Declarația Comitetului Confederal al CNSM

foto Sindicate

La 23 decembrie 2015, membrii Comitetului Confederal al CNSM, care reprezintă 400 de mii de membri de sindicat, întruniți în ședință ordinară, au discutat despre desemnarea de către șeful statului Nicolae Timofti a dlui Ion Sturza drept candidat la funcția de prim-ministru.

Acest fapt a provocat îngrijorarea președinților sindicatelor de ramură, cunoscând poziția pe care a avut-o dl Ion Sturza față de sindicate în perioada în care acesta a exercitat funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.
În acea perioadă scurtă de guvernare, Guvernul, ca partener social principal al Sindicatelor și al Patronatelor la nivel național, se eschiva de la negocirile colective și de la examinarea revendicărilor înaintate de reprezentanții salariaților. Reprezentanții salariaților nu au fost auziți, dl Ion Sturza numind sindicatele o frână în calea progresului. Guvernul Sturza a manifestat lipsă de interes faţă de dialogul social, dialog reglementat prin tratatele Uniunii Europene şi Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

De remarcat faptul că dialogul social este unul dintre principiile guvernării democratice ale țărilor membre ale Uniunii Europene, valoare promovată în procesul implementării Acordului de Asociere UE – Republica Moldova, semnat de Guvern, ratificat de Parlamentul Republicii Moldova și de toate cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene.

În contextul celor menţionate mai sus, CNSM consideră inoportun să aibă o întâlnire cu candidatul la funcția de prim-ministru și nu va participa la discuțiile privind programul de guvernare.
Adoptată la ședința Comitetului Confederal din 23 decembrie 2015.

publicitate

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)