Dealul din vale: 2009 şi 1999

Acum zece ani, în martie 1999, Guvernul Sturza venea la putere pe fundalul unei crize ce măcina economia tuturor ţărilor din CSI, criză ce îşi avea originea în „miercurea neagră” a Rusiei, când băncile fuseseră puse pe brânci, zice-se, din cauza scăderii drastice a exporturilor de petrol şi gaze.

Guvernul Sturza a fost promovat şi propus de o alianţă – ADR. Mai spre toamnă, patru (4!) deputaţi – E. Burcă, I. Morei, V. Tabunşcik şi D. Pulber – au părăsit ADR-ul, declarându-se independenţi. În noiembrie al aceluiaşi an, în pofida unor dovezi clare că era capabil să ne scoată din criza de care nu era şi nu eram responsabili, cade Guvernul Sturza. Pentru demisie au votat deputaţii independenţi (mai târziu văzându-se că, de fapt, erau cu de-asupra de măsură dependenţi de cineva), deputaţii conduşi de Iu. Roşca şi cei conduşi de V. Voronin. Pe urmă, vin alegerile… anticipate – da, anticipate! – şi vin opt ani de regim comunist.

Astfel, criza din Rusia a provocat eliminarea de la putere a democraţilor în R. Moldova, iar în ţara de origine a crizei a izbucnit Războiul din Cecenia şi a venit Putin la Putere. Exact peste zece ani vine la putere un guvern condus de Vlad Filat, fost ministru de Stat în Guvernul Sturza şi, la fel ca şi Sturza, fost membru marcant al partidului condus de Diacov. Acest guvern vine la putere pe fundalul unei crize mondiale provocate de data asta de SUA. Vine susţinut şi el de o alianţă – AIE.

Şi deja sunt semne că Guvernul Filat este în stare să ne treacă cu bine prin criza mondială, adică să ne scoată teferi la liman, cum s-ar spune. Ba chiar şi AIE, cel puţin la o privire din exterior, se arată un monolit de nedistrus. Adevărat, ex-premierul Ion Sturza spunea recent la „Europa Liberă” că în 1999 procesul politic era mai democratic, implicând mai mulţi factori politici şi că diferenţa dintre alianţa din anul cu trei de nouă şi actuala alianţă „din păcate, nu este în favoarea alianţei de astăzi. Alianţa din 1999 a fost, în primul rând, formală. A avut un program de activitate, a avut conducători formali… Nu era un club al celor patru sau al celor trei, care erau atunci. Şedinţele ADR-ului erau mai ceva decât şedinţele parlamentului, cu dezbateri, opinii. Erau diferite grupuri sau comisii interne pe domenii”. La fel de adevărat e şi faptul că ex-premierul mai sugerează cu ironie că da, fosta alianţă le-a avut pe toate, dar, vorba bancului, la ce i-au folosit!?

Pentru noi, ca simpli cetăţeni, este extrem de important ca actuala guvernare să ţină cont de experienţa celor nouă luni din ’999, când la guvernare a fost echipa lui Ion Sturza, astfel încât o criză care, prin alte părţi vine şi trece, la noi să nu devină cronică, să nu se transforme în rampă de lansare a unor „salvatori” de neam şi ţară/stat cu apucături totalitare. Ceea ce ne pune în gardă e că, în ciuda unor promise implanturi constituţionale nedureroase chiar şi fără analgetic, bulgărele de zăpadă rostogolit se face tot mai mare, astfel încât într-o bună zi s-ar putea să nu mai avem forţă să-l împingem. Şi atunci vor veni cei odihniţi. Iar la urmă, aşa, ca un fel de Baba Dochia, vor veni şi anticipatele. Va apărea, de fapt, cel de-al treilea, cel menit să câştige, ca de obicei, acolo unde doi se bat.

Vă rugăm, nu vă mai bateţi, domnilor parlamentari! În orice caz, nu atunci când al treilea abia aşteaptă să vă ia locul şi să ne ia pe noi la bătut ca în noaptea de 7 spre 8 aprilie. Crăciun Fericit!

The following two tabs change content below.
Nicolae Popa

Nicolae Popa

Nicolae Popa

Ultimele articole de Nicolae Popa (vezi toate)