Dealul din vale: Referendum cu moldoveni liberi

Încet-încet, ne dăm seama că situaţia e şi mai complicată decât cum o complică cei ce sunt aşi în a complica totul în jur. În douăzeci de ani de independenţă, ne-am democratizat într-un asemenea hal, încât nu am lăsat nici măcar o singură dată să decidă cetăţenii, prin „da” sau „ba”, cum să procedeze pentru a ieşi din impas. Şi asta în ciuda faptului că ne-a cam aşteptat la fiecare pas câte-un impas.

Ne simţim deja ca intraţi (cu burta) în Europa şi omuleanul nostru încă nu pricepe ce-i acela referendum, fiindcă n-a văzut şi n-a mâncat aşa ceva la viaţa lui. Hai-hai, să nu ajungem la ziua în care să-i cerem Curţii Constituţionale permisiunea de a organiza un referendum care să ne spună dacă moldovenii au dreptul sau nu să participe la referendum!

Adevărul e că chemările tot mai disperate ale comuniştilor de a nu participa la referentum conţin mai mult interdicţii milităreşti decât îndemnuri logice şi de bun-simţ. „Nu vă apropiaţi de urne! Nu pronunţaţi nici da, nici nu! Gura-nchisă!” Ai impresia că pe 5 septembrie aceştia vor insista ca populaţia să rămână închisă în casă, cum li se cere cetăţenilor ruşi în aceste zile de coşmar când Rusia arde, iar Onişcenko se piaptănă! Ca şi cum nici nu ar fi vorba, în cazul nostru, de posibilitatea ca întreg poporul să-şi aleagă un preşedinte, ci de posibilitatea ca preşedintele să-şi aleagă poporul – după strălucirea ochilor, să zicem, sau a buzelor.

Iar în atâta „niet i niet!” observăm lucruri mult mai îngrijorătoare. Începe să devină tot mai clar că nu se vrea referendum mai ales pentru ca nu cumva populaţia R. Moldova să descopere uimită cât de uşor se pot rezolva nişte probleme pe care legislatorii nici nu vor, de fapt, să le rezolve. Referendumul presupune un surplus de democraţie. „Ei, da’ ni trebu nouî asta?” Se aud şi la Bălţi, şi la Comrat, dar mai ales la NIT, temeri cu rezonanţă aproape apocaliptică despre ce s-ar putea întâmpla dacă după acest referendum ar mai urma unul, şi încă unul, şi tot aşa, până când se va ajunge să fie acceptat şi un referendum referitor la intrarea Moldovei în NATO. Culmea e că temerea exprimată e atât de mare, încât lasă impresia că s-ar cunoaşte deja răspunsul! Mai mult decât atât: par să fie cunoscute răspunsurile populaţiei în cadrul tuturor referendumurilor viitoare. Altfel cum să-ţi explici bocetele celor ce se dau drept propovăduitori pe timp de ciumă?

Totodată, să recunoaştem şi noi că de data asta ne va fi greu. Tocmai pentru că e prima dată, nu? Ca la 18 ani când îţi bagi pentru prima dată-n urnă votul! Aşa-i prima dată-n toate! Te zăuşeşti văzând că poţi fi aşa de liber, încât îţi poţi hotărî singur soarta!

The following two tabs change content below.
Nicolae Popa

Nicolae Popa

Nicolae Popa

Ultimele articole de Nicolae Popa (vezi toate)