Decizia luată de judecători în cazul Filat

_DSC4977vlad filatfoto- nadea roscovanu

Fostul premier Vlad Filat a primit duminică mandat de arest preventiv pentru 30 de zile. “A fost admis demersul prin care a fost aplicat 30 de zile în privinţa învinuitului Vladimir Filat. Este dreptul instanţei, au fost multe aspecte care atestau necesitatea de a fi aplicata măsura preventivă. Au fost nişte situaţii tensionate, iar pentru a asigura buna funcţionare a procesului a fost nevoie de mascaţi. A fost o cerere prin care s-a solicitat ca depoziţia să fie analizată în lipsa lui. Motivul invocat este că nu se simte bine, respectiv este dreptul lui. Este o procedură foarte lungă, trebuie să verificăm fiecare declaraţie, inclusiv autodenunţul. Documentăm fiecare informaţie. Peste 30 de zile vom vedea ce vom face”, a declarat procurorul anticorupție, Adriana Beţişor, citată de presa din Republica Moldova.

Avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa, a anunțat că fostul premier a depus plângere penală împotriva denunțătorului său.”Ne pare rău că deliberarea a durat așa mult. Instanţa a emis încheierea prin care a stabilit şi aplicat arestul preventiv pentru 30 de zile pentru domnul Filat. De regulă şi legal este ca avocaţii să nu comenteze aceste decizii. Vreau doar să vă spun că cu certitudine urmează ca avocaţii, echipa noastră, să meargă mai departe. Următoarea intanţă este Curtea de Apel. Iar dacă şi acolo va fi menţinut arestul preventiv, vom merge la CEDO. Fac două declaraţii: Domnul Vlad Filat a depus o plângere penală împotriva lui Ilan Shor (cel care l-a denunțat pe fostul premier – nr.), care a oferit declaraţii false, în dovedirea acestora au fost anexate acte care confirmă aceste lucruri. Iar în al doilea rând o să mă refer la publicarea în presă a actelor de urmărire penală care au afectat grav dreptul de apărare a domnului Filat. S-a încălcat prezumţia de vinovăţie. Noi sperăm că organele de drept se vor autosesiza şi vor porni o cauză penală pentru a depista cine se face vinovat de aceste lucruri. Vlad Filat a depus o cerere prin care a solicitat ca sentinţa să aibă loc în absenţa lui. El a invocat că are tensiune arterială înaltă”, a spus apărătorul fostului premier.

După o amânare de o zi, o instanţă din Chişinău a judecat, duminică, cererea procurorilor de arestare preventivă a lui Vlad Filat. Fostul premier nu a fost prezent la ședința de judecată, fiind reprezentat de avocatul său, Igor Popa. În faţa instanţei au venit zeci de manifestanţi – simpatizanţi ai fostului premier, dar şi contestari. Una dintre tabere a scandat lozinci împotriva lui Vlad Filat, iar cealaltă a cerut eliberarea fostului prim-ministrul al Republicii Moldova.