Maia Sandu: „Decizia CC nu conferă seriozitate acestei construcţii care se numeşte R. Moldova”

maia-sandu

Fostul ministru al Educaţiei, Maia Sandu, consideră că decizia Curţii Constituţionale (CC) cu privire la alegerea preşedintelui de către cetăţeni, prejudiciază imaginea statului R. Moldova. „Mi se pare că acest stat nu arată serios, dacă după 16 ani, ni se spune că ceea ce am făcut noi până acum este neconstituţional şi ilegal. Înţeleg că CC nu se poate autosesiza, dar au mai existat jurişti în această ţară timp de 16 ani. Decizia CC nu conferă seriozitate acestei construcţii care se numeşte R. Moldova”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TV 7.

Fostul ministru a mai precizat că prin adoptarea acestei decizii, actuala guvernare încearcă să sustragă atenţia societăţii de la problemele cu care se confruntă. „Sper că guvernarea nu crede că, gata, s-au rezolvat problemele, că nu mai cere nimeni alegeri parlamentare anticipate. Chiar dacă se acceptă decizia CC, că nu avem încotro, situaţia Parlamentului nu s-a îmbunătăţit, Parlamentul nu are în continuare legitimitate. Faptul că se va schimba preşedintele nu rezolvă problema Parlamentului”, a mai spus Sandu.

Anterior Maia Sandu a declarat că ar putea candida la funcţia de preşedinte, dacă acesta va fi ales direct de popor. Solicitată să spună dacă e pregătită să candideze la următoarele alegeri la funcţia de preşedinte, Maia Sandu a declarat că ar putea candida, dar după o consultare cu echipa şi membrii partidului pe care îşi propune să-l înregistreze în timpul apropiat.

Amintim că la sfârşitul săptămânii trecute, magistraţii CC au adoptat o decizie prin care preşedintele RM va putea fi ales direct de către cetăţeni. Revendicarea era inclusă şi în Rezoluţia Forumului Civic. La această funcţie vor putea candida doar persoanele care au împlinit vârsta de 40 de ani. Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care nu a atins acest plafon de vârstă, a criticat vehement decizia CC. „Prin această decizie guvernarea îşi bate din nou joc de oameni. CC a îndeplinit o comandă politică. Noi vom îndemna locuitorii RM să boicoteze alegerea preşedintelui atunci când va avea loc scrutinul”, a declarat Renato Usatîi.

The following two tabs change content below.