Delfinii folosesc un limbaj foarte complex

Un cercetător spaniol şi unul paraguayan au prezentat cel mai complet studiu european de până în prezent despre repertoriul sunetelor folosite de delfinii comuni din specia Tursiops truncatus în procesul de comunicare.

Studiul celor doi oameni de ştiinţă oferă o perspectivă inedită asupra complexităţii comunicării dintre aceste mamifere marine, dar şi despre cât de puţine lucruri sunt cunoscute despre aceste animale sociale, informează Plataforma SINC. Până în prezent, oamenii de ştiinţă considerau că fluierăturile reprezintă principala formă de comunicare a acestor animale şi nu cunoşteau importanţa impulsurilor sonice emise de aceste mamifere.

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare a Delfinilor din Sardinia (Italia) au demonstrat că aceste sunete sunt de o importanţă vitală pentru viaţa socială a acestor mamifere şi că exprimă comportamentul lor. „Impulsurile sonice emise de delfini sunt folosite în procesul de socializare şi le ajută pe aceste animale marine să-şi menţină poziţia în ierarhia socială a grupului din care fac parte. Le permite să evite anumite conflicte şi reprezintă şi o modalitate de a-şi economisi energia”, a precizat Bruno Díaz, coordonatorul acestui studiu. Potrivit experţilor, fluierăturile pe diferite tonuri le permit delfinilor să păstreze contactul unii cu alţii, în special între femele şi pui, dar şi să-şi coordoneze strategia de vânătoare. Impulsurile sonice, ce sunt mai complexe şi mai variate decât fluierăturile, sunt folosite pentru a evita agresiunea fizică în momente precum competiţia pentru aceeaşi bucată de hrană.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)