De sub faldurile „euro”-pediste transpar mustăţile roş-maronii

9 mai 2013.f.nadea roscovanuIon Negrei: „Aş vrea ca 24 august să fie un moment de reculegere şi un prilej de reevaluare a poziţiilor noastre, care să ne integreze în Uniunea Europeană”

În acest an, la 24 august, la Chişinău ar putea fi sărbătoriţi cu fast 70 de ani de la încheierea operaţiunii Iaşi-Chişinău, în cazul în care Legislativul va susţine un proiect de hotărâre în acest sens, înregistrat în Parlament de către deputaţii PD, Sergiu Sârbu, Alexandru Stoianoglo şi Stela Jantuan. Istoricii consideră că acţiunea PD-lui este una politizată şi vine din afară, iar Corina Fusu spune că e „o sfidare a istoriei şi a bunului-simţ”.

Deputaţii vor să sărbătorească, la 24 august curent, cu mare fast la Chişinău „şapte decenii de la eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă”. Proiectul respectiv a fost înregistrat în Legislativ fiind propus de membrii PD.

Deputaţii îndeamnă ca Executivul să pregătească şi un plan de acţiuni privind organizarea sărbătorilor. Ei mai propun şi o indemnizaţie unică pentru veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, pe care aceştia s-o primească de la 1 mai curent.

„Dumnezeu să-i ierte, viaţa merge înainte”

Referindu-se la iniţiativa celor trei membri PD, istoricul Negrei afirmă: „Dumnezeu să-i ierte, viaţa merge înainte. Prin iniţiative de acest fel, ei ne trag înapoi, pentru că Războiul al Doilea Mondial şi participarea Uniunii Sovietice în acest război devin mai degrabă un prilej de întoarcere înapoi decât de mers înainte. Este omeneşte să îi comemorăm pe cei care au căzut pe câmpul de luptă şi lucrul acesta îl facem de fiecare dată. Dar nu când se face exces de zel şi se politizează”. Potrivit istoricului, iniţiativa membrilor PD este o influenţă venită din afară, ca să sărbătorim cu mare pompă acest eveniment. „Aş vrea să fie un moment de reculegere şi un prilej de reevaluare a poziţiilor noastre, care să ne integreze în Uniunea Europeană”, a conchis Ion Negrei.

„28 iunie 1940, zi a ocupaţiei sovietice”

Solicitată de JURNAL, deputata Corina Fusu, PL, consideră că iniţiativa în cauză este o sfidare a istoriei şi a bunului-simţ, pentru că de fapt tot ce ne leagă de Federaţia Rusă, de Rusia ţaristă totul înseamnă ocupaţie. „Considerăm că decretul semnat de ex-preşedintele interimar al RM, Mihai Ghimpu, cu privire la declararea zilei de 28 iunie 1940 zi a ocupaţiei sovietice este un document confirmat de adevărul istoric şi acesta este documentul de bază. Cu părere de rău, mentalitatea unei părţi a cetăţenilor noştri este încă infectată printr-o manipulare de sute de ani din partea Rusiei. Îmi pare rău că ziua de azi, 27 martie 2014, când se împlinesc 96 de ani de la unirea Basarabiei cu România, nu a fost marcată oficial. Mai mult, preşedintele parlamentului Igor Corman, atunci când am vrut să felicit cetăţenii cu prilejul Zilei Unirii, mi-a închis microfonul. Adevărul va învinge”, susţine deputata Corina Fusu.

O iniţiativă „proastă”

Deputata Elena Frumosu, PLDM, spune că întotdeauna, chiar şi când nu era deputat în Parlament, a sărbătorit sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. „Dar nu accept etichetările de orice fel ar fi, mai ales acum, când suntem într-o situaţie complicată. Dacă vor să sărbătorească, îi priveşte”, a conchis parlamentara. Elena Frumosu nu este la curent dacă fracţiunea din care face parte va susţine proiectul PD, pentru că n-a fost pus în discuţie.

Europarlamentara Monica Macovei consideră iniţiativa venită de la PD drept una „proastă”. „Am vorbit cu Vladimir Voronin, care a promis că va susţine acest proiect”, a spus Macovei.

The following two tabs change content below.