Democraţii îşi etalează averile

LISTA LUI PLAHOTNIUC // Unii au mai „scăpat” din averi de când au venit la guvernare, alţii au mai tăinuit câteva proprietăţi, iar o parte chiar şi-a îngroşat bunurile deţinute

Mai puţin avuţi ca liderii comunişti, despre care am scris în ediţia de marţi a JURNALULUI, şi părând un pic mai sinceri decât primii, candidaţii Partidului Democrat (PD) la alegerile din 20 noiembrie 2010 şi-au făcut publice averile. Unii au mai „scăpat” din averi de când au venit la guvernare, alţii au mai tăinuit câteva proprietăţi, iar o parte chiar şi-a îngroşat bunurile deţinute. Iar pentru că trebuie să-i cunoaştem pe cei care se zbat să ne guverneze ţara, JURNAL vă propune să luaţi cunoştinţă şi de averile democraţilor conduşi de Marian Lupu.

Lupu susţine că trăieşte decent

Numărul unu din lista electorală a PD a declarat că a obţinut în ultimii doi ani un venit de 344.655 lei, deţine un apartament în centrul Chişinăului de 136 de metri pătraţi şi un garaj la subsolul blocului. Comparând declaraţia de avere depusă de Lupu pentru alegerile din 28 noiembrie 2010 cu cele depuse la alegerile din 2009, liderul democrat nu şi-a schimbat esenţial proprietăţile în ultimii patru ani, decât a vândut un alt apartament.

Milioane în Bulgaria?

Recent, o agenţie de presă de la Chişinău, condusă de un candidat pe lista electorală a Partidului Comuniştilor, scria că Marian Lupu ar avea afaceri comune cu controversatul om de afaceri de la Bucureşti, Sorin Ovidiu Vântu. Făcând trimitere la o agenţie de ştiri din Rusia şi la ziarul „Curierul” din România, care cică au publicat documente, portavocea comunistă susţine că Lupu şi Vântu sunt coproprietari şi conduc compania offshor „Alianţa moldo-română Solidaritatea Limited”. Compania a fost înregistrată în anul 2006 pe insulele Virgine Britanice şi aceasta conduce drepturile corporative ale companiilor din sfera imobiliară şi comerţ. Aceeaşi sursă scrie că Marian Lupu ar deţine „12 hectare de teren în valoare de şase milioane de dolari în staţiunea Sandanski, situată la poalele munţilor Pirin din Bulgaria”.

Lazăr, mai puţine proprietăţi

Ministrul Economiei şi Comerţului degrevat din funcţie, Valeriu Lazăr, deţinea acţiuni la trei firme până în anul trecut. Între timp, Lazăr a rămas cu jumătate din acţiunile SRL „Tatra-Bis” şi este proprietarul unic al SRL ÎM Business Intelligent Services. În afară de aceasta, candidatul democrat numărul doi în listă are o casă de locuit în Chişinău şi un teren aferent de patru ari, alţi 16 ari la Mingir, Hânceşti, şi un automobil „Renault Laguna”. Anul trecut, Lazăr mai declara pe lângă casa de locuit din Chişinău, evaluată la două milioane de euro, şi două apartamente cu câte două camere în capitală, plus 5 la sută din acţiunile SRL „Bis-Capital”. Ce-a făcut Lazăr cu apartamentele pe care înţelegem că nu le-a vândut, din moment ce nu a indicat la venituri acest lucru, ştie doar el.

Finul lui Plahotniuc, cu dividende, dar fără firmă

Andrian Candu, numărul trei în lista PD, despre care presa a scris că ar fi finul omului de afaceri Vlad Plahotniuc, exponentul „scandalului mafiei” declanşat la Chişinău, este un personaj nou în politică. Director la „Prime Management” SRL, acesta a indicat în declaraţia de avere depusă la CEC că a câştigat 209.700 de lei la locul de muncă de bază, deţine un apartament cu două camere şi are un automobil „Audi 6” din 2003. Totodată, Candu a scris cu mâna lui că a mai câştigat 125.141 de lei din dividende, fără să indice dacă deţine acţiuni la vreo firmă.

Pavel Filip – cu milionul, dar fără casă

Director la „Tutun-CTC”, Pavel Filip, al patrulea democrat pe lista electorală, a câştigat 1.022.348 de lei de la locul de muncă de bază, are numai un automobil „BMW 325” şi 724 din acţiunile SA „Bucuria”.
„Lupul bătrân” al democraţilor, Dumitru Diacov, a rămas, în mare, cu aceleaşi proprietăţi valoroase declarate şi în anii trecuţi. În declaraţia de avere depusă anul acesta la CEC, scrie că Diacov a obţinut 270.967 de lei de la locul de muncă şi 1. 013.553 de lei din darea în arendă a proprietăţii. Totodată, acesta este proprietarul unui apartament cu trei camere la Moscova, al unei case de locuit în Chişinău cu un lot aferent de patru ari, al unui automobil „BMW” 730 D şi dispune de oficii în Chişinău cu suprafeţe de 446,8 şi 752 metri pătraţi cu un lot aferent de 0,114 hectare. Diacov este proprietarul unic al ziarului „Novoie Vremea” şi are împreună cu soţia depozite la bănci de 7.885 euro, 6.413 dolari şi 147.845 lei.

Corman dă partidului aproape tot ce are

Faţă de anul trecut, Igor Corman de pe lista PD s-a îmbogăţit cu un lot de 5,4 ari pe lângă „BMW-ul 525” pe care l-a afişat întotdeauna. Potrivit Centrului pentru Investigaţii Jurnalistice, Corman a uitat anul trecut să indice şi un „BMW 324”, procurat în 2002, care figurează la Ministerul Dezvoltării Informaţionale ca fiind proprietatea lui. Totodată, acelaşi Centru a scris că fostul diplomat Igor Corman a donat pentru PD în alegerile din anul trecut jumătate de milion de lei. Asta deşi veniturile pentru anii 2007-2008 declarate de Igor Corman depăşeau cu puţin suma donată PD – în jur de 630 mii de lei.

Ghilaş a sărăcit de când e deputat

Anatolie Ghilaş, unul dintre cei mai bogaţi oameni de pe lista PD, cu proprietăţi importante şi asociat la câteva firme, în acest an nu a avut niciun venit din asta. Acesta susţine că a încasat doar 253 348 de lei fiind deputat, deşi în declaraţia depusă în 2009 scria că obţinuse în anii 2007-2008 dobânzi şi dividende în mărime de 848 297 de lei, pe lângă salariu. Ghilaş are o casă de locuit în Chişinău, un apartament cu trei camere, o casă în provincie cu un teren de 1658 metri pătraţi, un automobil „BMW X5” şi acţiuni importante la trei firme.

Ministrul şi-a schimbat proprietăţile

Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a indicat în ultima declaraţie că deţine un lot de 6,85 ari la Codru, suburbie a capitalei, o casă de locuit la Codru de 97,3 m.p., un autoturism, o autocamionetă şi un contract ipotecar pentru un apartament cu două camere nefinisat. În declaraţia de avere depusă la CEC în 2005, Buliga declara că familia sa deţine în proprietate un apartament cu trei camere în Chişinău, un autoturism de model „Audi” (anul producţiei 1998) şi o vilă. Anul trecut însă, Buliga scria că deţine o casă „pomicolă” de locuit (97,3 m.p.), un lot de 6,85 ari în Chişinău, un autoturism şi o autocamionetă.

Candidaţi săraci

Deputatul de câţiva ani Valentina Stratan a obţinut în ultimii doi ani 231 322 de lei de la locul de muncă şi are numai „un apartament în fază de construcţie”. Şi în lista PD sunt studenţi cu venituri modeste şi proprietăţi ioc, ca de altfel în toate listele. Ivan Bocancea, de exemplu, locul 81 în listă, un student de 20 de ani, a câştigat numai 2550 de lei din bursă şi nu deţine niciun bun.

Raisa Lozinschi-Hadei

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)