Debarcarea lui Molojen: o istorie cu final incert

„NAŞUL PAŞAPOARTELOR” // Deşi preşedintele interimar Mihai Ghimpu afirmă că, în cel mai scurt timp, directorul Î.S. „Registru”, Vladimir Molojen va fi destituit, ministrul Tehnologiilor Informaţionale, Alexandru Oleinic, spune că deocamdată nu sunt suficiente probe pentru ca Molojen să fie demis

A ocupat funcţii importante în stat pe parcursul tuturor guvernărilor. Lucrează în cadrul Ministerului Dezvoltării Informaţionale (MDI) de la crearea acestuia. Presa i-a zis „naş al paşapoartelor” pentru că a intermediat semnarea unui contract cu o firmă a cunoscutului om de afaceri Boris Birstein în urma căruia ultimul punea în buzunar câte zece dolari de la fiecare act de identitate perfectat cetăţenilor moldoveni. De mai bine de cinci luni, Procuratura Anticorupţie cercetează încălcările grave care au fost comise de conducerea MDI la reparaţia Palatului Căsătoriilor, cu toate acestea, fotoliul generalului Vladimir Molojen nu se clatină. Potrivit actualului ministru al Tehnologiilor Informaţionale, Alexandru Oleinic, deocamdată nu sunt suficiente probe pentru ca Molojen să fie demis. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu afirmă însă că, în cel mai scurt timp, directorul Î.S. „Registru” va fi destituit.

Vinovat fără vină?

Despre afacerile dubioase în care este sau a fost implicat Vladimir Molojen presa de la Chişinău a scris de zeci de ori în ultimii ani. Şi rapoartele de audit întocmite de Curtea de Conturi sunt doldora de probe care demonstrează depăşirea atribuţiilor de serviciu, încălcări, prejudicieri ale bugetului de stat comise de Molojen în calitatea lui de ministru. În 2003, Parlamentul a creat chiar o comisie specială care să investigheze activitatea MDI şi a conducerii acestuia. După prezentarea raportului comisiei, deputaţii creştin-democraţi (pe atunci în opoziţie faţă de comunişti – n.r.), au cerut demiterea lui Molojen, dar el a rămas în funcţie.

În primăvara anului trecut, numele lui Molojen a fost din nou invocat de politicieni, de această dată de cei din opoziţia liberal-democrată, care îl acuzau pe directorul Î.S. „Registru” de implicare în fraudarea alegerilor prin eliberarea mai multor acte de identitate false. Cu toate acestea, la opt luni de la instalarea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), Molojen tot şef la paşapoarte rămâne. „Eu sunt la curent cu actualele învinuiri care i se aduc şefului ÎS „Registru”, Vladimir Molojen. În prezent, la această întreprindere lucrează anchetatori CCCEC şi cei ai Procuraturii Generale, care investighează mai multe evenimente şi cazuri raportate în trecut. Cu toate acestea, deocamdată nu există probe ale vinovăţiei lui Molojen”, ne-a declarat acum o lună ministrul Tehnologiilor Informaţionale Alexandru Oleinic.

Şi pentru că organele de anchetă încă nu au descoperit suficiente probe ale vinovăţiei lui Molojen, vom aminti aici doar câteva dintre cele mai cunoscute „afaceri” în care figurează şi numele directorului de la „Registru”.


Afacerea „Palatul Căsătoriilor”

Potrivit rapoartelor Curţii de Conturi (CC) întocmite în perioada 2007-2009, la reparaţia Palatului Căsătoriilor din Chişinău de către conducerea MDI (pe atunci ministru era Molojen – n.r.) şi cea Î.S. „Registru” au fost comise mai multe nereguli semnificative care au permis utilizarea iraţională a mai multor milioane de lei, bani publici. Altfel spus, deşi pentru reparaţia acestei instituţii au fost alocaţi din bugetul de stat 16 milioane de lei, iar documentele de proiect arătau că lucrările vor costa cel mult 18 milioane, pentru lucrările de reparaţie şi restaurare a Palatului Căsătoriilor s-au plătit 28 de milioane de lei (!), iar intenţia de a majora costul lucrărilor s-a văzut din acţiunile întreprinse de minister. Iniţial, contractul de antrepriză cu S.A.„Arhitecon” (cea care a executat lucrările de reparaţie – n.r.) a fost încheiat pentru suma de 4 de 9,1 milioane de lei, iar apoi, printr-un acord adiţional, suma a fost majorată cu 1,9 milioane.

Cu toate acestea, la indicaţia ministerului, Î.S. „Registru” a tranferat pe contul firmei 17 milioane de lei, în condiţiile în care compania executase lucrări în valoare de doar 9 milioane de lei. Conform raportului CC din 15 octombrie 2009, ulterior firmei „Arhitecon” i s-au mai plătit 11 milioane de lei, deşi pentru 16 din cele 28 de milioane de lei cheltuiţi pentru reparaţia Palatului Căsătoriilor nici MDI, nici Serviciul Stare Civilă nu au semnat contracte de executare a lucrărilor de reparaţie (!). Menţionăm că lucrările de reparaţie de la Palatul Căsătoriilor au fost executate în lipsa documentaţiei de proiect care se elabora în paralel. Fosta conducere a ministerului (adică Molojen – n.r.) nu a dat nici până astăzi nicio explicaţie pentru majorarea nejustificată a sumei transferate pe contul „Arhitecon”, administrată de Ion Butuc, despre care nu am reuşit să găsim nicio informaţie.

În 2008, CC a transmis Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei materialele despre această „afacere”, dar în iunie 2009 Centrul a dispus neînceperea urmăririi penale în lipsa elementelor infracţiunii. Peste cinci luni, după schimbarea guvernării, Procuratura Generală a găsit aceste elemente şi a deschis un dosar penal.

Afaceri cu familia Voronin

Alte peste 57 de milioane de lei Î.S. „Registru” i-a cheltuit cu câţiva ani în urmă pentru etichete cu fâşie latentă, mărci de acciz şi facturi fiscale procurate de la SRL „Metrompas”, principalul acţionar al căreia este Eugen Rusu, ginerele lui Vladimir Voronin. „Registru” a încheiat contract cu tipografia „Metrompas” fără a organiza o licitaţie. Iar potrivit Curţii de Conturi, la scurt timp după semnarea contractului, firma a majorat cu 30 % preţurile pentru tipărirea mărcilor de acciz şi a facturilor fiscale, deşi cursul euro, care a servit drept temei la calcurarea preţului contractual, a scăzut faţă de cursul existent la momentul semnării contractului. Vladimir Molojen era în acea perioadă ministru al Dezvoltării Informaţionale.

Cu toate acestea, persoane din interiorul Î.S. „Registru” ne-au comunicat că Molojen conducea direct şi această instituţie subordonată ministerului. De altfel, Molojen a fost informat de către Curtea de Conturi încă în 2008 despre încălcările comise de Î.S. „Registru” la semnarea contractului cu „Metrompas”, dar nu a luat atitudine, contractul fiind reziliat abia în 2010.

„Scandalul paşapoartelor” şi din nou Molojen

În 2003, o comisie specială a Parlamentului, condusă de deputatul comunist Iurie Stoicov, a recunoscut că taxele pentru perfectarea paşapoartelor, stabilite de Departamentul Tehnologiilor Informaţionale (condusă pe atunci de Molojen – n.r.), sunt exagerate şi aduc venituri considerabile unor firme intermediare, dar mai ales prejudicii cetăţenilor simpli. Stoicov constata atunci că acel contract prin care au fost comandate cinci milioane de blanchete pentru paşapoarte de la Tipografia Federală a Germaniei a fost încheiat în detrimentul economiei naţionale şi a adus grave prejudicii imaginii statului.

De asemenea, Stoicov a precizat că au fost exagerate şi preţurile pentru serviciile acordate de societăţile Seabeco şi Supercom, care s-au oferit să livreze echipamentul necesar pentru perfectarea actelor de identitate. Potrivit contractelor încheiate cu firmele Seabeco şi Supercom, controlate de controversatul om de afaceri canadian, Boris Birstein, aceste societăţi primesc 40%, dar nu mai puţin de 10 dolari, din preţul fiecărui act de identitate perfectat în R. Moldova. După prezentarea acestui raport, deputaţii creştin-democraţi au cerut demisia lui Vladimir Molojen, propunerea a fost însă respinsă de comunişti.

Molojen şi Birştein la Aeroport

Tot despre implicarea lui Molojen într-o afacere de milioane vorbeşte şi Roman Podcorâtov, directorul Aeroportului Internaţional Chişinău. Într-un interviu acordat JURNALULUI în toamna anului trecut, Podcorâtov declara că Molojen a avut un fel de control asupra modului în care se implementa un proiect de asigurare a Aeroportului cu un nou sistem de securitate aeronautică, pentru care urma să se plătească circa 30 de milioane de dolari. „Molojen şi alte câteva persoane au fost curatorii acestui proiect, deşi numele lor nu figurează în documente”, afirmă Podcorâtov. Sistemul era realizat de către Concernul „Elbit Systems Ltd” din Israel ce aparţine lui Samuel Roitman, patronul rutei Chişinău – Tel Aviv. Însuşi sistemul de securitate aeronautică a costat circa 7,6 milioane dolari. Conform contractului semnat în aprilie 2007, Aeroportul Internaţional Chişinău se obliga însă să achite timp de zece ani peste 30 milioane de dolari. Tranzacţia s-a făcut prin mijlocirea unei firme intermediare – SBC Aviation Ltd, firmă subsidiară a firmei „Vuance” Itd, din Israel. Până nu demult „Vuance” Itd se numea „Supercom”, firma lui Birştein care figurează şi în afacerea cu paşapoarte (vezi mai sus – n.r.) . Prin intermediul SBC Aviation Ltd şi din cauza presiunilor de sus, a fost posibilă vânzarea a 16 staţii biometrice (e vorba de 16 computere dotate cu software – n.r.) la un preţ de circa 6, 1 milioane dolari, asta deşi experţii susţin că preţul acestor computere este de vreo patru ori mai mic.

Încă două motive pentru demitere

Dincolo de aceste “afaceri”, Vladimir Molojen poate fi demis încă din cel puţin două cauze sigure. În primul rând, funcţionarul nu cunoaşte limba de stat, deşi Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public prevede expres obligativitatea cunoaşterii limbii de stat (art.27). Cea de-a doua cauză, cât se poate de simplă, este că Molojen a depăşit deja de doi ani vârsta de pensionare. Directorul Î.S. „Registru” are 64 de ani, iar vârsta de pensionare în R. Moldova este de 62 de ani, pentru bărbaţi.
Vinerea trecută, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a promis că, în cel mai scurt timp, Molojen va fi destituit. Potrivit oficialului, acest lucru urmează să se întâmple în mai, poate chiar până pe 9 mai.

Potrivit unor surse, Alianţa pentru Integrare Europeană a luat decizia de a-l demite pe Molojen la una dintre ultimele sale şedinţe, iar eliberarea acestuia din funcţie e doar o chestiune de timp.

Filozoful de la paşapoarte

# Vladimir Molojen s-a născut la 14 iulie 1946 în municipiul Bălţi. A absolvit Institutul de Mineri din Dnepropetrovsk (1970) şi Academia Ministerului Afacerilor Interne din Federaţia Rusă (1994). A obţinut titlul academic de doctor în ştiinţe tehnice şi de doctor habilitat în filozofie.

# În anul 1982, devine secretarul doi al Comitetului orăşenesc de partid Bălţi, iar din anul 1985 este preşedintele comitetului executiv al oraşului Bălţi.

# În perioada 1987-1996, Vladimir Molojen a activat în funcţia de viceministru al Afacerilor Interne. Din anul 1996, exercită funcţia de viceministru al Afacerilor Interne, şef al Departamentului informaţii şi documentare a populaţiei. Molojen are gradul de general-maior de poliţie.

# Din aprilie 2001, Vladimir Molojen este numit în funcţia de director general al Departamentului Tehnologii Informaţionale (în cadrul Guvernului), iar în 2005 este numit ministru al Dezvoltării Informaţionale prin decretul lui Vladimir Voronin. A depus jurământul în limba rusă, necunoscând limba română. A fost eliberat din funcţia de ministru la 31 martie 2008, odată cu formarea unui nou guvern condus de Zinaida Greceanâi. La scurt timp, din nou printr-un decret semnat de Voronin, Molojen este numit director al Î.S. „Registru”, întreprindere care concentrează principalele baze de date de stat şi coordonează eliberarea tuturor celor mai importante documente în RM, inclusiv a actelor de identitate.

# A fost decorat cu Ordinul “Ştefan cel Mare” (1992). La 14 iulie 2006, preşedintele Voronin i-a conferit lui Vladimir Molojen “Ordinul Republicii”.

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)