DECLARAȚIA FRACȚIUNII PARTIDULUI LIBERAL REFORMATOR

Logo PLRdrept răspuns la Rezoluția Senatului Statelor Unite ale Americii nr. 478 adoptată la 18 iunie 2014 privind susținerea integrității teritoriale a Republicii Moldova

 

Fracțiunea Parlamentară a Partidului Liberal Reformator, ca parte componentă a Coaliției Pro-Europene aflate la Guvernare în Republica Moldova, a luat cunoștință cu bucurie de Rezoluția Senatului Statelor Unite ale Americii privind consolidarea relațiilor cu Republica Moldova și susținerea integrității teritoriale a Republicii Moldova, și declară următoarele:

Deputații Fracțiunii Partidului Liberal Reformator aduc sincere mulțumiri pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în domeniul politic, parlamentar, diplomatic, economic și financiar, manifestat cu diferite ocazii și în momente importante pentru cursul Republicii Moldova spre un viitor prosper.

Remarcăm cu o mare satisfacție semnificația deosebită a Rezoluției de susținere a Republicii Moldova în ajunul semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și de creare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

Un impact benefic asupra relațiilor noastre bilaterale a avut vizita vicepreședintelui american Joe BIDEN, a secretarului de Stat John KERRY, precum și a senatorilor: John McCain, un vechi și devotat prieten al Republicii Moldova, James INHOFE, inițiatorul Rezoluției în cauză și unul din fervenții noștri susținători, Bob CORKER, Jeff SESSIONS, Deb FISHER, Tim SCOTT, John BARRASSO și alți importanți demnitari ai Statelor Unite ale Americii.

La rândul nostru subliniem necesitatea stringentă a activizării contactelor bilaterale RM-SUA pentru securizarea suveranității, integrității și independenței Republicii Moldova susținută de Congresul SUA.

Totodată, exprimăm încrederea că dimensiunea parlamentară de cooperare RM-SUA este una ascendentă și, fiind tot mai susținută în continuare, va oferi noi oportunități de colaborare.

Reținem îngrijorarea exprimată în Rezoluție referitor la securitatea informațională, energetică, militară a Republicii Moldova, mai ales în contextul ultimelor evenimente din vecinătatea imediată.

Împărtășim chemarea către Guvernul Federației Ruse să renunțe la presiunile economice asupra Republicii Moldova și să înceteze susținerea oferită separatiștilor de pe teritoriul Republicii Moldova.

Ne solidarizăm cu îndemnul Senatului american adresat Federației Ruse pentru a-și onora angajamentele asumate în cadrul summitului OSCE de la Istanbul din 1999, în urma căruia Federația Rusă s-a angajat să-și retragă forțele militare și muniţiile de pe teritoriul Republicii Moldova, factori care afectează neutralitatea și integritatea noastră teritorială.

În contextul noilor provocări regionale, optăm în continuare pentru aprofundarea colaborării cu NATO și cu alți parteneri strategici ai Republicii Moldova.

Este adevărat că avem o democrație încă fragilă și un stat de drept în devenire, dar avem încredere în partenerii noștri strategici din Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, fapt demonstrat și prin Rezoluția în cauză ce ne dă certitudine că împreună vom izbândi.

Președintele Fracțiunii parlamentare a

Partidului Liberal Reformator din Republica Moldova,

Ion HADÂRCĂ

PP