DELAPIDARE // Bugetul teatrului a fost prejudiciat cu 60 de mii de euro

Teatrul Naţional de Operă şi Balet, urmărit penal
Procurorii au demarat urmărirea penală în cazul fostei administraţii a Teatrului Naţional de Operă şi Balet. S-a constatat că bugetul teatrului a fost prejudiciat cu 60 de mii de euro. Mai mult, managerul trupei nu s-a mai întors din turneu şi a preferat să rămână în Italia, expediind fostei conduceri circa 5 mii de euro şi, prin fax, cererea de demisie.
În perioada 3-21 decembrie 2009, o trupă de artişti ai Teatrului Naţional de Operă şi Balet s-a deplasat într-un turneu în Belgia şi Italia, unde au prezentat 12 spectacole.
Conform explicaţiilor fostei administraţii, turneul s-a desfăşurat în baza contractului din 28.10.2009, încheiat între Î.S. „Teatrul Naţional de Operă şi Balet” şi SRL „Accademia ucraina di balletto” din Italia, organizatorul turneului. Conform prevederilor contractului, plata ce urma a fi încasată pentru fiecare spectacol constituia cinci mii de euro.
Potrivit Serviciului de presă al Procuraturii Generale (PG), procurorii au verificat temeinicia acestui contract, precum şi modul de desfăşurare a turneului. Ca rezultat, au fost stabilite abateri serioase de la prevederile legale.
Fosta administraţie a teatrului nu a coordonat cu Ministerul Culturii conţinutul contractului şi desfăşurarea turneului, nu a prezentat lista artiştilor ce se detaşează în turneu, nu a elaborat devizul veniturilor şi cheltuielilor.
Remuneraţi după rol
„În mod normal, după asemenea turnee, banii se introduc în contabilitatea teatrului împreună cu darea de seamă şi artiştii sunt remuneraţi conform contractului. În cazul dat, nu s-a încheiat niciun contract cu actorii teatrului, dar a existat doar o înţelegere verbală. După fiecare spectacol, fiecare actor îşi primea o sumă de bani în funcţie de rolul său: 120 de euro, 150 de euro sau 180 de euro”, a comunicat pentru JURNAL surse din cadrul PG.
Mai mult, în perioada turneului, prin ordinul fostei administraţii, tuturor membrilor grupului, alcătuit din 51 de persoane, le-a fost acordat concediu din cont propriu, fiindu-le eliberat echipament de decor şi haine pentru spectacol, cu actele necesare pentru prezentare la vamă.
4624 de euro şi cererea de demisie
Potrivit respectivului contract, care n-a fost înregistrat nici în contabilitatea teatrului, nici la Ministerul Culturii, plata ce urma a fi încasată pentru fiecare spectacol constituia cinci mii de euro, adică în total 60 mii de euro, însă mijloace financiare la întreprinderea de stat nu au parvenit.
În urma examinării acestui aspect, managerul trupei, angajat al teatrului, fiind împuternicit să reprezinte grupul artistic şi să primească banii de la organizatorii străini, la finalizarea turneului, pe 21.12.2009, nu a revenit în ţară. „Ceea ce este ilegal. Pentru că, în baza Regulamentului cu privire la deplasările în străinătate, aferente activităţii culturale, managerul împuternicit să deţină toate actele şi să reprezinte trupa, inclusiv şi primirea banilor peste hotare, trebuia să însoţească actorii până la revenirea în ţară şi, în decurs de trei zile, era obligat să dea darea de seamă la contabilitatea întreprinderii, ceea ce n-a făcut”, a comunicat pentru JURNAL unul din procurorii PG.
Potrivit procurorului, managerul a transmis fostei administraţii a teatrului suma de 4624 de euro, iar apoi, prin fax, din Italia – cererea de eliberare din serviciu. Surse din cadrul PG au mai spus că în interesul urmăririi penale nu pot spune numele managerului, doar că s-a întors în ţară şi, până în prezent, se eschivează să transmită administraţiei teatrului mijloacele financiare, raportul asupra veniturilor şi documentele de însoţire.
După examinarea cazului dat, PG a demarat două cauze penale în privinţa fostei administraţii a teatrului pentru abuz de serviciu şi delapidarea averii străine în proporţii deosebit de mari, iar managerul trupei riscă de la opt la 15 ani privaţiune de libertate.
Ambele cauze au fost expediate Procuraturii Anticorupţie pentru exercitarea urmăririi penale.
Încă trei cauze penale
Surse din cadrul PG au mai comunicat pentru JURNAL că nereguli în activitatea Î.S. „Teatrului Naţional de Operă şi Balet” au mai fost găsite şi în anii precedenţi. În acest caz, este vorba despre reconstrucţia edificiului teatrului, când au fost stabilite un şir de încălcări de lege precum depăşirea devizului de cheltuieli, recepţionarea unor lucrări neefectuate, îndeplinirea unor lucrări neprevăzute în contract, fiind cauzat un prejudiciu de circa 13 mil. de lei. Aceste iregularităţi au fost încălcate de administraţia condusă de directorul Ghenadie Badica.
Cel de-al doilea caz a fost depistat în urma verificării transmiterii în locaţiune a încăperilor teatrului. Aici au fost stabilite cazuri de transmitere la preţuri diminuate în comparaţie cu cele de pe piaţă, fiind cauzat un prejudiciu de aproximativ 2 mil. de lei.
Altă ilegalitate a fost înstrăinarea ilegală, în luna mai a anului 2009, a unui imobil al teatrului cu suprafaţa de 2600 metri pătraţi şi a unui teren aferent de 1 ha, prejudiciul constituind circa 3 mil. de lei.
Surse demne de încredere din cadrul PG au comunicat că organele abilitate au reuşit, până în prezent, să restituie imobilul teatrului.
The following two tabs change content below.