dani din Chișinău. Alți internauți se tem că toată reforma în învățământ se va reduce doar la uniforme, iar vechile probleme, precum programa școlară încărcată, lipsa de cadre didactice, salariile mici, corupția și alte probleme stringente, vor rămâne nerezolvate.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)