De Sfântul Andrei au rămas fără porţi

OBICEIURI // Ieri dimineaţă, unii gospodari care au fete de măritat, dar şi flăcăi buni de însurat, s-au trezit fără porţi

Cu poarta în spinare sau târând-o pe jos, şi tot uitându-se în jur ca nu cumva să-i vadă cineva, flăcăii au scos porţile de la casele cu fete mari şi le-au ascuns unde ştiu ei mai bine. Este un obicei vechi care s-a păstrat şi se practică în unele sate basarabene în noaptea de Sfântul Andrei. Această datină mai e vie şi în comuna Balatina, raionul Glodeni, în care mulţi dintre localnici s-au trezit în dimineaţa zilei de 13 decembrie fără porţi.

Daţi cu acest obicei, localnicii s-au trezit de dimineaţă şi primul lucru pe care l-au făcut au ieşit din casă şi au pornit în căutarea porţilor. Unii le-au găsit foarte repede, deoarece acestea erau la vecini sau ascunse pe după fântânile de pe stradă. Alţii au umblat ziua toată şi le-au găsit într-un sfârşit pe câmpul din apropiere, sau în parcul din centrul satului, precum şi pe marginea lacului, undeva în josul satului. Alte familii pur şi simplu şi-au scos porţile în seara de 12 decembrie ca a doua zi să nu-şi bată capul căutând porţile pe strazile satului. Un locuitor pe nume Vladimir a avut mare bătaie de cap, deoarece a trebuit să meargă la o ghicitoare cu o găină neagră şi un ulcior de vin ca să-i spună unde îi este poartă. Deşi bărbatul are două fete mici pentru măritiş, cineva i-a furat poarta şi a ascuns-o foarte bine, încât acesta nu a găsit-o. Nemaiştiind ce să facă, bărbatul a mers la o rudă mai în vârstă care ghiceşte în cărţi, care, înainte de a-i ghici, i-a spus să-i aducă o găină neagră şi un ulcior cu vin. Bătrâna s-a mulţumit cu un ulcior cu vin şi i-a spus că cumătrul său care de fapt îi este şi vecin a vrut să-i facă o farsă, iar totul a fost pus la cale din timp: şi ghicitul, şi găina neagră, şi ulciorul cu vin.

Moda s-a schimbat, fetele le fură porţile băieţilor

Cu trecerea timpului, se schimbă şi oamenii, şi obiceiurile. Astfel, câteva fete nu au stat mult pe gânduri, şi-au scos mai întâi porţile lor ca să nu le fure nimeni, după care au mers şi au furat porţile unor iubiţi de-ai lor. Mai întâi cele cinci domnişoare au făcut câteva din ritualurile de Sfântul Andrei, după care au pornit la furatul porţilor. “Încă de la bunica ştiu că în această seară se fac diverse vrăji ca să-ţi afli ursitul. Am făcut cu fetele “balabuşte”, a fost tare distractiv – să cari apă cu gura de la fântână, să nu vorbeşti, şi la urmă câinele să nu mănânce niciuna din turte… Înseamnă că nu ne vom mărita niciuna? Ideea de a merge la furat porţi a venit spontan. Ne-am distrat de minune, numai că unele porţi erau destul de grele, noi în cinci abia am ridicat-o de jos, dar am târât-o şi am ascuns-o aşa ca să n-o găsească nimeni”, ne spune zâmbind una dintre fete. Cu toate că ştrengăriţele s-au ales cu scurtele sau pantalonii rupţi, altele cu mâinile zgâriate de la porţile grele şi voluminoase, ele zic că nu regretă faptele, dimpotrivă li s-a părut foarte amuzantă aventura. Ce-i drept, unul din flăcăi nu-şi va găsi foarte repede poarta, căci fetele au cărat-o în spate până în câmp, în spatele grădinilor, şi au acoperit-o cu nişte uscături. Domnişoarele ne spun că, dacă timp de două zile băiatul nu-şi va găsi poarta, îi vor trimite un sms, prin care îi vor indica locul unde o poate găsi.

Tradiţii şi obiceiuri

Tradiţiile de Sfântul Andrei sunt variate și multiple, poate nicio altă sărbătoare nu este așa plină de simboluri ca aceasta. Legendele spun că în noaptea Sfântului Andrei lupii încep să vorbească și își mișcă gâturile înțepenite. Cel ce vrea să audă vorbele lupilor va muri repede, iar dacă un om este atacat de lupi acesta se va transforma în vârcolac. Fetele nemăritate în seara de Sfântul Andrei îşi pot afla ursitul prin diferite ritualuri lăsate din moşi-strămoşi. O altă credinţă este cea a strigoilor, care în noaptea de Sfântul Andrei vor intra în casele oamenilor, dacă nu sunt opriţi prin ungerea tocurilor uşilor de la casă şi de la şoproane cu usturoi. La fel în seara Sfântului Andrei se poate afla prognoza pentru anul următor. Tradiția spune că se iau 12 cepe, se duc în podul casei și se lasă acolo până în seara de Crăciun. Fiecarei luni a anului îi corespunde câte o ceapă. Cepele care s-au stricat semnifică luni ploioase cu grindină, iar cele care rămân proaspete semnifică luni favorabile pentru recoltă. La fel se face și cu grâul care este pus la încolțit pentru fiecare membru al familiei. Cel al cărui grâu este frumos și înalt se spune că va avea un an bun cu bani și sănătate. Dacă în noaptea Sfântului Andrei este senin și cald, vom avea o iarna blândă, dacă este ger, vom avea o iarnă grea.

Carolina Chirilescu

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)