Delincvenţi deveniţi enoriaşi

Acţiunile unor instituţii ale statului împreună cu cele ale organizaţiilor de protecţie a drepturilor copiilor, îndreptate spre combaterea delincvenţei juvenile şi identificarea alternativelor de detenţie a minorilor, au redus considerabil, în raionul Ungheni, criminalitatea în rândul copiilor şi a detenţiei acestora în penitenciare. Şeful Biroului de Probaţiune din Ungheni, Sergiu Şişcanu, susţine că, pe moment, în raion nu sunt minori privaţi de libertate şi că, pentru evitarea detenţiei minorilor aflaţi în conflict cu legea, se recurge la mediere, împăcarea parţilor, precum şi la condamnarea alternativă, prin munca neremunerată în folosul societăţii. Astfel, copiilor care au comis diferite crime li se acordă a doua şansă de a-şi corecta comportamentul, sub supravegherea consilierilor probaţiunii, învăţând din propriile greşeli.

A doua şansă

Orele de muncă neremunerată în folosul societăţii sunt acordate conform crimelor comise, însă minorii nu sunt supuşi muncilor dificile, afirmă Şişcanu. După ispăşirea pedepsei alternative, copiii sunt ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă sau să-şi continue studiile. La Ungeni, minorii îşi ispăşesc pedeapsa la bibliotecă, aranjând cărţile pe rafturi, şi la mănăstirea din oraş, îngrijind grădina sau măturând frunzele din curtea mănăstirii.

Infractori deveniţi evlavioşi

La Mănăstirea „Sfântul Mucenic Gheorghe” din Ungeni, e o curăţenie şi o frumuseţe deosebită, la menţinerea cărora contribuie şi aceşti copii. Chiar şi după ce şi-au ispăşit termenul de muncă la care au fost supuşi, tinerii continuă să mai vină  la mănăstire şi să ceară să le mai dea o mână de ajutor măicuţelor, participă şi la slujbe, ne spune egumena Elizaveta. Din 2006, de când au fost îndreptaţi aici pentru a-şi ispăşi pedeapsa, aproximativ 60 de copii au trecut prin educaţia mănăstirii. În afară de munca pe care o fac, copiii sunt invitaţi şi la slujbele divine, la orele duminicale, unde primesc şi o educaţie duhovnicească.”Nu încerc să le pătrund în suflet, dar simt că aceşti copii au nevoie de alinare sufletească, sunt în general copii care provin din familii defavorizate, unii au în viaţă numai un părinte sau trăiesc numai cu bunicii”. Băieţii, susţine stareţa, îndeplinesc cu smerenie tot ce li se cere şi nu lipsesc nicio zi de la muncă. Iar în toţi aceşti ani au revenit aici numai ca enoriaşi ai bisericii.

Cât priveşte reabilitarea copiilor în conflict cu legea şi tentativa de integrare a lor în societate, Alexandra Yuster, reprezentanta UNICEF în Moldova, menţionează că este binevenită această atitudine de conciliere şi acceptare, necondamnantă, din partea bisericii şi că ar fi binevenită această acţiune şi din partea altor organizaţii religioase. „Există necesitatea creării mai multor servicii, dar şi a lansării mai multor activităţi pentru ca aceşti copii să se simtă parte a societăţii.” Totodată, domnia sa menţionează necesitatea supravegherii copiilor de către părinţi, chiar şi dacă ei nu se află în ţară, ei trebuie să comunice cât mai des ca să le cunoască situaţia.

Probaţiunea reprezintă o modalitate de sancţionare a infractorului ce constă în organizarea şi executarea supravegherii persoanei învinuite, inculpate sau condamnate prin monitorizarea comportamentului, acordarea de asistenţă individuală şi orientarea acesteia spre un mod de viaţă corect.

O  pedeapsă alternativă este şi munca neremunerată.

Nadea ROŞCOVANU