Deficit de cireşe pe piaţa europeană

Dezbatere despre noile tendințe de cultivare a cireșilor şi vișinilor în R. Moldova

Fermierii şi exportatorii de fructe au discutat miercuri, 29 martie, în cadrul unei conferințe tendinţele moderne în lucrul livezilor din R. Moldova. În prezent, pe teritoriul R. Moldova sunt circa 5.000 de hectare de livezi de vișini și cireși. „Astăzi, pe piața europeană este deficit de cireșe, mai corect spus, de sâmburoase. Trebuie practicată agricultura care aduce venit”, ne-a declarat președintele Asociației producătorilor și importatorilor de fructe „Moldova FRuct”, Vitalie Gorincioi.

Victoria Popa

Gheorghe Rogot, agronom de formație, administrează gospodăria țărănească „Petru Mărari”, 300 ha, în Jora de Jos, Orhei. A cumpărat pământ timp de mai mulți ani pe banii câştigaţi în străinătate, în plus, mai arendează unele terenuri. Este membru al Asociației „Moldova-Fruct”, timp de cinci ani se ocupă de cultivarea livezilor de vișini și cireși, mai lucrează zmeură, căpșuni şi coacăză.

Spune despre vişini că merită să fie cultivaţi. „Am 15 ha de vișini. Am plantat anul acesta încă 20 ha și voi sădi 25 ha. Voi realiza acest proiect în decursul mai multor ani, este vorba de o afacere care presupune investiții”, a subliniat fermierul din Jora de Jos. El lucrează șapte soiuri de cireșe, cele mai solicitate pentru export, potrivit lui, sunt „Regina” şi „Cordia”.

Rogot exportă fructe în Rusia, spune că nu are probleme, dispune de suficientă forţă de muncă. „Avem 100 de angajați, achităm salariu lunar pe întreg parcursul anului. Nu avem probleme pentru export, fructele trebuie să fie de calitate. Pentru a avea o desfacere bună, trebuie respectat procesul de recoltare și depozitare a fructelor”, a subliniat el.

Petru Micov, director al întreprinderii „Teravitis SRL” din satul Burlac, raionul Cahul, ne-a relatat că conduce o gospodărie mare ce are în proprietate peste 2.000 ha. Cultivă cireșe, pere, mere și culturi fitotehnice. „Livada de cireși se întinde pe o suprafaţă de 7 ha. Plantăm zilele astea încă 7 ha de portaltoi pitic. Am venit la reuniunea cireșarilor ca să aflu și despre alte tendinţe. Încercăm să facem ceea ce alții nu fac și ce se vinde pe piața externă. Recoltăm de șapte ani cireșe pe cele 7 ha și dacă fructele sunt de calitate, se vând”, ne-a spus fermierul.

Puieții de cireși sunt importate

În cazul său, recolta se face mai greu pentru că nu are forță de muncă. „Chiar dacă avem angajați, avem nevoie de mai mulți oameni. Am înregistrat şi 10–15 tone de cireșe la hectar. Avem soiuri aduse din Canada şi Grecia”, ne-a spus el.

Vitalie Gorincioi, președintele Asociației producătorilor și importatorilor de fructe „Moldova Fruct”, ne-a declarat că nu există date statistice exacte despre suprafaţa livezilor de cireşi, însă, conform cunoştinţelor sale, în RM, sunt înregistrate 5.000 ha. „Această suprafață este anual în creștere, deoarece se plantează încontinuu, chiar dacă treptat. Este costisitor să plantezi un hectar de cireși după tehnologia modernă, investiţiile ajung la 50.000 de euro. În această sumă intră plantarea soiurilor, cum ar fi ‚Cordia’, ‚Regina’, irigarea, stâlpii, pelicula pentru protejarea de ploi și antigrindină. Nimeni nu și-a permis până acum să aibă plasă antiploaie”, a spus Vitalie Gorincioi.

El este de părere că trebuie diversificat şi exportul de fructe, precum și piața de desfacere. „Astăzi, pe piața europeană este deficit de cireșe, mai bine zis de sâmburoase. Trebuie practicată agricultura care aduce venit. În prezent, nu există niciun program la nivel naţional pentru susținerea tinerilor agricultori. Este doar o intenție”, ne-a comunicat Gorincioi.

The following two tabs change content below.