Decesele învăluite de mister de la Cioburciu

10685135_751271614909389_717977899_nMoartea celor două fete din Cioburciu, Ştefan-Vodă, a cutremurat întreaga republică. Nimeni încă nu ştie din ce cauză s-au stins subit minorele

Tragedie de nedescris la Cioburciu în urma decesului celor două surori. Loredana şi Adelina V. au decedat marţi, 23 septembrie, iar ieri, 25 septembrie, au fost conduse pe ultimul drum de întregul sat. Medicii igienişti investighează sursa intoxicaţiei. În acest caz a fost iniţiată o anchetă. Poliţia a ridicat din frigiderul familiei ciocolate şi mere, însă nu se ştie cu certitudine dacă aceste produse au provocat moartea fetelor.

„Arde satul, nu am mai auzit de aşa potop. Nici nu ştiu ce să vă spun, plânge satul în hohote. Nişte copii buni, părinţi la fel de buni şi ce nenorocire… Doamne fereşte… Nu ştiu ce s-a întâmplat şi de ce au murit bietele fete. Unii vorbesc că ar fi murit în urma unei intoxicaţii cu ciocolate, alţii că s-ar fi otrăvit cu conserve sau mere, însă nimeni nu ştie exact”, plânge la telefon o vecină a familiei celor două minore. Nici rudele, nici profesorii şi nici colegii de clasă ai fetelor nu-şi pot explica de ce s-a întâmplat o asemenea tragedie. Totul a început duminică. Fetele au acuzat dureri de burtă, mama lor le-a dat nişte medicamente după care s-au simţit mai bine şi, luni, ambele au mers la şcoală. Loredana, 14 ani, după prima lecţie, şi-a cerut voie să plece acasă, deoarece se simţea rău, însă Adelina, 9 ani, a stat la toate lecţiile. „Nu s-a plâns de nimic, de nicio durere şi nici nu am observat să mănânce ceva”, ne-a spus diriginta Adelinei, Larisa Cravcenco.

Loredana, 14 ani, a fost găsită fără suflare într-un fotoliu de către bunica sa, iar Adelina, simţindu-se rău, a fost transportată de urgenţă la Spitalul raional Ştefan-Vodă. „Fata de 9 ani a fost internată marţi, 23 septembrie, la ora 15.05, în stare foarte gravă, cu simptome de intoxicare. I s-a acordat ajutorul necesar, însă, la ora 18.05, a decedat.

 

Marţi, fetele au rămas acasă cu bunica. Şi deoarece se simţeau mai bine, părinţii au mers în oraş la cumpărături. După câteva ore, Loredana a fost găsită fără suflare într-un fotoliu de către bunica sa, iar Adelina, simţindu-se rău, a fost transportată de urgenţă la Spitalul raional Ştefan-Vodă. „Fata de 9 ani a fost internată marţi, 23 septembrie, la ora 15.05, în stare foarte gravă, cu simptome de intoxicare. I s-a acordat ajutorul necesar, însă, la ora 18.05, a decedat. Cauzele nu se cunosc”, ne-a spus directorul spitalului Vasile Plămădeală.

Nu ştie sursa intoxicării

În sat se vorbeşte că cele două fete s-ar fi intoxicat cu mere, după cum a fost scris şi în presă, pe care tatăl lor le-a cules dintr-o livadă de la marginea localităţii. Însă nu toţi sătenii cred acest lucru, motivând că ar fi fost înregistrate mai multe cazuri de intoxicare. Primarul satului, Dumitru Vîsoţchi, a declarat pentru JURNAL că fetele ar fi murit din altă cauză. „Nu pot să mă pronunţ în acest caz. Vorbe sunt multe şi diferite, aşteptăm rezultatele expertizei. Pot să vă spun doar că fetele provin dintr-o familie foarte bună”, a insistat primarul. Potrivit lui Pavel Cotorobai, medic la Centrul de Sănătate Publică din Ştefan-Vodă, este vorba de cazuri de otrăvire cu substanţe chimice. „Dacă ar fi fost intoxicaţie cu mere, ar fi fost intoxicaţie în masă. E vorba de ceva chimic, pesticide. Expertiza va demonstra”, a declarat medicul.

Probele au fost transmise la Centrul de Medicină Legală din Chişinău, iar rezultatele analizelor vor fi peste câteva săptămâni. „Astfel de analize necesită timp, de la câteva săptămâni la trei–patru luni. Nu vă putem spune deocamdată nimic”, a precizat Ion Cuvşinov, director al Centrului de Medicină Legală din Chişinău

Doar cuvinte de laudă din partea dirigintelor

„Toată nădejdea mea era în fata asta, care nu mai este acum”, a spus cu voce tremurândă Galina Filip, diriginta Loredanei. Marţi, după ce nu s-a prezentat Loredana la ore, diriginta a fost anunţată de elevi că aceasta decedase. „Luni, Loredana a fost la şcoală, după prima lecţie, şi-a cerut voie acasă, deoarece se simţea rău. Am sfătuit-o să meargă la medic, ea însă a spus că se duce acasă. Marţi, elevii m-au sunat şi mi-au spus că nu mai este. Mi s-a dus pământul de sub picioare. Era eminentă. Nu a ieşit niciodată din cuvântul meu, mă ajuta mereu în toate. Am intrat miercuri în clasă şi am văzut un poster. În partea de jos a acestuia era numele ei, am început a plânge toţi”, a spus diriginta. Galina Filip ne-a mai spus că a auzit de la lumea din sat că fetele s-ar fi otrăvit cu ciocolate aduse de nişte tineri, care fuseseră în ospeţie la părinţii lor.
Adelina, 9 ani, s-a fotografiat luni pentru tabla de onoare. „Era o elevă foarte bună, o fire comunicabilă, prietenoasă. Suntem şocaţi, miercuri, nici nu am mai putut face lecţii. Am plâns în rând cu colegii ei, nici nu vreau să-mi închipui prin ce trec părinţii lor”, a mărturisit Larisa Cravcenco.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)