Deficit de muncitori calificaţi în RM

Numărul locurilor de muncă nou-create este în descreştere

Schimbările radicale aşteptate de pe piaţa muncii întârzie. Se aşteaptă remanieri şi progrese, însă aceasta degradează pe zi ce trece, deoarece oameni activi rămân tot mai puţini în structurile economice din RM. De schimbarea vechilor standarde ocupaţionale cu altele moderne depinde integrarea noastră în piaţa muncii UE. Calificările încă din perioada URSS nu sunt de mult recunoscute în ţările europene.

Tot mai frecvente sunt vizitele experţilor europeni, care îşi propun modernizarea pieţei muncii din RM. Unele state UE, între care Austria şi Polonia, într-o permanentă evoluţie, înfruntă excelent criza economică şi sunt atractive pentru forţa de muncă externă. Care sunt tendinţele actuale ale pieţei muncii din RM?

Oferta locurilor de muncă nu satisface cererea

Circa 5000 de angajatori propun în prezent noi locuri de muncă, din care 80% sunt pentru muncitori calificaţi. Conform prognozei pieţei muncii pentru 2013, elaborată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, numărul locurilor de muncă nou-create va fi în descreştere faţă de anul trecut şi nu vor exista investiţii. Până la finele anului, se prognozează un deficit de forţă de muncă pentru profesiile muncitoreşti. Motivul principal invocat de către agenţii economici este lipsa unor muncitori calificaţi şi cu experienţă. În 2013, va fi creat un număr mai mare de locuri de muncă pentru muncitori – peste 5700, în timp ce pentru funcţionari – un număr mai mare va fi lichidat.

Procesul de creare a noilor locuri de muncă duce şi la un deficit de forţă de muncă, susţin experţii. Această situaţie se explică prin incompatibilitatea cererii cu oferta pieţei. „Rata şomajului are tendinţa de scădere în ultima perioadă. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în trimestrul al treilea al anului 2012, aceasta a fost de 4,8%. Lipsa oportunităţilor de angajare în mediul rural rămâne a fi o problemă majoră. 50% din şomerii de la sate nu au meserii. Celor care au dificultăţi la angajare le oferim cursuri de formare profesională, cu miză mare să fie acceptaţi de angajatori. În urma acestora, anul trecut, am pregătit peste două mii de persoane pentru angajare. Propunem cursuri gratuite pentru cele mai solicitate meserii de pe piaţă: cusătorese, vânzători, contabili, bucătari.

În ultimul timp, experţi europeni se ocupă de instruirea personalului nostru, în vederea preluării unor practici de profil din ţările UE”, ne-a relatat Raisa Dogaru, vicedirectoarea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Barometrul profesiilor pentru 2013 arată că cele mai înalte şanse de angajare au persoanele cu următoarele specialităţi: surori medicale, felceri, farmacişti, ingineri, manageri, programatori, agenţi comerciali. Cele mai reduse şanse de angajare pentru: jurişti, economişti, merceologi, biologi, agronomi, psihologi, zootehnicieni etc.

 Angelina Olaru

 

 

 

The following two tabs change content below.