Declarația Partidului Liberal Reformator privind situația din Ucraina

PLRPartidul Liberal Reformator a urmărit cu îngrijorare evenimentele care au avut loc în Ucraina în ultimele zile. Constatăm cu tristețe că agresiunea militară a Federației Ruse sfidează nu numai suveranitatea unui stat independent, ci și orice normă internațională. Prin introducerea trupelor armate în Ucraina și destabilizarea organizată a instituțiilor acestui stat, conducerea Rusiei a încălcat normele securității internaționale și tratatele pe care le-a semnat.

Afirmăm cert că decizia oficială cu privire la introducerea trupelor ruse în Ucraina este un tertip menit să legifereze invazia militară rusească în Crimeea, care are loc deja de câteva zile. Prin comportamentul Președintelui și Parlamentului Federației Ruse au fost sfidate și, practic, anihilate toate mecanismele de securitate din Europa de după 1991. Federația Rusă a adoptat un comportament iresponsabil, bazat pe mentalități de sorginte imperialistă.

Condamnăm cu fermitate agresiunea militară a Federației Ruse! Susținem suveranitatea și independența, precum și opțiunea europeană a Ucrainei! Chemăm întreaga comunitate internațională, în special garanții integrității teritoriale a statului vecin, să ia atitudine și să intervină prompt în remedierea atacului Rusiei asupra suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei! Susținem introducerea de sancțiuni internaționale împotriva Federației Ruse până la retragerea trupelor militare de pe teritoriul Ucrainei.

De asemenea, solicităm examinarea comportamentului Federației Ruse în contextul unui stat ocupant al teritoriilor suverane ale mai multor state, inclusiv Republica Moldova și Georgia. Chemăm întreaga comunitate internațională să ceară lichidarea focarelor de instabilitate, separatism și crimă organizată din partea de est a Republicii Moldova și din Caucaz.

Amintim că după un scenariu asemănător a avut loc, acum 22 de ani, ocuparea zonei de est a Republicii Moldova și transformarea ei într-o regiune separatistă, supusă Federației Ruse și considerăm că astfel de presiuni nu mai trebuie tolerate de către comunitatea internațională.

Constatăm cu tristețe nefuncționalitatea tuturor mecanismelor de securitate colectivă în Europa de Est. Situația de astăzi confirmă lipsa oricărei garanții de securitate, inclusiv pentru Republica Moldova. Argumentarea președintelui rus, copiată din justificările folosite de către mulți tirani de-a lungul istoriei în ajunul conflagrațiilor militare, sugerează că, în orice moment, după bunul plac al acestuia, poate fi atacat orice stat din regiune.

Partidul Liberal Reformator consideră că unica posibilitate de a asigura independența Republicii Moldova şi de a preveni agresiunile militare este participarea în cadrul unei structuri de securitate colectivă politico-militară – NATO.

Chemăm toți cetățenii Republicii Moldova care conștientizează acest fapt să promoveze ideea, astfel încât în timpul cel mai apropiat să fie agreată de majoritatea populaţiei și să devină realitate. Continuarea reformelor și ajustarea forțelor militare naționale la standardele NATO, integrarea euro-atlantică sunt prioritățile programatice ale Partidului Liberal Reformator, pe care acesta le va promova consecvent în acțiunile sale, inclusiv în actul guvernării.

Departamentul de Comunicare al PLR

PP

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)