Demiterea lui Pulbere, legală

Dumitru Pulbere a fost demis din funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale (CC) miercuri, 28 septembrie. Demisia a fost votată de către judecătorii CC la o şedinţă extraordinară. La şedinţă au fost prezenţi toţi cei şase judecători. Pulbere a fost destituit după ce judecătorul CC Victor Puşcaş a depus o sesizare în care Pulbere a fost acuzat de încălcarea codului de conduită al preşedintelui CC. Interimatul de preşedinte al CC va fi asigurat de către judecătorul Valeria Ştirbeţ.

Vadim VASILIU

Imediat după şedinţa judecătorilor CC, Dumitru Pulbere a venit cu declaraţia că decizia a fost luată sub presiune politică. „Ştiu că stau cuiva în gât. Judecătorii au fost prelucrați timp de o noapte. Ieri au avut o decizie, iar azi alta. Cu certitudine, este vorba de o presiune politică”, a afirmat ex-preşedintele.    

Anatol Ţăranu consideră că decizia privind demiterea preşedintelui CC este legală, deoarece a fost luată de judecătorii CC care, potrivit analistului, reprezintă „vârful profesionalismului” în materie de drept din RM. „Dacă ei au luat această decizie, aceasta în conformitate cu normele juridice. Este o decizie ce reflectă starea reală a legalităţii la nivelul CC”, a comunicat analistul pentru JURNAL.

„Pulbere nu a făcut declaraţii grave”

În acelaşi timp, politologul Vasile Croitoru susţine că judecătorii CC au luat o decizie incorectă, deoarece preşedintele CC a făcut doar o interpretare a art. 78 din Constituţie. „De fapt, el nu a făcut altceva decât să spună ce înseamnă expirarea unui an de la ultima dizolvare a parlamentului şi ce trebuie să facă legislativul în acest caz. Interpretarea Constituţiei, indiferent de ideologia politică, ar determina dizolvarea parlamentului”, a opinat analistul.

Totodată, această demitere este executarea unui scenariu politic care nu are nicio legătură cu problemele reale ale societăţii şi care distrage opinia publică de la problemele vitale, consideră Croitoru.

Demiterea nu are caracter politic

Ghenadie Ciobanu, membru al PLDM, a declarat că demiterea lui Pulbere a fost o decizie corectă. „Dacă dl Pulbere s-ar fi referit numai la 28 septembrie, ar fi fost o opinie, dar dacă a vorbit de uzurparea puterii în stat, este o declaraţie politică”, a accentuat politicianul.

Potrivit acestuia, toate declaraţiile venite de la o persoană care nu trebuia să le facă i-au avantajat anumiţi actori politici şi i-au dezavantajat pe alţii.

The following two tabs change content below.