„Decizia PE şi a CE privind suprimarea vizelor nu este condiţionată de reforme concrete”

Interviu cu viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iulian Groza

– Stimate Domnule viceministru, se vehiculează multe termene privind liberalizarea regimului de vize: mai, vara anului 2014, sfârşitul anului. Când vom merge fără vize în UE?

ministruO decizie privind abolirea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova este pe agenda Parlamentului European şi a Consiliului de Miniştri al Uniunii Europene. Consiliul UE a adoptat o decizie importantă la sfârşitul anului trecut.

O formalizare a deciziei la nivelul Consiliului de Miniştri va avea loc imediat ce Parlamentul European îşi va da votul în favoarea propunerii deciziei Comisiei Europene. Aceasta a fost procedura.

În ce priveşte termenele, e bine să avem acum puţină răbdare. Este sigur că o decizie formalizată a instituţiilor europene este aşteptată în primăvară. Decizia va fi publicată imediat şi, în termen scurt, va intra în vigoare. Tocmai de aceea aţi auzit diferite termene, previziuni. Dar trebuie să avem puţină răbdare. Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să înţeleagă că procedura de luare a deciziei a început deja. Avem tot sprijinul din partea Parlamentului European. Primele discuţii au avut loc pe 9 ianuarie în cadrul Comitetului LIBE (Comitetul libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne). Acum aşteptăm o formalizare.

Decizia va fi luată în componenţa actuală a Parlamentului European?

Cu siguranţă, decizia va fi luată până la dizolvarea Parlamentului European, care va merge în campanie electorală.

– Când se va decide liberalizarea regimului de vize, toate ţările UE vor fi obligate să o respecte?

După procedură, decizia privind suprimarea vizelor este reglementată de regulamentul 539 al Consiliului UE, care prevede lista ţărilor ce au nevoie de vize şi a ţărilor care nu au nevoie de vize. Acest regulament vizează ţările care aplică acquis-ul Schengen – toate ţările UE cu excepţia Marii Britanii şi Irlandei. Statele respective au propriul regim de vize. România, Bulgaria şi Cipru sunt ţări în proces de aderare la Schengen. Decizia de abolire a vizelor va viza şi aceste ţări.

În afară de aceste state, acordul Schengen este respectat şi de state din afara UE, precum Elveţia, Norvegia şi Islanda. Prin urmare, cetăţenii RM vor putea călători şi în ţările respective fără vize pentru o perioadă scurtă de şedere de cel mult 90 de zile cu condiţia că deţin paşaport biometric.

În ce măsură decizia privind suprimarea vizelor depinde de procesul reformării justiţiei, dar şi de procesele politice interne din RM? Există o relaţie?

Se discută despre o propunere de decizie a Comisiei Europene. Statele membre ale UE, la nivelul ambasadorilor, au luat o decizie, însă rămâne la discreţia Parlamentului European să ia o decizie formală. Nu există nicio condiţie. Republica Moldova a îndeplinit toate condiţiile prevăzute în planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize conform celui de-al cincilea raport al Comisiei Europene.

O eventuală decizie a Parlamentului European şi al Consiliului European nu este condiţionată de anumite reforme. Pe de altă parte, evident că dialogul dintre RM şi UE este foarte complex. Noi continuăm eforturile pe care le-am avut până acum pentru asigurarea reforma justiţiei, a Ministerului Afacerilor Interne, procuraturii etc.

– Cetăţeanul RM va fi obligat să demonstreze că deţine mijloace financiare pentru a merge în UE?

Singura condiţie va fi ca cetăţeanul nostru să deţină paşaport biometric. La momentul dat, nu există condiţionări. Treptat, în acest proces urmează să identificăm măsuri privind prevenirea migraţiei ilegale, dar evident că, pe moment, am îndeplinit toate condiţiile minime necesare.

The following two tabs change content below.