De vânzare Declaraţia de independenţă

Orice doritor poate achiziţiona copia Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova. Agenţia Informaţională de Stat „Moldpres”, care a restabilit grafic documentul ars în timpul protestelor din 7 aprilie 2009, se ocupă de editarea acestuia. „Declaraţia de Independenţă este certificatul de naştere al unei ţări şi cred că ar trebui să fie la loc de cinste, mai ales în acest an, când se împlinesc 20 de ani de când Republica Moldova a devenit un stat independent”, a declarat pentru JURNAL Vladimir Darie, directorul Moldpres.

100 de copii ale Declaraţiei

Până la ora actuală, au fost editate circa 100 de copii ale actului suprem. Aceasta are 70 de centimetri în lungime şi 50 în lăţime. „Nici nu ne putem permite să o publicăm pe bandă rulantă, pentru că pânza pe care este imprimată copia este importată şi are o calitate bună. Documentul nu se va îngălbeni sau deteriora uşor”, a spus Darie. O copie care este înrămată costă 700 de lei, în timp ce una simplă, fără ramă, 500 de lei.

„Mulţi oficiali au atârnat portretul fostului preşedinte Vladimir Voronin în birourile personale. Odată cu încheierea mandatului, acestea au fost scoase. Din punctul meu de vedere, ar putea fi înlocuite cu o copie a Declaraţiei. Afişarea acesteia are drept scop educarea spiritului patriotic şi se doreşte a fi un element de sobrietate, un element oficial, distinctiv al statului nostru”, susţine directorul.

Interpretul Fuego a primit un exemplar

Până la ora actuală, raionul Ialoveni a cumpărat reproduceri ale actului pentru toate primăriile. Ministerul Justiţiei le-a distribuit în câteva judecătorii, iar Ministerul Afacerilor Interne s-a arătat interesat de procurarea unor exemplare pentru comisariatele de poliţie. „Ne gândeam împreună cu Ministerul Educaţiei să cumpărăm pentru toate şcolile, din păcate instituţiile de învăţământ sunt sărace”, opinează Vladimir Darie.

Potrivit directorului „Moldpres”, puţine au fost vândute. Unele au fost făcute cadou la diferite ocazii. „Fostul preşedinte, Mircea Snegur, a primit una. Alta a plecat la interpretul român Fuego, precum şi la premierul lituanian. Nu văd nimic rău în asta”, susţine directorul.

Toate primăriile din Ialoveni au câte o copie

„Am cumpărat pentru toate primăriile din raionul Ialoveni câte o copie a Declaraţiei de Independenţă şi două pentru Consiliul raional”, ne-a spus Mihail Silistraru, preşedintele raionului. „Le-am achitat din bugetul Consiliului. Mi se pare corect ca acest document să fie în toate primăriile raionale. De asemenea, i-am îndemnat pe primari să cumpere pentru instituţiile de învăţământ câte o copie. Dacă vrem ca tinerii să fie patrioţi, trebuie să-i învăţăm. În total, am cumpărat 27 de exemplare înrămate”, a spus Silistraru.

„Avem în incinta Ministerului Afacerilor Interne  (MAI) o copie a Declaraţiei de Independenţă. Aceasta a fost făcută cadou de Petru Sandulachi, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Parlamentul-90”, cu ocazia zilei profesionale a poliţiei. „A mai fost o iniţiativă de a distribui la fiecare comisariat câte o copie a declaraţiei de independenţă, pe care sperăm să o realizăm”, a spus Chiril Moţpan, şeful Centrului de presă MAI.

300 de reproduceri la Ministerul Justiţiei

Ministerul Justiţiei a cumpărat 300 de copii, pe care le-a distribuit în judecătorii. „Acestea nu au fost tipărite de „Moldpres”, ci de o altă editură”, a declarat pentru JURNAL Rodica Secrieru, consiliera ministrului Justiţiei. Secrieru a spus că nu ştie cât a costat achiziţionarea lor, însă a promis că ne va spune dacă vom reveni. Până la închiderea ediţiei, aceasta nu a fost de găsit la numărul de telefon.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)