De Ziua Culturii: Cărţile lui 2015

MIRCEA-V.-CIOBANU

Dacă orânduirea (instanţă obscură, nu şi inexistentă) m-ar întreba unde să investească atunci când banii nu ajung pentru toţi şi pentru toate, i-aş spune sigur: în cărţi. Doar aşa am avea o şansă să ne aliniem naţiunilor dezvoltate. În lipsa altor resurse economice, materia cenuşie ar putea să devină o marfă mai bună decât altele. Avem aici un bun punct de pornire. Mă refer la făcătorii de cărţi (cu explicaţia lui Vasile Romanciuc: „Cine vrea să aibă carte/ Trece mai întâi prin cărţi”).

Producţia de carte cu implicarea autorilor basarabeni în 2015 e mai impresionantă decât „faptele” politicienilor. Editura Arc a (re-) tipărit poeziile Ion Vatamanu şi Valentin Roşca (colecţia “Dimineaţa poeţilor”). Editura Prut a scos de sub tipar un volum de Aureliu Busuioc (Culori) şi unul de Grigore Vieru (Cântec de iubire). Cartier a reeditat volume de Ion Druţă, Grigore Vieru, Paul Goma, iar Vladimir Beşleagă a semnat tot aici apariţia unei noi cărţi, autobiografice: Tata Vasile.

Cartea anului 2015 pentru Cartier a fost volumul – bine îngrijit editorial şi poligrafic – semnat de Iurie Colesnic Chişinăul nostru necunoscut. O performanţă a echipei lui Gheorghe Erizanu e şi ediţia dublă (cum ai zice: dublu LP) Portret de grup. O altă imagine a poeziei basarabene (ediția a II-a) şi Portret de grup. După douăzeci de ani. Ediţia din 1995 (cea de la Arc) e reluată textual, apoi reflectată în oglinda anilor: aceiaşi autori, la două decenii distanţă, confirmând o dată în plus că miza editorului (Eugen Lungu, acum indicat şi pe copertă) a fost corectă: poeţii antologaţi atunci au devenit nume de referinţă în peisajul nostru literar.

Reţinem antologia de la Arc a lui Grigore Chiper Absintos. Nori de cerneală şi pe cele de la Cartier, semnate de Emilian Galaicu-Păun, Vsevolod Ciornei, Constantin Cheianu. Urmează – la aceeaşi editură – câteva titluri provocatoare ale tinerelor autoare: Lucia Ţurcanu cu un studiu care incită (Manierismul românesc); Aura Maru cu un excelent debut poetic, matur şi inteligent (Du-te free); Stela Popa cu o carte pentru copii (şi pentru mămici, dacă urmărim feed-back-ul), Îngerii mării.

Maria Pilchin scoate de sub tipar la Editura Paralela 45 volumul de erotism domestic Poeme pentru Ivan Gogh, iar Victor Ţvetov debutează în forţă la stilata Casa de Editură Max Blecher cu volumul de poeme În lipsa unor lucruri importante. Un dialog în timp al discursului liric feminin îl propun Marcela Benea, cu Traducătorul de suferinţe (Prut) şi Liliana Armaşu, cu Mâine va fi altfel (Arc). Cărţi pe care le recomand cu căldură.

Arc scoate de sub tipar şi o radiografie a prozei basarabene recente, Cartea prozei scurte, o alternativă a tradiţionalei deja Cartea poeziei. Claudia Partole tipăreşte la Editura Lumina romanul Trandafirul pustiului, având o temă eternă: judecata lui Isus. Reţinem din caseta de oferte a Prut-ului cartea regretatului Efim Tarlapan În imperiul unei fraze. O antologie cronologică a aforismului românesc. Mihail Vakulovski îşi publică alte două romane din trilogia Tovarăşi de cameră, de data asta la Casa de Pariuri Literare.

Liliana Corobca, autoarea bestsellerului Kinderland, distins în 2014 cu Premiul Radio România Cultural şi cu Premiul Crystal la Festivalul Internaţional de la Vilenica, Slovenia, editează în acest an, la Cartea Românească, romanul Imperiul fetelor bătrâne, iar Iulian Ciocan semnează romanul Iar dimineaţa vor veni ruşii, cu un subiect distopic, apărut la editura Polirom. Editura poeticească Vinea continuă vânătoarea de lire basarabene, victimele din acest an fiind Dumitru Crudu, Maria Şleahtiţchi, Silvia Goteanschi, Vitalie Răileanu.

Există o ofertă şi pentru cititorii de bloguri (şi literatură născută de bloguri), dar şi pentru romantisme glamour (cum vă place “conceptul”?), care însă mă depăşesc. Desprind totuşi din această serie, destul de productivă, cartea Vinil de Igor Guzun şi pe Zina Zen cu It’s complicated, un „volum de stări și rime”.

N.B. Textul meu este (doar) informativ. Jocul e acelaşi: cine vrea să aibă carte… îşi alege singur cărţile.

The following two tabs change content below.