Declaraţia Uniunii Scriitorilor privind criza social-politică din Republica Moldova

Uniunea Scriitorilor din Moldova este îngrijorată de gravele derapaje antidemocratice care s-au înregistrat în ultimele luni şi care ar putea submina parcursul european al Republicii Moldova.

Începând cu tragicul incident din Pădurea Domnească, ce a scos la iveală carenţe serioase în activitatea unor importante instituţii de stat, şi terminând cu recentele cazuri de percheziţii, interceptări de convorbiri telefonice şi publicarea lor în presă, încălcându-se astfel cele mai elementare norme legale – toate acestea demonstrează că RM continuă să înregistreze regrese la capitolul normelor juridice proprii unui stat de drept.

Aceste fapte vorbesc despre comportamentul absolut iresponsabil al unor demnitari de rang înalt, care pun interesele de partid mai presus de interesele ţării şi ale perspectivei de aderare la Uniunea Europeană. Lupta politică firească într-o societate democratică a degenerat într-un adevărat război de gherilă, în care au fost atrase instituţiile statului, mass-media şi societatea civilă. RM a ajuns în situaţia unei societăţi mafiotizate, intrată în captivitatea unor structuri oligarhice subordonate unor interese de grup.

USM, care s-a aflat în avangarda procesului de renaştere naţională şi de democratizare a societăţii, are dreptul moral să ceară politicienilor să pună capăt acestei situaţii de conflict care a provocat o stare de derută în societate, ducând la adâncirea declinului economic în interior şi la degradarea imaginii RM în exterior. Or, UE nu va accepta în rândurile sale un stat în care Procuratura acţionează la comenzi politice, iar demnitarii de prim rang sfidează legea. USM îşi exprimă adeziunea faţă de principiile statului de drept şi faţă de instituţiile care luptă cu corupţia şi crima organizată.

Facem apel către preşedintele Republicii Moldova, către liderii AIE să menţină dezbaterile şi confruntările politice în albia legalităţii şi civilităţii, să nu atragă instituţiile statului în războiul de tip mafiot şi în reglările de conturi. Alianţa de Integrare Europeană nu este doar a liderilor politici, ci şi a cetăţenilor care şi-au exprimat opţiunile la urnele de vot. În acest sens, nu admitem ideea unor alegeri anticipate şi demiterea actualului Guvern – unica structură de stat care asigură stabilitatea social-politică din ţară şi parcursul european al RM.

Recenta vizită la Chişinău a celor trei miniştri de externe, reprezentanţi ai unor importante ţări europene, ne demonstrează că RM are şansa unică de a semna acordul de asociere cu UE.

Să nu permitem unor forţe distructive să ne lipsească de această perspectivă.

În cazul în care apelul nostru va fi ignorat, ne rezervăm dreptul să venim şi cu alte acţiuni în apărarea statului de drept Republica Moldova.

Consiliul lărgit al Uniunii Scriitorilor din Moldova

20 februarie 2013

 MEMORIU

Uniunea Scriitorilor din Moldova este profund îngrijorată în legătură cu degradarea climatului social-politic din țară, după tragicul incident de la vânătoarea din Pădurea Domnească, în care o serie de instituții ale statului și-au demonstrat incompetența și partizanatul politic. În ultimele zile, dezbaterile și confruntările dintre diverse puncte de vedere, firești și necesare într-o democrație, au degenerat în adevărate „atacuri la baionetă” și lovituri sub centură, purtate între partidele aflate la guvernare. În aceste confruntări sunt atrase, din păcate, organele de drept, iar intoxicarea presei și opiniei publice prin lansarea unor acuzații și materiale compromițătoare la adresa adversarilor politici devine o practică ce nu mai trezește niciun scrupul.

Uniunea Scriitorilor – for cultural național, care a pledat întotdeauna pentru afirmarea valorilor democratice și ale statului de drept în Republica Moldova – cheamă clasa politică să dea dovadă de reținere și responsabilitate. Să nu transforme divergențele interne într-un masacru general, să nu sacrifice pe altarul luptelor politice viitorul european al Republicii Moldova, mai ales într-un an în care sunt așteptate decizii cruciale în acest sens, an în care sprijinul și încrederea partenerilor noștri externi sunt indispensabile.

Chemăm instituțiile de drept din Republica Moldova să investigheze în mod profesionist și imparțial acuzațiile și suspiciunile existente, să nu se lase antrenate în disputele dintre partidele politice, servind o tabără sau alta.

Chemăm colegii din mass-media scrisă și electronică să își facă datoria potrivit deontologiei profesionale, informând cu obiectivitate cetățenii asupra proceselor care se desfășoară în țară.

Lupta politică din ultimele săptămâni denotă pe lângă corupția monstruoasă din structurile statului, o flagrantă distanțare a politicienilor față de grijile și nevoile poporului. Tabloul de coșmar din satele pustii ale Moldovei, drumurile accidentate, arătând ca după o ploaie de meteoriți, sărăcia și deprimarea oamenilor contrazic orgoliile și competiția egoistă din cercurile puterii, acolo unde demnitarii se întrec în mașini scumpe, în vile somptuoase și în vacanțe exotice. Faptul că instituţiile abilitate nu pot asigura decât sporadic şi parţial susținerea culturii reprezintă un refren trist și revoltător al acestor ani. Reamintim că Republica Moldova nu sprijină nici o publicație literară din țară (cu excepţia celor 2-3 publicaţii pentru copii), iar cele existente sunt în pericol de a nu mai apărea. Cultura și oamenii de cultură trebuie susținuți pentru valoarea lor de creatori de bunuri spirituale, cele care determină identitatea unei națiuni, și nu doar „curtați” pe durata campaniilor electorale.

Alegătorii din Republica Moldova au creditat actuala coaliție de la putere nu de dragul calităților personale ale unor lideri, ci pentru programul de guvernare pe care l-a avansat. Dacă nu se va reveni la angajamentele comune ale partidelor din Alianța pentru Integrare Europeană și anume: edificarea unui stat de drept, lupta împotriva corupției, ridicarea nivelului de trai al populației, îmbunătățirea culturii, educației și a serviciilor de sănătate etc., se va ajunge la compromiterea ideii de democrație și integrare europeană, iar capturarea Republicii Moldova în spațiul estic va rămâne ireversibilă.

Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova,

20 februarie 2013, Chișinău

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)