Dealul din vale cu Nicolae Popa

Dezlegarea la limbă

Ştiu că pericolul de a nu fi înţeles corect este aproape iminent. Precum se întâmplă adesea când vorbim despre lucruri percepute de fiecare în felul său şi dictate de supremaţia inatacabilă a „psihologiei maselor”. Totuşi, îndrăznesc să spun că actuala coaliţie de guvernare se lasă mult prea uşor provocată de presă. În special, de vulpoii atât de dibaci la vorbă de pe la posturile de radio şi televiziune, trecuţi prin mai multe regimuri şi, deci, năpârliţi de mai multe ori.

Înţeleg că dorinţa de a spune totul, fără oprelişti, după constrângerile impuse de guvernarea comunistă, este perfect justificată. La fel cum e justificată şi dorinţa unor tele şi radiojurnalişti de a se prezenta stând de vorbă cu lideri politici actualmente aflaţi la putere, lideri de care mai ieri-alaltăieri respectivii jurnalişti fugeau precum, ştim noi cine, de tămâie.

Problema e că actualii guvernanţi sunt impuşi de cele mai multe ori să fie chiar ei comentatori şi analişti politici în locul ziariştilor care îi provoacă la dezbateri. Şi în loc să se prezinte în faţa telespectatorilor sau la urechea radioascultătorilor cu informaţiile de rigoare sau cu explicaţii oneste, pe înţelesul tuturor, despre acţiunile guvernului, sunt provocaţi să se avânte în discuţii sofisticate ca formă şi interminabile ca conţinut despre… Despre orice doresc ziariştii. Iar omul simplu, tot el fiind şi alegătorul simplu, ascultă cât ascultă şi când înţelege clar că nu mai înţelege nimic, se simte purtat cu vorba. Totodată, puţinele informaţii sau explicaţii cu adevărat necesare ce merită să fie auzite din gura reprezentanţilor actualei guvernări se pierd în învălmăşeala dezbaterilor generale.

Un cunoscut de-al meu mai vechi, fără studii superioare, alături de care mă nimerisem în microbuz, a prins cu urechea o secvenţă dintr-o asemenea dezbatere la un post de radio – dezbatere pe care nici şoferul nu a suportat-o, trecând pe alt post – mi-a şoptit la ureche: „Aiştia s-au scăpat la microfon!”. Nu contează cine anume vorbea, dar reprezenta actuala guvernare şi dădea impresia că venise în studio ca la taclale. Cam aşa apare şi impresia, conform aceleiaşi „psihologii a maselor”, că „aiştia” au venit mai mult să vorbească decât să lucreze. Ceea ce, printre altele fie spus, nu este de loc adevărat. Actuala guvernare chiar a realizat lucruri importante într-un răstimp atât de scurt. A făcut ca societatea să se simtă în siguranţă şi fără pretinsa „stabilitate” trâmbiţată de comunişti. Salariile şi pensiile sunt achitate! A reuşit să-i redea Republicii Moldova adevărata dimensiune europeană prin capacităţile de promovare a unei politici externe pe care populaţia o merită cu deasupra de măsură… Şi ar fi o crimă ca aceste şi alte realizări să se piardă într-un noian de vorbe.

În general, nu suntem mai sătui de nimic decât de vorbe. Adică, de ceva ce nici măcar nu ţine de saţ! Iar această dezlegare de limbă, ca dezlegarea la peşte după zile lungi de post, ar fi bine să fie doar de scurtă durată, cu perspectiva înfruptărilor de mai târziu. Totodată, a se vedea că în ultima vreme dezlegarea la limbă pentru comunişti e o dezlegare totală… Ei se simt acum în general dezlegaţi, ca să nu zic iresponsabili. Şi totul se trage de pe vremea când erau la putere, de pe când fruntaşul comunist Iurie Muntean într-un dialog cu un reprezentant al opoziţiei, dl Vasile Bălan, la emisiunea „În profunzime”, după ce acesta din urmă i se adresase de câteva ori cu nevinovatul apelativ „fratele meu”, celălalt şi-a permis să îi răspundă cu o răutate ancestrală: „Eu nu-s fratele tău!”. A devenit timpul să ne simţim, pur şi simplu, liberi, nu dezlegaţi!

The following two tabs change content below.
Nicolae Popa

Nicolae Popa

Nicolae Popa

Ultimele articole de Nicolae Popa (vezi toate)