Talibanii

Fanaticii sfidează legea

Eveniment // Ministerul Justiţiei a demarat o anchetă în cazul incidentelor de duminică

Acţiunile enoriaşilor ortodocşi din 13 decembrie, care au răsturnat menora evreiască, sunt criticate de Guvernul Filat. Partidul Comuniştilor, deşi aduce acuzaţii organizatorilor, susţine că actuala conducere se face vinovată de cele întâmplate.

Mitropolia Moldovei, de asemenea, menţionează că nu este de acord cu acest tip de manifestaţii, dar adaugă faptul că nu trebuia permisă amplasarea sfeşnicului în centrul Chişinăului. În acelaşi timp, protoiereul Anatol Cibric, organizatorul protestelor, susţine că nu consideră act antisemit ceea ce s-a întâmplat în centrul Chişinăului El consideră că astfel şi-a apărat credinţa de „atacul jidovesc”.

Duminică, în plin post al Crăciunului, un grup format din 100 de enoriaşi ortodocşi, membri ai Asociaţiei creştinilor ortodocşi din Moldova „Fericita Maică Matrona” şi enoriaşi ai parohiei „Sfânta Parascheva” a Mitropoliei Moldovei au doborât  menora evreiască, instalată în centrul oraşului pe 11 decembrie, cu ocazia sărbătorii Hanukkah.

Insulte antisemite

Cu drapelul Republicii Moldova, cu steagul imperial rus – galben, negru, alb –, cruci şi pancarde pe care scria „Moldova – ţară ortodoxă”, „M. Eminescu: Biserica ortodoxă este mama poporului român” manifestanţii au protestat în centrul capitalei împotriva simbolului evreiesc instalat cu prilejul sărbătorii Hanukkah.

„Şi astăzi jidovii care încearcă să domine lumea pot să se împiedice de Moldova. Noi suntem ţară ortodoxă şi dacă vor auzi judovii acest cuvânt, vom ridica lumea şi ţara. Niciun jidov mârşav, care încearcă să ne spurce pe noi, nu va reuşi. Poate să ne omoare, poate să ne traumatizeze copiii, pentru că toate lucrările care se fac, se fac din uneltirea jidovească”, a declarat preotul Anatol Cibric în faţa mulţimii.

După ce au cântat rugăciuni, au smuls menora şi au înfipt în locul acesteia o cruce de lemn.
Sfeşnicul evreiesc a fost răsturnat lângă soclul monumentului „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. „Noi suntem în ţară ortodoxă şi Ştefan cel Mare a apărat-o de tot soiul de jidovi, dar ei au venit şi au pus menora. Este o fărădelege, o îngăduinţă a puterii de stat de astăzi, care a permis aşa ceva într-o ţară ortodoxă. Eu fac apel, dacă sunteţi ortodocşi, sculaţi-vă şi spuneţi cuvântul vostru”, a spus protoiereul Anatol Cibric.

Poliţiştii nu au intervenit

Cei 20 de poliţişti prezenţi la faţa locului pentru a asigura ordinea publică nu au intrat în polemici cu enoriaşii. Vicecomisarul Poliţiei Municipale, Silviu Muşuc, a declarat că poliţiştii au încercat să-i oprească pe protestatari, dar nu au reuşit să-i convingă.

Reprezentanţii minorităţii ebraice au sosit la faţa locului la puţin timp după incident. Directorul Congresului Evreilor din Republica Moldova, Ilie Şaţ, a declarat că acţiunea de instalare a minorei în scuarul Europei a fost una legală şi că dispun de toate aprobările necesare. De la monumentul domnului moldovean sfeşnicul a fost transportat la Memorialul Victimelor Holocaustului în prezenţa a 20 de poliţişti.

Comunitatea evreilor a reacţionat ieri la gestul credincioşilor ortodocşi. Preşedintele organizaţiei, Alexandru Pincevski, susţine că nu-i va acţiona în judecată pe enoriaşii care au protestat, dar aşteaptă ca Mitropolia Moldovei să decidă cum va fi pedepsit preotul care a organizat acţiunea. „Enoriaşii au fost manipulaţi de preotul Cibric, iar asta denotă că oamenii sunt foarte influenţabili şi inconştienţi”, susţine Pincevschi.

„Nu am însuşit ce înseamnă democraţie”

Secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş, a menţionat că instituţia pe care o reprezintă nu salută o astfel de formă de protest şi că acţiunea nu a fost coordonată cu mitropolia. „Problema trebuia însă anticipată de cei care au aprobat amplasarea simbolului evreiesc în acel loc. Fiecare comunitate are dreptul să-şi instaleze simbolurile, dar autorităţile trebuie să ţină cont de conflictele care pot apărea. Nu poţi controla toate reacţiile credincioşilor”, susţine Cheibaş.

Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a condamnat protestele antisemite. „Nu am însuşit ce înseamnă democraţie şi protestele care au avut loc arată cum înţelege populaţia de la noi democraţia. Într-o ţară democratică sunt respectate drepturile tuturor cetăţenilor”, enunţă Ghimpu.

Şi primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, se pronunţă împotriva acţiunilor creştinilor ortodocşi. Edilul crede că enoriaşii creştini nu trebuie să accepte asemenea manifestări agresive la adresa concetăţenilor. „Este de neînţeles cum au putut creştinii să acţioneze atât de violent împotriva comunităţii evreieşti”, a declarat Chirtoacă.

Guvernul Republicii Moldova îşi exprimă regretul vizavi de incidentul care s-a produs duminică în scuarul Europei din centrul Chişinăului, menţionând că Republica Moldova este un stat democratic în care drepturile şi libertăţile fundamentale sunt garantate, iar ura, intoleranţa, xenofobia, alte manifestări cu caracter negativ sunt inadmisibile.

PCRM acuză actuala conducere de stat

Nici Partidul Comuniştilor din Republica Moldova nu susţine acţiunile de duminică din centrul capitalei, însă acuză actuala conducere a ţării de faptul că a tratat cu toleranţă manifestarea demonstrativă a xenofobiei şi antisemitismului, acţiuni ce au avut loc în centrul Chişinăului.

„Eroizarea capilor nazismului şi fascismului, declaraţiile deschise ale liderilor şi reprezentanţilor aşa-numitelor partide liberale, cu jigniri la adresa reprezentanţilor unor naţionalităţi în parte – de la moldoveni la ruşi, de la evrei la romi, politica informaţională provocatoare în mass-media electronică – toate acestea reprezintă adevărata faţă politică şi nivelul de mentalitate al liderilor aşa-numitei Alianţe pentru Integrarea Europeană”, se menţionează în declaraţia comuniştilor.

Protoiereul Anantol Cibric susţine că mutarea menorei nu este un act antisemit. „De ce nu ne-au întrebat când au instalat acest monument religios în centrul capitalei”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă preotul. Potrivit clericului, vinovată de cele întâmplate este primăria municipală, care a acordat autorizaţie Comunităţii evreieşti să instaleze menora. „Nu avem frică de dosare penale, noi apărăm spaţiul duhovnicesc ortodox. Să nu ne intimideze nimeni prin instaurarea simbolurilor păgâne în centrul capitalei ţării în care noi trăim”, explică Cibric.

Radicali ortodocşi

În acelaşi timp, comunitatea religioasă se simte ofensată şi aşteaptă scuze din partea Comunităţii evreişti. „Noi nu aveam nevoie de autorizaţie pentru a apăra credinţa. Am fost provocaţi prin instalarea semisfeşnicului”, susţine protoiereul.

Amintim că protoiereul Anatol Cibric s-a remarcat prin mai multe acţiuni de protest, în urma cărora nu a fost tras la răspundere. Astfel, în 2006 un grup de credincioşi, printre care şi Anatolie Cibric, a manifestat împotriva rulării filmului „Codul lui Da Vinci”, iar în octombrie 2008 a cerut să fie scoasă din uz sintagma „orientare sexuală”. În 2007, Cibric, alături de Petru Musteaţă, episcopul mănăstirii Hâncu, a participat la incidentul de la biserica „Aleksandr Nevski” din Ungheni.

Tot în 2007, Anatol Cibric a luat parte la atacul cu ouă împotriva ziarului „Timpul de dimineaţă”. Potrivit cotidianului, credincioşii de la biserica „Sfânta Paraschiva”, împreună cu alţi protestatari de la Asociaţia religioasă „Sfânta Maică Matrona”, care au doborât menora evreiască, par a fi acelaşi grup de enoriaşi care a împroşcat cu ouă în clădirea ziarului „Timpul de dimineaţă” la 15 ianuarie 2007.

În 2009, de sărbătoarea Icoana Maicii Domnului de Kazan, membrii asociaţiei, împreună cu un grup de creştini ortodocşi, au pornit într-un marş de protest împotriva „discriminării celor care refuză să ia codul personal”.

Asociaţia „Fericita Maică Matrona” şi parohia „Sfânta Parascheva” riscă să nu activeze pentru un an. De asemenea, surse din cadrul Ministerului Justiţiei susţin că ar putea fi demarată o anchetă în cazul incidentelor de duminică.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)