De ziua lor, profesorii au cerut salarii decente // Fotoreportaj

Manifestanții nu au fost lăsați la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, clădirea executivului fiind împânzită de polițiști

În fiecare an, la 5 octombrie este marcată Ziua Internațională a Profesorului, însă unii au boicotat concertele organizate cu acest prilej de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și au organizat un flash mob pentru a cere din nou salarii decente. Cu pancartele în mână, zeci de tineri ai grupului „Occupy Guguță”, grupul „Pedagogi Solidari”, grupul „Părinți Solidari” și alți susținători au mărșăluit pe câteva străzi din jurul guvernului, cerând salarii decente pentru profesori.

“Noi încercăm să fim auziți, și posibil suntem auziți, dar pur și simplu nu ne bagă în seamă. Ceea ce am lipit pe costumul meu sunt toate prioritățile guvernării, în afară de salariile decente pentru profesori. Salariu decent ar însemna 8.000 -10.000 lei, ca să nu umblăm cu împrumutul și datul înapoi”, menționează Serafim Ghincolv, profesor de limba franceză.

“Marcăm aici sărbătoarea internațională a educației, un domeniu premordial oriunde în lume, însă în RM nuștiu de ce guvernarea nu consideră acest domeniu unul prioritar. Rugăm însistent să aplece urechea și la doleanțele pedagogilor și ale părinților, care nu mai pot finanța acest domeniu, să ne dați salarii decente, să nu fim nevoiți să stăm cu mâna întinsă”, susține una din organizatoarele manifestației.

Două flori în semn de doliu

Manifestanții au adus cu ei o pancartă pe care au lipit două flori în semn de doliu pentru salariile mizere pe care le primesc în prezent cadrele didactice din RM. Aceștia nici măcar nu au fost lăsați să intre la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării fiind îmbulziți de către organele de ordine, cu toate că aceștia manifestau pașnic.

„La minister nu ni se permite, guvernarea are grijă să se păzească de profesori. Ceea ce am văzut noi astăzi este cu adevărat foarte îngrijorător, fiindcă nu avem unde să manifestăm pașnic, suntem nevoiți să ne întrunim în alte locuri, numai nu acolo unde ar trebuie să ne vadă și să ne audă guvernanţii”, ne spune profesorul Ghincolov.

Odată ce nu au fost lăsați la minister, manifestanții au mărșăluit pe mai multe străzi din centru capitalei, fiind susținuți moral și verbal de către trecători și călătorii din transportul public.

Pe 5 septembrie la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a fost depusă o petiție cu peste 6000 de semnături în care părinții şi cadrele didactice cereau majorarea salariilor cu 50% pentru profesori și 100% pentru personalul auxiliar.

Actualmente, peste 2000 de profesori sunt necesari în sistemul de învăţământ, în funcție fiind puțin peste 49 000 de profesori. Anul recut, raportul elevi/cadru didactic a fost de 18 persoane pentru învățământul primar, iar în învățământul secundar la un cadru didactic reveneau 10 elevi.

Carolina Chirilescu

Fotografii: Nadejda Roşcovanu

 

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)