Decorarea lui Ilaşcu provoacă furia Rusiei

VERDICT // CEDO a dat câştig de cauză grupului Ilaşcu, declarându-l nevinovat şi catalogând Rusia ca ţară ocupantă în Transnistria

Centrul pentru Protecţia Democraţiei şi Drepturilor Omului din Moldova, un ONG anonim, condus de un oarecare Igor Tuleanţev, a numit Grupul Ilaşcu – grupare teroristă, iar Ministerul rus de Externe i-a calificat drept „nişte călăi”. Acestea sunt reacţiile la decorarea grupului Ilaşcu cu „Ordinul Republicii” de către preşedintele interimar Mihai Ghimpu. Replica membrilor grupului Ilaşcu nu s-a făcut aşteptată. „R. Moldova este sătulă până în gât de frăţia rusească”, a declarat Ilie Ilaşcu.

Reacţia furibundă a Rusiei

Pe 2 august curent, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a decorat cu „Ordinul Republicii” reprezentanţii grupului Ilaşcu din care fac parte Petru Godiac, Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco şi Tudor Popa, şi bineînţeles însuşi Ilie Ilaşcu. Distincţiile au fost conferite pentru „eroismul şi spiritul de sacrificiu manifestate în lupta pentru independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi pentru curajul şi dârzenia de care au dat dovadă în apărarea demnităţii umane şi naţionale în timpul detenţiei ilegale în temniţele regimului neconstituţional, instalat în raioanele de est ale ţării”.

A fost suficient două zile ca reprezentanţii Centrului pentru Protecţia Democraţiei şi Drepturilor Omului din Moldova (CPDDOM), un ONG anonim, condusă de un oarecare Igor Tuleanţev, să organizeze o conferinţă de presă în cadrul căreia au declarat că „Grupul lui Ilaşcu este o grupare teroristă, căreia i s-a acordat cea mai înaltă distincţie – „Ordinul Republicii” –, în timp ce acestor persoane trebuie să li se «acorde distincţia pentru omor în masă»”. Igor Tuleanţev, reprezentant CPDDOM, consideră că decretul lui Mihai Ghimpu va duce la înrăutăţirea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Transnistria.

Nemulţumit de decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu s-a arătat şi Ministerul rus de Externe, care invocă de asemenea problema transnistreană, iar pe membrii grupului Ilaşcu îi califică drept nişte „călăi”.

„Decretul, în mod explicit, are scopul să justifice acţiunile naţionaliştilor în perioada războiului fratricid din 1992, pe Nistru”, scrie într-un comunicat apărut pe 5 august pe site-ul Departamentului de informare din cadrul Ministerului rus de Externe.

Potrivit ministerului, este cunoscut faptul că organele judecătoreşti moldoveneşti în decembrie 2000 au suspendat ancheta împotriva grupului „Bujor”, liderul căruia era Ilaşcu. „Acţiunile criminale pe care aceştia le-au întreprins şi atrocităţile comise faţă de oameni sunt bine cunoscute, iar martorii sunt încă vii”, se arată în comunicatul ministerului. Oficialii ruşi invocă şi o plângere depusă la CEDO încă în 2003 în legătură cu omorul unui cetăţean rus. „Federaţia Rusă aşteaptă ca plângerea, depusă încă în iulie 2003 la CEDO, de către cetăţeanca rusă L.I. Gusar, soţul căreia a fost ucis brutal de aceşti călăi, va fi examinată şi justiţia va triumfa”, scrie site-ul oficial al Ministerului rus de Externe. În finalul comunicatului, Ministerul rus de Externe a ţinut să menţioneze că „între timp, Federaţia Rusă, care participă la negocieri privind reglementarea transnistreană în calitate de mediator, a constatat cu îngrijorare intensificarea alarmantă a tendinţelor periculoase din mediul politic din Republica Moldova, care subminează eforturile de restabilire a încrederii şi a stabilităţii pe Nistru”.

Amintim că CEDO a dat câştig de cauză grupului Ilaşcu, declarându-l nevinovat şi catalogând Rusia ca ţară ocupantă în Transnistria.

La 5 august, în cadrul unui interviu pentru presa rusă, rugat să comenteze decorarea grupului ”Ilașcu”, Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat a afirmat că ”nu este indicat că cei, care au comis crime, să fie ridicați în rangul de eroi”. El a adăugat că abordările radicale din partea factorilor de decizie, nu contribuie la soluționarea conflictului transnistrean”.

Ilaşcu critică Rusia

Ilie Ilaşcu s-a arătat foarte supărat de poziţia pe care au adoptat-o CPDDOM-ul şi autorităţile ruse. „Nu doresc să-mi pun mintea cu leprele autohtone, care de o săptămănă fac spumă la gură, însă acţiunile ministrului rus de Externe Serghei Lavrov nu le pot trece cu vederea”, susţine Ilaşcu.

Potrivit lui Ilie Ilaşcu, clasa politică de la Moscova dă dovadă de făţărnicie şi duplicitate atunci când afirmă pe faţă că recunoaşte integritatea teritorială a Republicii Moldova, iar prin spate „întreprinde acţiuni energice de dezmembrare teritorială a statului moldovenesc. Noi de mult cunoaştem că aşa-zisele tratative interminabile de reglementare a diferendului transnistrean, de aproape 20 de ani, sunt nişte aberaţii lansate de Moscova în zonă pentru a menţine în continuare, cu forţa, Republica Moldova în sfera de influenţă a Rusiei”, crede Ilaşcu.

Toate aceste declaraţii cât şi cea mai răsunătoare – „R. Moldova este sătulă până în gât de frăţia rusească” – au fost lansate de Ilie Ilaşcu pe 8 august curent. A doua zi, în cadrul unei conferinţe de presă alţi foşti deţinuţi politici din cadrul grupului Ilaşcu şi-au expus poziţia. „Federaţia Rusă alimentează forţele rebele şi criminale din stânga Nistrului şi le încurajează în continuare să aresteze şi să omoare oameni nevinovaţi”, a declarat consilierul prezidenţial şi fostul deţinut politic de la Tiraspol, Ştefan Urâtu. „Îmi pare rău că Rusia aşa face şi că nici cât am fost închişi, nici acum, când suntem acasă, nu ne dau pace să trăim”, a spus, la rândul său, Tudor Popa. Foştii deţinuţi ai regimului de la Tiraspol au menţionat în cadrul conferinţei că situaţia din regiunea transnistreană, după părerea lor, se agravează anume în urma acţiunilor întreprinse de Federaţia Rusă, şi nu de Republica Moldova.

Amintim că, după conflictul armat din 1992, Ilie Ilaşcu, Petru Godiac, Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco şi Tudor Petrov-Popa au fost condamnaţi de un tribunal al autoproclamatei republici transnistrene la ani grei de puşcărie, fiind acuzaţi de terorism şi instigare la răsturnarea puterii de stat. În urma presiunilor internaţionale, Ilie Ilaşcu a fost graţiat şi eliberat, după nouă ani de detenţie. Trei ani mai târziu, în 2004, a fost eliberat şi Alexandru Leşco, la expirarea termenului de detenţie. În acelaşi an, după ce fusese sesizată de Ilie Ilaşcu, CEDO a condamnat Republica Moldova şi Rusia în cazul Ilaşcu şi a cerut punerea în libertate a ultimilor doi membri ai grupului, aflaţi în detenţie în Transnistria. Tudor Petrov-Popa şi Andrei Ivanţoc au fost eliberaţi în iunie 2007. În luna iulie curent, fostul deţinut politic al regimului de la Tiraspol, Ilie Ilaşcu, a declarat, în cadrul unui interviu pentru postul public de televiziune, că va susţine în următoarea campanie electorală candidatura lui Mihai Ghimpu pentru funcţia de preşedinte.

Cristina Baciu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)