De unde începe schimbarea? // Ion Chişlea

ion decupatDupă câţiva ani în care s-a încercat cu efortul considerabil al partenerilor externi promovarea unor reforme vitale pentru viitorul Republicii Moldova, constatăm că acestea nu prea au luat foc. Mai mult, populaţia nu se arată prea deranjată de lipsa progresului la acest capitol. Apare firesc întrebarea: poate concetăţenii noştri n-au înţeles esenţa reformelor şi consideră actuala stare de fapt, caracterizată prin corupţie generalizată, drept singura stare normală?

Ion Chişlea

Campania Update Moldova a lansat săptămâna aceasta un spot, ce reflectă perfect atitudinea marii majorităţi a concetăţenilor noştri faţă de schimbare. Campania care promovează reformele pentru mediul de afaceri din Republica Moldova şi are misiunea de a accentua soluţiile de reducere a costurilor şi riscurilor activităţii de business în Moldova este organizată cu suportul financiar al proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) „Comerţ, Investiţii şi Reglementarea Activităţii de Întreprinzător” (BRITE). Până la acest moment au fost iniţiate şi promovate câteva reforme foarte utile pentru mediul de afaceri, dar şi pentru autorităţile locale. Cu toate acestea, reformele respective sunt privite cu indiferenţă de majoritatea concetăţenilor noştri. Această stare de fapt a fost redată perfect de spotul menţionat.

„Vreau să trăiesc mai bine, legea să fie lege, funcţionarii să nu ia mită, poliţistul să mă ajute în trafic, nu să mă pândească după colţ. Copilul meu să înveţe şi asta să-i fie de folos în viaţă şi nu vreau ca un altul care a copiat la examene să-i ia locul. Vreau să nu pierd ore în şir pentru a obţine o autorizaţie, documente inutile care nu servesc la nimic nici mie, nici statului şi doar îi dau importanţă funcţionarului şi împiedică omul care încearcă să facă ceva. Vreau ca statul să fie de partea mea, nu împotriva mea. Eu vreau reforme! Dar… nu acum, nu de azi. Astăzi eu voi da mită, ca să obţin mai repede blestemata de autorizaţie, ca să nu am probleme, ca să-mi aranjez în viaţă copilul. Iar reforma… Reforma să înceapă de mâine. Sau de la anul. Să înceapă de la alţii, nu de la mine şi nu de la copilul meu. În rest, eu vreau, vreau să trăiesc mai bine”, este mesajul din spot.

Am avut ocazia să constat această stare de spirit chiar săptămâna aceasta, aflându-mă la o prezentare a trei reforme promovate de BRITE la Bălţi. Capitala de nord a ţării nu prea s-a arătat interesată de reformele iniţiate de BRITE, la întrunire fiind prezenţi doar câţiva oameni de afaceri şi câţiva reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Au fost prezentate reforma în comerţul interior, reforma privind transparentizarea activităţii autorităţilor locale şi reforma raportării către inspectoratul fiscal, cunoscută drept Contul Unic. Am scris despre toate aceste reforme. Pe scurt, prima prevede anularea noţiunii de autorizaţie pentru comerţ şi înlocuirea acesteia cu notificarea. Adică, antreprenorul, ce iniţiază o afacere în comerţ sau pur şi simplu un nou punct comercial, trebuie doar să notifice pe pagina web a autorităţii publice locale despre faptul că şi-a început activitatea. Bineînţeles, nu este scutit de conformarea la rigorile necesare pentru activitatea în comerţ. Făcând această notificare, antreprenorul îşi asumă responsabilitatea pentru conformarea la aceste rigori. Ulterior, pe parcursul primelor săptămâni de activitate, autorităţile competente urmează să viziteze afacerea pentru a verifica cum îndeplineşte aceasta normele stabilite de lege. În principiu, antreprenorul nu pierde timp pentru umblatul după semnături pe la diferite instanţe.

Cea de-a doua reformă se referă la obligativitatea primăriilor, consiliilor locale şi celor raionale, a preşedinţilor de raion, a pretorilor de a publica pe site-ul www.actelocale.md toate deciziile luate.

Necesitatea unei astfel de reforme poate fi descrisă printr-un singur cuvânt: transparenţă. Toată lumea ştie cât de netransparente sunt autorităţile locale şi câte decizii contrare intereselor comunităţii se aprobă de către acestea anume din cauza că nu sunt obligate să facă publice conţinutul deciziilor.

Cea de-a treia reformă, Contul Unic, uşurează la maxim activitatea oamenilor de afaceri şi în special a contabililor, care în loc de zeci sau chiar sute de rapoarte către Fisc, vor face doar un singur raport, prin intermediul internetului. În plus, programul îi va ajuta să evite erorile în acest raport.

Ultima reformă este agreată de către toate părţile implicate. Chiar dacă sunt în pierdere deoarece pierd o bună parte din comisioane, băncile comerciale nu s-au arătat deranjate de reforme. Trezoreria de stat, în obligaţia căreia va intra procesarea datelor din raport şi direcţionarea plăţilor către destinaţii, a acceptat de asemenea peste luni bune de tergiversare reforma.

Reforma privind comerţul interior urmează să fie adoptată în lectură finală de către Parlament, însă va intra în vigoare în decurs de un an de la publicarea legii privind reforma în Monitorul Financiar. Adică, cel mai probabil, în luna iunie 2017. Potrivit Svetlanei Ţurcanu, specialist în cadrul Ministerului Economiei, până atunci legea va fi testată în regim pilot în trei sau patru localităţi pentru a determina lacunele şi a eficientiza aplicarea ei.

La fel se va proceda şi în cazul actelor locale. Obligativitatea pentru autorităţile locale de a publica toate deciziile pe site-ul www.actelocale.md va începe după 24 de luni de la lansarea resursei informaţionale respective. Până atunci, aceasta va fi testată benevol de unele APL, Natalia Petcu de la Cancelaria de Stat menţionând că există deja mai mulţi doritori de a începe să se conformeze prevederilor legii, chiar până la intrarea acesteia în vigoare. De fapt, în afară de faptul că vor fi obligate să-şi scoată activitatea la lumină, autorităţile locale nu au nimic de pierdut, adică nu suportă cheltuieli. Cancelaria de Stat va administra site-ul www.actelocale.md. Posibil, chiar vor exista cursuri de instruire a angajaţilor APL-urilor pentru ca aceştia să poată introduce informaţia pe site deşi procedura este una simplificată la maximum. Unicul lucru cerut de la APL-uri este să aibă conexiune la internet.

Păi iată că şi aici au apărut probleme. Reprezentanta Consiliului Local al unei suburbii a Bălţiului a mărturisit că primăria pe care o reprezintă nu are bani pentru conexiune la internet. Declaraţia, deşi a stârnit reacţia unei părţi din cei prezenţi la întrunire, reflectă de altfel o stare se spirit des întâlnită printre funcţionarii locali, care nu fac nicio reformă dacă nu primesc bani pentru aceasta. Lipsa banilor este motivul pentru a nu ieşi din starea actuală de confort, care le permită să facă într-o situaţie obscură jocul unor grupuri de interese despre care se ştie că există, de fapt, în fiecare primărie. De altfel, beneficiarii principali ai reformei respective sunt membrii comunităţilor locale, care ar câştiga enorm din scoaterea la lumină a activităţii autorităţilor locale. Aceştia rămân, deocamdată, extrem de indiferenţi faţă de această reformă şi faţă de alte reforme similare. Probabil, nu înţeleg sensul lor sau, mai degrabă, nu vor să iasă din zona lor de confort şi preferă să-şi soluţioneze problemele cu autorităţile exact cum se arată în spotul Update Moldova, plătind mită. Chiar dacă această atitudine le aduce prejudicii, concetăţenii noştri nu sunt conştienţi de nocivitatea lor.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)