Demnitarii (nu) îşi scot la lumină averile

Cât de complete sunt declaraţiile de venit ale demnitarilor

Comisia Naţională de Integritate (CNI) a colectat peste 45 de mii de declaraţii de avere. Potrivit lui Anatol Donciu, preşedintele CNI, până la 20 aprilie curent, urmează să mai ajungă la Comisie încă cinci mii de declaraţii de avere. În termen de 30 de zile de la primire, CNI este obligată să publice declaraţiile pe pagina sa web, asigurând accesul liber la această informaţie.

Vladimir Plahotniuc a declarat venituri de peste 15 milioane de lei din acţiunile deţinute la compania media „Prime Management”. La această sumă se adaugă 160 de mii de lei câştigaţi din salariul de deputat. Plahotniuc mai declară două apartamente, din care unul de peste o mie de metri pătraţi, şi trei maşini de lux de marca „Mercedes” procurate în 2010.

În declaraţia sa de venit nu se spune nimic despre locuinţa dintr-un cartier de lux din Bucureşti, despre care presa a scris că i-ar aparţine, fiind înregistrată pe numele lui Silviu Dorinel Sabău, acţionarul majoritar al firmei de telecomunicaţii „Ines Group” SRL din Romania, dar nici despre vila sa din Elveţia în care locuieşte actualmente soţia oligarhului, Oxana Childescu.

Plahotniuc minte

De remarcat că presa a mai scris că Vlad Plahotniuc ar deţine cel puţin un avion personal, afaceri în domeniul petrolier şi financiar-bancar. Numele lui Plahotniuc a figurat în scandalurile de preluare frauduloasă a acţiunilor în cazul „Gemenii”, „Carmez”, „Franzeluţa” şi al hotelului „Codru”.

Publicaţia americană „Forbes” a estimat averea lui Plahotniuc la 2 miliarde de dolari.

Averea „impunătoare” a lui Guma

O avere mai mare, conform declaraţiei de venit, o declară deputatul Valeriu Guma. Deputatul deţine trei case în Chişinău – una de 427 de metri pătraţi, evaluată la 5 milioane de lei, alta de 200 m.p., costul căreia depăşeşte 3 milioane de lei, iar cea de-a treia locuinţă a fost estimată la un milion şi jumătate de lei. Valeriu Guma mai indică în acte patru terenuri evaluate la circa trei milioane de lei.

Cu un venit mai modest, dar mult mai mare în comparaţie cu alţi parlamentari, se laudă şi liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ. Liberal-democratul a declarat un venit de peste 4 milioane de lei din afacerea sa cu produse de uz fitosanitar. Streleţ are două apartamente, o casă de locuit şi două maşini.

Deputatul liberal-democrat Simion Furdui a declarat că deţine un lot de pământ de şase hectare ce valorează peste 6 milioane de lei. De asemenea, parlamentarul are o casă estimată la peste un milion de lei, iar autoturismele acestuia au fost estimate la peste un milion de lei.

Milioanele lui Lucinschi

La fel de norocos în afaceri este şi liberal-democratul Chiril Lucinschi. Conform declaraţiei sale de avere, acesta a înregistrat un venit de aproape 2 milioane de lei de la două companii media. Fiul ex-preşedintelui Petru Lucinschi, Chiril Lucinschi, are patru locuinţe, din care una la Odesa.

La rândul său, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a încasat un venit de aproape 104000 de lei din salariul de deputat şi 95 de mii de lei din pensie. Comunistul deţine mai multe terenuri în municipiul Chişinău şi în raionul Dubăsari. Politicianul are în proprietate un apartament, două case de locuit, un garaj, dar şi cotă parte la o bancă din capitală, în valoare de circa 5 milioane de lei.

Marian Lupu a avut venituri mai modeste

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a înregistrat un venit de peste 300 de mii de lei drept dividende de la o companie petrolieră. Ghimpu a obţinut 127 de mii de lei din salariul de deputat. Are un apartament şi o maşină de lux.

Speakerul Marian Lupu a indicat venituri mai modeste faţă de ceilalţi colegi de legislativ. Lupu a înregistrat un venit de 170 de mii de lei din salariul de preşedinte al Parlamentului. Liderul democraţilor deţine un apartament în capitală valoarea căruia ajunge la 1,2 milioane de lei, dar şi un garaj. Lupu nu a declarat niciun automobil.

Printre cele mai sărace declaraţii de avere sunt cele prezentate de către liberalul Ion Hadârcă şi neafiliaţii Igor Dodon şi Sergiu Sîrbu. Deputaţii sunt în lista celor circa 50 de mii de funcţionari de stat care trebuie să-şi declare veniturile şi proprietăţile.

Cristina Baciu