Declaraţii confuze în cazul Sorin Paciu

„Urmează să ridicăm arma domnului Zubco şi să o prezentăm experţilor balistici”

Cine minte? Audiat de comisia parlamentară de anchetă în cazul Paciu, preşedintele parlamentului a declarat că a discutat cu procurorul general despre incidentul din rezervaţia Pădurea Domnească pe data de 14 ianuarie curent, deşi Zubco le-a declarat membrilor comisiei că discuţia cu spicherul a avut loc pe data de 10 ianuarie. Acestea nu sunt singurele declaraţii contradictorii în cazul Paciu.

Deşi a fost demis pentru că nu le-a raportat superiorilor despre incidentul din Pădurea Domnească, comisarul de Făleşti Valeriu Cojocaru susţine că a aflat despre partida de vânătoare care s-a dovedit a fi fatală pentru omul de afaceri Sorin Paciu abia pe data de 3 ianuarie curent. „Nu am ştiut pentru că nu mi s-a raportat. Care a fost explicaţia?… Nicio explicaţie”, a menţionat fostul comisar. Potrivit şefului Departamentului Urmărire Penală al MAI, s-a produs o confuzie la nivel de spital, unde în aceeaşi zi au fost aduse două persoane rănite din armă de foc, Sorin Paciu şi directorul unei case de schimb valutar din Făleşti. „Credeau că ambele persoane sunt victimele atacului tâlhăresc de la casa de schimb valutar”, explică Malic. Medicii de la spitalul raional din Făleşti însă susţin că au anunţat poliţia pe fiecare caz în parte.

Deshumăm adevărul?

Apropo despre medicii care l-au operat pe Sorin Paciu. „Medicii care au operat mi-au spus că nu au găsit alice în abdomenul pacientului”, a declarat pentru JURNAL vicedirectorul Spitalului Republican, Nicolae Frunză pe 10 ianuarie curent. Un glonte totuşi a fost găsit, cel puţin aşa a declarat pe 8 februarie în cadrul unei conferinţe de presă procurorul general interimar Andrei Pântea. Potrivit acestuia, medicii au reuşit să scoată glontele din corpul lui Sorin Paciu. Amintim că JURNAL a scris că glontele care ar constitui probă la dosar ca fiind cel extras din corpul tânărului ucis la vânătoarea din 23 decembrie 2012 nu ar fi cel pe care l-a ţinut în mână chirurgul când l-a scos din abdomenul lui Sorin Paciu. Anterior, s-a anunţat că Sorin Paciu ar fi fost împuşcat cu un glonte de tip „Trio”, dar chirurgul ar fi scos din abdomenul victimei unul de tip „Jekan”. Procurorul a refuzat să menţioneze despre ce glonte e vorba, invocând secretul anchetei, dar a menţionat că, în caz de necesitate, nu exclude că victima ar putea fi exhumată. Potrivit lui Pântea, sunt gata rezultatele expertizei balistice, însă nu tuturor celor care au participat la vânătoare le-au fost ridicate armele, printre aceştia se numără şi predecesorul său Valeriu Zubco. „Urmează să ridicăm arma domnului Zubco şi să o prezentăm experţilor balistici”, a concretizat procurorul general interimar. Amintim că Sergiu Mocanu, liderul Mişcării Antimafie, a fost fost primul care a scos la suprafaţă incidentul care pesemne s-a dorit a fi tăinuit. Pe data de 6 ianuarie curent, Mocanu a declarat că Zubco ar fi cel care a tras în Paciu dintr-o armă de vânătoare.

Dovezi incontestabile

Veniţi la faţa locului, membrii comisiei de anchetă au ajuns la concluzia că fostul director „Moldsilva”, Ion Lupu, a minţit atunci când a spus că la partida de vânătoare au participat două grupuri de vânători. „La vânătoarea de pe 23 decembrie a fost un singur grup de vânători, nu două. Comisia de anchetă deține dovezi incontestabile. Acest fapt are o importanță deosebită, deoarece contravine declarațiilor lui Zubco, Pleșca, Ion Lupu, Sergiu Răilean, Sajin și Latîș. Aceste declarații se află la organele de anchetă”, a declarat Grigore Petrenco, membrul comisiei de anchetă.

Lupu trage sforile

A fost legală sau ilegală vânătoarea? Audiat de membrii comisiei, Zubco a declarat că vânătoarea a fost legală, Marian Lupu însă se pare că este de altă părere, dar a menţionat că ar trebui să fie vizate şi alte persoane care au participat la vânătoare în rezervaţia ştiinţifică până şi după incidentul de pe 23 decembrie 2012. „Este obligaţia noastră să abordăm problemele per ansamblu. Poate trebuie să vedem ce s-a făcut şi în trecut în această rezervaţie. Să vedem ce fel de vânători au fost organizate, cine a participat şi cum a fost”, a declarat Marian Lupu. „Nu ne-am propus să aflăm câte partide de vânătoare au avut loc anterior”, a replicat Anatolie Zagorodnîi, preşedintele comisiei de anchetă.

Dornici de a fi audiaţi

Ieri, a fost audiat şi primarul Dorin Chirtoacă care a cerut să se prezinte în faţa comisiei invocând că deţine informaţii inedite. Însă comisia a ajuns la concluzia că edilul nu le-a spus nimic nou. Şi liderul PCRM, Vladimir Voronin, pentru că a declarat că „toţi cei de la putere au ştiut despre cazul Paciu în aceeaşi zi”, urmează să fie audiat astăzi de comisia parlamentară de anchetă. Preşedintele Nicolae Timofti a refuzat să se prezinte ieri în faţa membrilor comisiei de anchetă deoarece şeful statului nu poate da explicaţii deputaţilor. Comisia urmează să-şi prezinte raportul, în plenul Parlamentului, la sfârşitul acestei săptămâni.

 Svetlana PANȚA

The following two tabs change content below.