Declaraţia de Independenţă, însuşită de o companie privată

O placă de marmură de doi metri, care prezintă textul integral al Declarației de Independenţă a Republicii Moldova, dar fără semnăturile deputaților din primul Parlament al Republicii Moldova a fost dezvelită pe 31 octombrie pe faţada Curţii Constituţionale (CC).

 

Placa a fost inaugurată într-o atmosferă sobră, în care primele persoane din stat au rostit discursuri. Doar că la finele textului Declaraţiei, în locul semnăturilor deputaţilor din primul Parlament, a fost plasat logoul şi denumirea companiei care a efectuat lucrările de gravare. Este vorba de firma de construcţii SC Lusmecon SA. „Cred că, în cazul de față, semnăturile nu au mare importanță. Este vorba despre un gest simbolic, care are o înaltă încărcătură politică”, a explicat jurnaliştilor prezenţi la eveniment Alexandru Tănase, preşedintele CC.

Totodată, acesta a menţionat că CC a achitat cheltuielile doar pentru partea tehnică, materiale și instalare. „Cea mai scumpă procedură, gravarea, a fost oferită gratis de către compania privată”, a completat președintele Curții.

Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, firma care s-a ocupat de gravarea plăcii aparţine fiului lui Anatol Ghilaş, naşul de cununie al premierului Vlad Filat şi membru al Partidului Democrat. Acesta a declarat anterior pentru JURNAL că, pe moment, deţine 30 la sută din acţiuni.

Contactat telefonic, Anatol Ghilaş nu ne-a răspuns, în timp ce telefonul lui Alexandru Tănase, preşedintele CC, a fost închis.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)