Demisia Domnicăi Manole, un atentat la independenţa justiţiei

Din completul de judecători al CSJ au făcut parte: Ion Druță, Oleg Sternioală, Iulia Sârcu, Valeriu Doagă, Ala Cobăneanu, Galina Stratulat, Tamara Chișca-Doneva, Iurie Bejenaru, Maria Gherva. Decizia a fost unanimă, nimeni nu a avut opinie separată. Foto de la şedinţa CSJ: Nadejda Roşcovanu

La începutul acestei săptămâni, un complet de nouă judecători ai Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) au emis o decizie finală în dosarul fostei magistrate Domnica Manole. CSJ a respins cererea în care fosta judecătoare cerea anularea deciziei Consiliului Superior al Magistraturii, prin care a fost demisă din sistem. Avocata Viorica Grecu a declarat că vor contesta decizia la CEDO, iar magistrata o califică ca fiind una politică.

Mai mulţi experţi consideră că acest caz reprezintă un mesaj transmis sistemului judecătoresc, prin care se sugerează că e mai bine să nu te pui în poară cu sistemul.

Din completul de judecători al CSJ au făcut parte: Ion Druță, Oleg Sternioală, Iulia Sârcu, Valeriu Doagă, Ala Cobăneanu, Galina Stratulat, Tamara Chișca-Doneva, Iurie Bejenaru, Maria Gherva. Decizia a fost unanimă, nimeni nu a avut opinie separată.

Avocata Viorica Grecu a reiterat că acest caz se bazează pe două acuzaţii politice. Ea a declarat presei că verdictul final a fost un pic surprinzător, deoarece aveau, totuşi, o speranţă, în baza materialelor din dosar, a probelor, argumentelor şi hotărârilor Curţii Constituţionale care urmau să fie aplicate în mod obligatoriu, că Domnica Manole va fi restabilită în drepturi.

Primul capăt de acuzare în cazul Domnicăi Manole e legat de faptul că a luat o decizie favorabilă bazată pe solicitarea a 400 de mii de persoane care au optat pentru iniţierea referendumului de modificare a Constituţiei, iniţiat de Platforma „Demnitate şi Adevăr”.  Judecătoarea a decis atunci să valideze referendumul (iniţiatorii căruia doreau reducerea numărului de deputaţi şi limitarea imunităţii parlamentarilor – n.a.) anulând o decizie a CEC din 30 martie 2016, care a decis invalidarea semnăturilor. Judecătoarea a obligat CEC să adopte o hotărâre cu privire la inițierea referendumului, iar la luarea deciziei s-a condus de faptul că grupul de iniţiativă a colectat numărul necesar de semnături prevăzut de art. 141 din Constituţie (200,000 de semnături, inclusiv câte 20,000 din cel puţin jumătate de unităţi administrative existente în 2000).

Cel de-al doilea capăt de acuzare e legat de comunicarea Domnicăi Manole cu presa. Magistrata a avut o opinie separată în dosarul Andrian Candu versus Jurnal TV, în care postul TV era obligat printr-o decizie judecătorească să publice dezminţiri cu privire la difuzarea mai multor informaţii despre preşedintele Parlamentului. Domnica Manole a fost unul din cei trei judecători ai completului de judecată care a avut o opinie separată. Ulterior, contactată de o jurnalistă, a reiterat ce a spus în şedinţă şi că a avut o opinie separată. Reprezentanţii CSM au fost de părere că ea nu trebuia să-şi exprime opinia public până la pronunţarea unei decizii irevocabile. Manole a considerat că e dreptul fiecărui judecător să-şi exprime opinia în caz de dezacord cu soluţia majorităţii Colegiului şi că pe un judecător nu trebuie să-l intereseze cine sunt părţile procesului, că este guvernarea sau este un post privat de televiziune. Contează respectarea legii.

Viorica Grecu consideră că şi acest capăt de acuzare din dosarul Domnicăi Manole e un semnal transmis judecătorilor referitor la comunicarea cu presa. „Acuzația de comunicare cu presa a fost totalmente ilegală, chiar şi în situaţia că Domnica Manole a decis să comunice pe când sentinţa încă nu era irevocabilă. În cel mai rău caz putea fi aplicată o altă sancţiune, a retrogradării într-o instanţă inferioară, care de altfel tot ar fi fost gravă”.

În ansamblu, cazul magistratei reprezintă un atentat la independenţa judecătorilor şi încalcă toate canoanele şi reglementările internaţionale, potrivit cărora, judecătorii nu pot fi traşi la răspundere penală pentru modul în care au interpretat legea. „Pe parcursul examinării acestei cauze am sesizat opinia judecătorilor din complete, nu toţi aveau aceeaşi abordare, am simţit susţinerea unor judecători. Domnica Manole a fost executată public pentru că şi-a permis să adopte o decizie legată de referendum, prin care a înfruntat partidul de la guvernare”, a mai spus avocata.

Domnica Manole a fost eliberată din funcţie pe cale administrativă, în lipsa vreunei proceduri disciplinare. Anterior, a activat timp de 27 de ani în sistemul judecătoresc. Decizia CSM de a o elibera din funcţie a provocat reacții din partea Delegației UE, a Ambasadei SUA, dar și a ONG-urilor din domeniu.

19.11.2018, Chişinău. Şedinţa CSJ pe cazul fostei magistrate Domnica Manole. Din completul de judecători al CSJ au făcut parte: Ion Druță, Oleg Sternioală, Iulia Sârcu, Valeriu Doagă, Ala Cobăneanu, Galina Stratulat, Tamara Chișca-Doneva, Iurie Bejenaru, Maria Gherva. Decizia a fost unanimă, nimeni nu a avut opinie separată. Foto: Nadejda Roşcovanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu