Demnitarii şi-au adus aminte de copii

 

După izbucnirea scandalului cu licitaţiile trucate, edilul capitalei, miniştrii, parlamentarii şi-au dat seama că există probleme în organizarea alimentaţiei copiilor din şcoli şi grădiniţe. Au fost formate mai multe grupuri de lucru în cadrul Primăriei Chişinău, Guvernului şi Parlamentului care, timp de 90 de zile, vor studia problemele şi promit că vor veni cu soluţii.

Luni, 16 ianuarie, la Guvern a avut loc şedinţa Comisiei pentru evaluarea situaţiei în domeniul alimentaţiei publice, inclusiv a copiilor în şcoli şi grădiniţe. Aceasta a fost condusă de viceprim-ministrul Gheorghe Brega. Din ea mai fac parte consilierul principal de stat al Prim-ministrului în domeniul ocrotirii sănătăţii şi dezvoltării sociale, Mircea Buga, conducerea Ministerelor Sănătăţii, Educaţiei, şi Justiţiei, a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, a Agenţiei Achiziţii Publice, a Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi a Centrului Naţional de Sănătate Publică. Gheorghe Brega şi-a început discursul menţionând că în RM e corupţie curată peste tot, dar suferă copiii. „Japonezii au investit după război totul în copii, la noi, ca la sovietici, copiilor li se lasă „ostatki”, resturile. Avem o legislaţie bună, dar nu există o interacţiune între ministere”, a spus Brega. Până în prezent, au fost organizate patru şedinţe ale comisiei, la care au fost analizate rezultatele controalelor efectuate şi discutate modificările legislative ce urmează a fi făcute. Controalele au fost efectuate la instituţiile şcolare şi preşcolare, la mai multe magazine alimentare şi agenţi economici.

Lipsă de bucătari şi utilaje tehnologice

  Conform informaţiilor prezentate de către Ministerul Educaţiei, au fost verificate peste 1177 de instituţii de educaţie timpurie şi 36 de instituţii de învăţământ general din mun. Chişinău.  În urma controalelor au fost depistate anumite deficienţe, cum ar fi faptul că la unele produse ambalajul nu conţine informaţii complete privind termenul de valabilitate, unii agenţi economici nu dispun de mijloace de transport corespunzător, produsele uşor alterabile sunt deseori aduse cu termenul de valabilitate la limită, instituţiilor le sunt livrate fructe şi legume de calitate inferioară. Viceministrul Educaţiei, Valentin Crudu, a menţionat în cadrul şedinţei de Guvern că există patru probleme majore privind organizarea alimentaţiei copiilor în instituţiile de învăţământ – lipsa experienţei de a elabora meniuri, lipsa bucătarilor şi lipsa investiţiilor în blocurile alimentare. Iar cea mai mare problemă este lipsa utilajului tehnologic şi frigorific. „Nu avem bucătari destui, blocurile unde se pregăteşte hrana pentru copii se ruinează, sunt localităţi, cum ar fi raionul Călăraşi, unde în aceste blocuri nu s-au făcut reparaţii din 2001. Utilajele tehnologice şi frigorifice sunt foarte vechi”, menţionează Crudu. În cadrul şedinţei viceministrul Educaţiei a precizat că în următorii patru ani vor fi investite câteva milioane de lei pentru reparaţia blocurilor alimentare din ţară. Viceministrul nu a precizat însă de unde vor fi luaţi aceşti bani.

Şi Parlamentul a creat o comisie specială

 Marţi, 17 ianuarie, la Parlament a fost creată o comisie specială pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare și de învățământ, care s-a întrunit în prima ședință. Comisia este constituită din şapte membri, reprezentanți ai tuturor fracțiunilor și grupurilor parlamentare – Radu Mudreac, președinte, Valentina Rotaru, secretar, Elena Bodnarenco, Victor Roșca, Lilian Carp, Boris Golovin, Aliona Goța. Deputații au aprobat regulamentul de activitate al comisiei, periodicitatea întrunirilor, precum și lista instituțiilor care urmează a fi audiate. Comisia specială pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare și de învățământ va prezenta Parlamentului un raport de activitate și propuneri legislative într-un termen de 90 de zile.

Amintim că, în urma scandalului licitaţiilor trucate, au fost reţinute 19 persoane. Reprezentantul CNA la şedinţa de Guvern a menţionat că în prezent se examinează documentele ridicate de la persoanele reţinute şi, cel mai probabil în luna martie, dosarul va fi trimis în judecată.

Maia Bănărescu, Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copilului, a subliniat că ,,statul trebuie să identifice soluții optime în ceea ce privește achizițiile publice, certificarea calității alimentelor și să asigure un control eficient al calității alimentelor preparate, inclusiv cu implicarea părinților. Insuficiența mijloacelor financiare bugetare nu trebuie să fie o scuză, căci statele care investesc în copii au viitor. Or toate acțiunile trebuie să fie conforme interesului superior al copilului”.

The following two tabs change content below.