Dealul din vale cu Nicolae Popa: Altare pentru staffuri electorale?

Nu cumva începem a ne sminti? Inclusiv în sensul în care sminteală înseamnă şi înstrăinare de credinţă? În orice caz, o umbră de sminteală se lăţeşte deja peste oraş de pe glamuroase panouri publicitare, menite parcă să blocheze cerul. Între noi şi Bunul Dumnezeu se interpun acum chipuri proaspăt convertite la canoanele publicităţii stradale. Descoperim uimiţi că înalta camilafcă a mitropolitului Vladimir poate fi şi un accesoriu de reclamă, în timp ce dantura cu „strunguliţă” a bărbatului în civil de alături, dimpotrivă, e antireclamă curată. În fine, ni se sugerează că noi, credincioşii, şi cu atât mai mult preoţii, nici nu se cade să ne dăm cu părerea despre aceste fenomene bizare, deoarece „fiecare trebuie să se conformeze deciziilor Sinodului”.

Iar şedinţele sinodale, după cum ni se aminteşte, se convoacă sub oblăduirea Duhului Sfânt. În acest sens, Mitropolia Moldovei, când a dat dezlegare la implicare directă în politică a parohiilor pe care le păstoreşte, nu a făcut-o sub oblăduirea Moscovei, cum bârfeşte presa, ci sub oblăduirea Duhului Sfânt, fireşte. Tot ce mai putem face noi, ca smeriţi creştini, când suntem puşi în situaţia de a fi cu un ochi la icoane şi cu altul la reclame, e să nu ne smintim cu totul. Să nu confundăm reclamele cu icoanele. Şi nici icoanele cu reclamele! Să avem tăria de a crede că Duhul Sfânt are grijă şi de noi, de fiecare în parte, ca să ne scape de rătăciri, cum nu se poate să nu aibă grijă de a-i feri de rătăciri mult mai grave şi pe membrii Sinodului.

La o primă dezmeticire, ne dăm seama că dihonia a pornit de la faptul că nedreptăţitul de către regimul comunist Valeriu Pasat şi-a propus să participe la alegerile anticipate în calitate de lider de partid. Trebuia să se găsească numărul necesar de semnături pentru ca acest partid să fie înregistrat în calitate de concurent electoral. De aici şi graba cu referendumul despre introducerea „Bazelor ortodoxiei” în şcoli, fără să vedem şi noi, ca părinţi sau bunei, conţinutul manualului din care vor învăţa copiii şi nepoţii noştri, precum şi gradul de pregătire didactică al celor ce vor preda acest obiect. Devine tot mai clar că a fost nevoie de referendum pentru a aduna semnături de un partid. Dar iată că dl Mereuţă i-a şi cedat dlui Păsat cârma partidului său, şi nu mai e nevoie de niciun fel de semnături. Şi dacă-i aşa, mai era nevoie de atâta ghivoltă? Poftim, Partidul „Umanist”, şi nu numai acesta, poate promova în voie ideea introducerii religiei în şcoală. Iar biserica nu are decât să susţină şi să încurajeze această idee indiferent de unde ar veni ea. Pentru atâta lucru nu era neapărat nevoie să implice Sinodul şi Duhul Sfânt.

Sau totul s-a făcut în semn de blagoslovire cerească a implicării directe în politică a Mitropoliei Moldovei care, sprijinind un partid anume, devine în mod evident concurent electoral pentru celelalte partide. Au existat şi până acum preoţi-deputaţi, avem şi preoţi-primari, dar fiecare s-a implicat în politică pe cont propriu, biserica parohiei fiind deschisă pentru toţi. La fel şi preoţii care şi-au îndemnat enoriaşii să îi voteze pe comunişti în timp ce aceştia îl ţineau după gratii pe acelaşi Valeriu Păsat. Se poate admite că o făceau pe cont propriu, căci nu a existat vreo directivă sinodală în acest sens.

De data asta însă, slujirea unui singur partid de către Mitropolia Moldovei îi va îndepărta de la ea pe şi mai mulţi ortodocşi, făcându-i să treacă, în cel mai bun caz, la Mitropolia Basarabiei, dacă nu cumva se vor sminti cu totul, lepădându-se de ortodoxie şi devenind sectanţi. Ce i?p??tan?ă vai?ei avea atunci c vîntr-un sa? nişte copii vor studia, obligatoriu, „Bazele ortodoxiei”, în timp ce maturii aceluiaşi sat nu vor mai trece pe la biserică deoarece nu vor avea ochi să îl vadă pe slujitorul altarului care va fi şi slujitorul unui partid concurent, chemarea Domnului fiind înăbuşită de chemările mereu stringente ale partidului?

The following two tabs change content below.
Nicolae Popa

Nicolae Popa

Nicolae Popa

Ultimele articole de Nicolae Popa (vezi toate)