Declarația Partidului Liberal Reformator despre BEM și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău

news286Partidul Liberal Reformator își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu situația creată în domeniul economico-financiar și declară următoarele:

  1. Implicarea frauduloasă a băncilor rezidente ale Republicii Moldova și a mai multor instanțe judecătorești în spălarea a peste 18 miliarde dolari, proveniți din Federația Rusă, conform informației făcută publică de către președintele Curții Supreme de Justiție, este foarte gravă! Aceste tranzacții dubioase s-au făcut cu aprobarea tacită a instituțiilor de control ale statului, în special a Băncii Naționale, ceea ce afectează grav credibilitatea sistemului bancar și a statului Republica Moldova.
  2. Un act inadmisibil a fost acceptul Băncii Naționale a Moldovei pentru vânzarea către banca de stat a Federației Ruse Vneșekonombank a unui pachet important de acțiuni al Băncii de Economii a Moldovei. Cedarea controlului asupra unicei bănci cu capital de stat către Guvernul Federației Ruse contravine interesului național și parcursului european al Republicii Moldova. Prin această acțiune, BNM a pus la dispoziția Moscovei și a oligarhilor afiliați securitatea financiară a Republicii Moldova. Apreciem că BNM a aprobat iresponsabil tranzacția în condițiile când Vneșekonombank constituie una dintre țintele extinderii sancțiunilor SUA și UE și este sub investigație în Ucraina pentru bănuieli de implicare în finanțarea separatismului și grupărilor teroriste.
  3. La subiectul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, informăm că Judecătoria Buiucani a respins solicitarea deputaților PLR de a examina cazul, iar Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia primei instanțe. Considerăm că atitudinea instanțelor judecătorești denotă implicarea acestora în sabotarea securității naționale. Criza geopolitică din regiune demonstrează riscul la care suntem supuși, cedând Federației Ruse controlul asupra unor domenii și obiective economice strategice.

Toate aceste evenimente și tendințe pot afecta dezastruos parcursul european al Republicii Moldova. Fără să asigurăm securizarea economico-financiară a statului putem să fim expuși unor presiuni externe de nerezistat pentru abandonarea opțiunii europene. Punerea la dispoziția agenților Federației Ruse a sistemului bancar moldovenesc pentru spălarea banilor furați de la cetățenii de rând din această țară, bani care pot fi ulterior folosiți pentru finanțarea separatismului, inclusiv în Republica Moldova – este un act de înaltă trădare.

Partidul Liberal Reformator a cerut deja demiterea guvernatorului Băncii Naționale pentru facilitarea tranzacțiilor ilegale în sistemul bancar, dar și pentru politica antinațională care a dus la deprecierea exagerată a valutei naționale și creșterea prețurilor.

Partidul Liberal Reformator solicită tuturor organelor responsabile, inclusiv Consiliului Superior de Securitate și Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară, să acționeze pentru stabilizarea situației, pedepsirea responsabililor, stoparea urgentă a procesului de transformare a băncilor moldovenești în stații de epurare pentru banii murdari din Rusia, returnarea controlului statului asupra Aeroportului Internațional Chișinău și Băncii de Economii.

Partidul Liberal Reformator cheamă Consiliul Superior al Magistraturii să examineze activitatea judecătorilor care, contrar legislației, au respins cererea de examinare a legalității concesionării Aeroportului Internațional Chișinău.

Partidul Liberal Reformator

Chișinău, 5 mai 2014

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)