De ziua lui Mozart, o poveste despre iertare

PREMIERĂ // O operă mozartiană mai puţin cunoscută, în variantă teatralizată

Melomanii au primit în dar de ziua lui Wolfgang Amadeus Mozart opera „La Clemenza di Tito”, prezentată în premieră absolută la Chişinău (27 şi 28 ianuarie), pe scena Sălii cu Orgă, în variantă de concert teatralizat, cu secvenţe video.

Mozart a compus opera „La Clemenza di Tito” în ultimul an al vieţii (1791), la  comanda autorităţilor oraşului Praga. Realizată în aproape trei săptămâni, cu recitativele scrise de Sussmayer (elevul lui Mozart), creaţia, scrisă în stilul „opera seria”, a fost reprezentată la festivitatea de încoronare a împăratului Leopold al II-lea ca rege al Boemiei.

Acţiunea operei se desfăşoară la Roma între anii 79 şi 89 d. Hr., avându-l în prim-plan pe împăratul roman Titus. Este o tulburătoare poveste despre pasiune, răzbunare şi iertare. Clemenţa, iertarea e o temă căreia marele compozitor i-a consacrat multe pagini sublime.

Un subiect de actualitate

„Ne-a intrigat subiectul operei, este de mare actualitate. Ne solidarizăm cu întreaga comunitate muzicală mondială, aducând un omagiu compozitorului de geniu, de la naşterea căruia în acest ianuarie se împlinesc 255 de ani”, susţine Larisa Zubcu, director al Sălii cu Orgă din Chişinău.

Regia spectacolului poartă semnătura Eleonorei Constantinov, iar scenografia este concepută de Irina Press. „La Clemenza di Tito” („Clemenţa lui Tito”) e prezentată de Orchestra Naţională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea şi Corul Naţional de Cameră, condus de Ilona Stepan.

Din distribuţie fac parte opt solişti: Sergiu Pilipeţchi, Ana Dumitriu, Larisa Skrimska, Liliana Marin, Anastasia Vorobiova, Mariana Bulicanu, Tatiana Costiuc, Oleg Ţâbulco, Vitalie Maciunschi.

Fiecare an e anul lui Mozart

Tânăra cântăreaţă de operă Ana Dumitriu afirmă că rolul Vitelliei este unul dificil – e primul „rol negativ” din cariera sa –, dar prin acesta îşi poate manifesta pe deplin calităţile interpretative, spectacolul fiind „o ofrandă mozartiană” adusă de artiştii din R. Moldova inegalabilului compozitor austriac.

Şi interpretul rolului principal, Sergiu Pilipeţchi (Tito), consideră că „La Clemenza di Tito” este „cea mai frumoasă operă a lui Mozart, o prezentăm pentru prima dată la Chişinău şi sperăm că nu ultima”.

„Fiecare an e anul lui Mozart. De 200 de ani compozitorul e în top”, a declarat pentru Jurnal TV dirijorul român Cristian Florea, fondator al Orchestrei Simfonice Europene, invitat la Chişinău să dirijeze „La Clemenza di Tito”. Concertele consacrate lui Mozart constituie o tradiţie a Sălii cu Orgă, spectacolul „La Clemenza di Tito” fiind prezentat pe 27 şi 28 ianuarie. Cine nu l-a văzut (audiat) ieri, o poate face astăzi, la ora 18.00. Preţul unui bilet variază între 30 şi 60 de lei.

Irina Nechit

The following two tabs change content below.