Decizia ruşilor nu ne ajută cu nimic

Comitetul executiv al Federaţiei de Fotbal din Rusia a adoptat decizia ca fotbaliştii cu dublă cetăţenie să poată juca şi în 2010 pentru naţionalele ţării lor. Teoretic, selecţionerul Gabi Balint poate convoca orice jucător din prima ligă valorică din Rusia. Oficial, cluburile din Rusia nu le pot interzice internaţionalilor moldoveni să joace pentru naţionala Moldovei. Totuşi, asta nu înseamnă că la următorul meci al naţionalei – fie amical, fie oficial – Balint îi va avea la dispoziţie pe toţi fotbaliştii care joacă în Rusia.

După ce au sesizat FIFA şi UEFA, Federaţia Moldovenească de Fotbal (FMF) a obţinut victorie în această dispută tacită. Oficialii FMF trebuie acum să facă tot ce e posibil ca să îi convingă pe Sergiu Covalciuc, Alex Gaţcan, Stas Ivanov, Alexandru Josan, Valeriu Catânsus să onoreze convocările lui Gabi Balint. Selecţionerul are nevoie de aceşti jucători pentru meciurile oficiale din preliminariile Euro 2012. El însă este prea orgolios pentru a accepta mofturile acestora. Această atitudine este corectă, pentru că antrenorul nu-şi poate ştirbi din autoritate.

Aici ar trebui să intervină alţi factori de decizie din cadrul FMF, poate chiar în colaborare cu agenţii jucătorilor respectivi. Se creează impresia că, oficial, cluburile din Rusia nu le-a interzis niciodată internaţionalilor moldoveni să vină la echipa naţională. Este vorba în primul rând de dorinţa sau nedorinţa acestora de a apăra culorile Republicii Moldova. Altfel nu se explică faptul că Alexandru Epureanu, care are şi paşaport rusesc, a venit de fiecare dată la echipa naţionala, iar alţii nu pot pentru că cluburile lor le-ar interzice să facă acest lucru.

Anume FMF trebuie să clarifice o dată şi pentru totdeauna ce vor jucătorii respectivi. Aceştia trebuie să spună în mod clar ce au de gând să facă pe viitor. Şi acest circ trebuie să se încheie cât mai repede. Deja s-a creat un precedent foarte periculos, iar pe viitor nu este exclus ca şi alţi jucători să facă nazuri când vine vorba de naţională. Mijlocaşul Vitalie Bordian a procedat asemenea lui Covalciuc şi Ivanov, iar naţionala Moldovei nu-şi mai permite să piardă şi alţi jucători.

Victoria FMF împotriva federaţiei de profil din Rusia nu va conta atâta timp cât nu vor fi soluţionate problemele din interiorul forului moldovenesc.