De necaz şi de belea nu mai scapă nimenea (2)

Mama şi-a abandonat copilul, celălalt l-a furat şi l-a înregistrat în baza unei adeverinţe de naştere false

Abia la şase ani de la dispariţia ei de acasă, le-a scris în sfârşit părinţilor. Era deja în ultimul an de facultate. Şi le-a povestit de-a fir a păr tot ce-a pățit – astfel, la vârsta de aproape 16 ani a rămas însărcinată de la un coleg de şcoală, s-a speriat şi a fugit în lume să nu afle satul de ruşinea ei, că a născut un băiat şi uite ce-a făcut cu el. Într-un cuvânt, la cei 22 de ani pe care avea să-i împlinească în curând, Oxana a hotărât să se spovedească celor mai dragi oameni, să-și ia o povară de pe suflet.

Le scrie părinţilor, mărturisindu-le totul

Aşa au aflat rudele unde se află, s-au bucurat că e în viaţă şi că uite pune mâna şi pe o facultate. Sperau să li se întoarcă copilul acasă, era cel mai mic odor în familie şi se topeau de dorul ei. Dar a mai trecut ceva timp până să pornească ea spre Moldova, împlinise Oxana la vremea ceea 27 de ani. Nu se căsătorise pentru că nu ştiu de ce nu prea avea trecere la bărbaţi, deşi era o tânără plăcută la vedere – înaltă, zveltă, cu păr cârlionţat. În colectivul unde se angajase după facultate, ocupa un post de manager la un centru industrial, unde majoritatea erau bărbaţi, dar şi acolo niciunul nu se dădea la ea.

Dar, bănuiesc eu, altul era motivul. Prin comportamentul ei bănuitor faţă de bărbaţi, prin faptul că s-a ars o dată în tinereţe ridica un paravan între ea şi oricare bărbat care ar fi încercat s-o curteze. Până în momentul când s-a întors în Moldova, Oxana n-a cunoscut alt trup de bărbat decât pe cel care i-a făcut un copil încă elevă fiind. În familie au primit-o de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic şi n-ar fi fost între ei o despărţire de zece ani de zile. La îndemnul părinţilor, au angajat un poliţist în rezervă care s-o ajute să afle unde-i copilul ei ce ar trebui să aibă acum zece ani.

Familia plăteşte un detectiv pentru a-şi găsi nepotul

Dar în satul cu pricina n-au dat de nicio urmă. Au aflat doar că a doua zi a plecat din localitate familia Chistruga, așa, din senin, fără nicio pricină, au dispărut oamenii ceia din sat, deşi erau băştinaşi şi destul de bine aranjaţi acolo. Aveau casă, gospodărie trainică, el lucra medic veterinar, nevasta, învăţătoare la şcoală. Ce a mai aflat poliţistul e că nevasta aceea era foarte bolnavă, familia nu avea copii, aşa că au scos în scurt timp imobilul de vânzare şi şi-au cumpărat un apartament la Chişinău, chipurile să fie mai aproape de centrele medicale din capitală în caz de urgenţă.

Pentru că poliţistul a mers din casă în casă să afle măcar ceva din ce-a fost curios în sat cu zece ani în urmă, a ajuns cu întrebatul şi la un moşneguţ, care şi-a adus aminte că demult-demult i s-a furat un coş, lăsat pe scaunul din faţa bisericii. Intrase omul să cumpere nişte lumânări, iar când să plece spre casă, n-a mai găsit lucrul lui. Și cel mai curios, continuă el, l-am întâlnit mai târziu în gospodăria lui Chistruga. Nepotul meu, spunea moşneagul, a cumpărat casa de la ei şi uite că printre lucrurile lăsate de foştii stăpâni era şi coşul cela.

Coşul ce dezleagă taina

De aici încolo, și-a dat seama poliţistul, e doar un lucru de nimic să-l găsească în Chișinău pe Chistruga. Lucru care i-a luat ceva timp. Când a aflat unde locuieşte, a luat-o şi pe Oxana cu el. Chiar băiatul le-a deschis uşa. Taică-său era la serviciu, iar mamă băiatul nu avea. Nu era nici luna de când murise femeia.

Părţile s-au întâlnit la o cafenea şi au pus totul la punct. Numai o înţelegere între ei ar fi putut aranja lucrurile. Nici vorbă de poliţie sau proces judiciar. Mama şi-a abandonat copilul de bună voie, celălalt l-a furat și l-a înregistrat pe numele lui cu grave încălcări, în baza unei adeverinţe de naştere false.

Un deznodământ neaşteptat

A aflat Oxana că fiul ei poartă numele Bogdan, că e fericit și e un elev silitor. Au convenit să stea în continuare la Grigore, să-i poarte numele, iar Oxana să aibă dreptul de a veni să-l vadă, ori de câte ori i se va face dor. Şi s-au mai înţeles asupra unui lucru – în fiecare vară, Bogdănaș va petrece o lună de zile în familia bunicilor de la țară, adică la părinții Oxanei, ca să se bucure și ei de nepotul lor, chiar dacă acesta nu va afla niciodată că ei sunt bunicii lui adevărați.

Au trecut trei ani de la acea înţelegere şi copilul e bucuros să se afle în ambele familii. Îl iubesc deopotrivă. Între timp, și Oxana a prins drag de bărbatul care i-a crescut copilul. Pesemne, şi el o place, pentru că tot mai des prietenii lui îi văd împreună.

The following two tabs change content below.
Lidia Bobână

Lidia Bobână

Lidia Bobână

Ultimele articole de Lidia Bobână (vezi toate)