Declaraţiile pe venit ale demnitarilor

Unii demnitarii au trişat, dar vor rămâne nepedepsiţi

În declaraţiile pe venit ale unor deputaţi, miniştri, judecători, procurori, dar şi ale unor demnitari de stat, au fost depistate unele „divergenţe”, aşa cum spun membrii Comisiei centrale pentru controlul veniturilor, dar aceştia vor rămâne fără nicio pedeapsă. „Legea este imperfectă, iar cei care au admis unele încălcări nu pot fi traşi la răspundere penală sau administrativă”, a declarat, luni, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase.

Comisia centrală pentru controlul veniturilor a făcut bilanţul activităţii sale, însă nimeni nu va fi tras la răspundere. Potrivit lui Tănase, care este şi membru al comisei respective, este necesar de a face modificări în 20 de acte normative, pentru ca ulterior să fie stabilit un mecanism exact în ceea ce priveşte pedeapsa celor care au încălcat legea. „Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a emis un document în care se spune că cei care au admis unele încălcări, în ceea ce priveşte completarea declaraţiei pe venit, să fie sancţionaţi disciplinar. Dar cum poate fi sancţionat disciplinar un deputat? Noul sistem va stabili cum trebuie să completeze un demnitar declaraţia pe venit, ce trebuie să includă în acest document şi ce pedeapsă riscă”, a spus Tănase.

Declaraţiile care au provocat unele dubii membrilor comisiei vor fi remise spre o examinare mai detaliată Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC). Printre cei verificaţi vor fi unii deputaţi, procurori, judecători şi preşedinţi de raioane. „Centrul va verifica unele declaraţii asupra căror planează suspiciuni. Dacă vom depista unele abateri, ne vom pronunţa ulterior. Totuşi, pe viitor trebuie creat un mecanism represiv în acest sens. Actualmente, cei care au admis încălcări nu pot fi traşi la răspundere penală sau administrativă”, a spus directorul CCCEC, Viorel Chetraru.

Chetraru a precizat că declaraţia pe venit a controversatului deputat Veaceslav Platon nu intră în categoria celor care vor fi verificate de CCCEC. „Platon a fost verificat de centru şi nu au fost depistate divergenţe în ceea ce a declarat şi ceea ce are de facto. CCCEC şi Procuratura Generală nu au instrumentat cauze pe numele acestuia şi nu avem comisii rogatorii din afara ţării, care să solicite pornirea acestora”, a menţionat Chetraru.

De menţionat că la Comisia centrală pentru controlul veniturilor au fost depuse 1573 de declaraţii pe venit, iar 850 dintre acestea au fost verificate.

Vitalie Hadei