DECLARAŢIE // Duma de Stat a Federaţiei Ruse se îngrijorează pentru securitatea celor 200.000 de cetăţeni ruşi din Transnistria

Sovietul suprem, Transnistria, Tiraspol

„Situaţia creată de acţiunile Republicii Moldova şi Ucrainei prezintă o ameninţarea reală pentru stabilitatea din regiune, bunăstării şi securităţii locuitorilor Transnistriei, inclusiv pentru cei peste 200.000 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse, ceea ce provoacă îngrijorarea profundă a Dumei de Stat”, se menţionează într-un proiect de declaraţie a parlamentului rus despre Transnistria.

„Fără acordul Tiraspolului, au fost deschise posturi ale poliţiei de frontieră şi vamale pe segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean, ceea ce contravine obligaţiilor asumate privind neadmiterea unor acţiuni îndreptate împotriva libertăţii circulaţiei, activităţii economice a întreprinderilor şi persoanelor fizice din regiune, orice paşi care ar putea înrăutăţi situaţia fiecărei părţi a conflictului, precum şi tentativele de a organiza o blocadă Transnistriei”, se menţionează în textul proiectului.

În proiectul declaraţiei se face apel către autorităţile R. Moldova şi Ucrainei să renunţe la orice formă de presiune asupra Transnistriei şi acţiuni privind organizarea blocadei. Proiectul vizează de asemenea problema schimbării unei operaţiuni de pacificare în regiune. „Duma de Stat vorbeşte că operaţiunea actuală de pacificare este fără de alternativă în Transnistria şi acuză apelurile unilaterale de suspendare a acesteia sau revizuirea ordinii existente, precum şi orice acţiuni îndreptate împotriva activităţii stabile a Comisiei Unificate de Control”, se arată în acelaşi proiect.

The following two tabs change content below.