De la ucigaşă la soţie iubitoare

DRAGOSTE // Cum a devenit un bogătan tată a doi copii străini

Bogdan e fecior de oameni avuţi. Nu le curg banii din buzunare, dar au destui ca să-şi împlinească orice plăcere. A trecut băiatul prin şcoli bune şi, la 28 de ani, era funcţionar la un minister de pe la noi. Îi rămăsese doar să se căsătorească, deoarece avea apartament, maşină, şi alte lucruri care îţi fac viaţa plăcută. Mama şi bunică-sa îi căutau o fată pe potrivă prin cunoştinţele lor, dar niciuna dintre tinere nu-l dorea de bărbat. Şi nu era urât, prost, nici atât, dar uite că nu plăcea fetelor. 

Bogdan se întorcea odată, noaptea târziu, de la o petrecere. Şi la o cotitură de stradă i-a ieşit în cale o tânără şi i-a făcut semn să oprească maşina. Ascultător, Bogdan a deschis portiera să o întrebe ce vrea, însă din tufari au apărut doi vlăjgani, l-au scos din maşină şi l-au luat la bătaie. L-au lipsit de tot ce le părea lor că le-ar folosi şi au dispărut cu tot cu fată. Când şi-a revenit, se făcuse ziuă afară. A urcat la volan şi a mers direct la poliţie.

Nu plăcea fetelor

Între timp, oamenii legii au chemat un medic să-l examineze, au anunţat rudele lui că a suferit un accident şi că va fi internat. Vă daţi seama ce se făcea în familia băiatului. În scurt timp, toţi erau la spital. Din bătaia ceea s-a ales cu o comoţie cerebrală destul de serioasă. Părinţii au pornit să-i aducă specialişti de la alte instituţii medicale. L-ar fi luat acasă să-l trateze, dar medicii s-au opus categoric.

Părinţii îl vizitau des la spital. De la un timp, a început să-i treacă pragul salonului şi o tânără. Intra, se aşeza cuminte pe scaun şi îl întreba: „Cum vă simţiţi astăzi?”. Bogdan nu o văzuse niciodată până atunci şi totuşi avea impresia că semăna cu cineva. „Poate e o rudă de-a noastră mai îndepărtată”, se gândea el. Fata nu i-a spus cine e şi nici el nu a întrebat-o. Venea întotdeauna cu flori şi fructe, sta câteva minute şi pleca. Un lucru îl uimea pe Bogdan – la plecare, fata îi zicea întotdeauna: „Iartă-mă, n-am ştiut ce o să iasă…” „Pentru ce îşi cere iertare”, se întreba el.

Cine e necunoscuta?

Se obişnuise cu vizitele tânerei. Într-o zi s-a încumetat să o întrebe cum o cheamă. O chema Vera. Era cam de vârsta lui şi s-a gândit că e măritată, că are copii, soţ. „De ce totuşi vine zi de zi la mine? Cred că a plătit-o mama să-mi ţină de urât cât nu este ea lângă mine.” Altceva nu-i trecea prin cap.

Cum venea tânăra ceea zi de zi, s-a întâmplat că Bogdan o lua tot mai des cu întrebările. Astfel a aflat că a fost măritată, că avea doi copii, că trăia în gazdă la nişte oameni răi la suflet, că feciorul stăpânilor a făcut puşcărie şi că era al dracului de  veninos. Însă, cu salariul ei, nu-şi putea găsi altă gazdă.

Propunerea lui Bogdan

Vorbea cu amărăciune. Lui Bogdan i s-a părut că era chiar deznădăjduită. Nu ştiu cum i s-a făcut milă de ea şi unde a făcut: „Dacă vrei, mută-te în apartamentul meu. Oricum, dacă ies din spital, părinţii n-o să-mi permită să stau singur”. Vera n-a spus nimic. A doua zi, a venit cu băieţii ca să-i vadă şi Bogdan. Ceea ce nu v-am spus până acum e că Vera era plăcută la chip, avea o voce care îţi mângâia sufletul.

Bogdan, care n-a fost prea alintat de femei, a prins drag de Vera. O întreba pe maică-sa a cui e femeia ceea pe care a pus-o să-i ţină lui de urât? Maică-sa a ridicat nedumerită din umeri. Cam la două săptămâni de tratament, Bogdan a convins-o pe Vera să se mute în apartamentul său. I-a dat cheile şi a îndemnat-o să facă ce vrea acolo. Părinţilor nici prin cap să le treacă că Bogdan a scăpat cheile de la casă în mâini străine. L-au luat de la spital la o lună de zile aproape sănătos,erau peste seamă de bucuroşi că a acceptat fără nicio condiţie să meargă la ei.

Taina

Locuiesc într-un cartier select în partea de jos a Chişinăului, au casă la sol cu trei nivele. Bucuria de a-l aduce acasă pe fecior a fost atât de mare încât nu s-au întrebat o dată de ce nu se trage acasă. Totul a fost taină până într-o zi. Odată l-a chemat cineva la telefon, era încă în concediu. O voce de femeie l-a rugat să vină acasă, în apartamentul său, că a apărut o problemă.

Bogdan, care nu prea ieşea din casă, l-a trimis pe taică-său să se descurce. Aşa au aflat că în locuinţa lui Bogdan trăieşte o femeie cu doi copii. Primul gând al părinţilor a fost că Bogdan are doi copii din flori. Mai mult, părinţii îşi şopteau că dacă i-a adus acasă i-a recunoscut şi că vrea să se însoare cu mama nepoţilor lor.

Ce se făcea în capul bătrânilor

Pe de o parte, erau indignaţi că nu le-a spus nimic, iar pe de alta erau bucuroşi că au deja doi nepoţi. După ziua aceea, părinţii lui şi-au tot făcut drum la apartament să-şi cunoască mai bine nora şi copiii fiului lor. Nici Verei şi nici lui Bogdan nu le trecea prin cap ce se făcea în capul părinţilor. Ei ţineau în mare taină că ştiu adevărul despre fiul lor, ţineau morţiş că copiii ceia sunt nepoţii lor. Îi scoteau la plimbare, le cumpărau jucării, haine, îi duceau şi îi aduceau de la grădiniţă şi se simţeau de-a dreptul împliniţi.

Vera era nedumerită de iubirea ce se revărsa asupra copiilor săi. Nu era normal ceea ce se întâmpla. De la un timp, părinţii lui Bogdan luau copiii în casa lor ca să se deprindă şi fiul lor cu rolul de părinte. Îi lăsau pe băieţi cu Bogdan tot mai des. Uneori acesta auzea cum îi trimitea la el: „Duceţi-vă la tata, o să vă spună ceva interesant”. Cel mai mare, Săndel, chiar l-a întrebat pe Bogdan: „Tu eşti tatăl nostru? Da’ de ce nu stai cu noi?”.

Presupunerile părinţilor se spulberă

Nu înţelegea nimic tânărul, dar pricepea că se urzeşte ceva în jurul lui. Când a auzit Vera că băieţii săi îi spun tată lui Bogdan şi acesta tace de parcă aşa este, n-a mai răbdat: „Mergem acasă, el nu este tatăl vostru, e nenea Bogdan!”. Bătrânii, care erau de faţă, s-au stropşit la ea: „Fată dragă, e timpul să vă căsătoriţi. Copiii au nevoie de tată, tu, de soţ, şi el, de soţie!”. „Ai înnebunit, tată. Ce însurătoare?”, a sărit cu vorba Bogdan. „Eu abia o cunosc, nici nu ştiu măcar ce specialitate are, de unde vine, ce gânduri poartă, dar mata umbli cu idei trăsnite!”

Abia atunci, când ţipau unul la altul de nu se înţelegea nici în cer, nici în pământ, Bogdan a aflat de presupunerile părinţilor săi. Vera râdea în hohote şi i-a molipsit şi pe ceilalţi. Apoi le-a povestit că e pediatru, ai cui sunt copiii, cum l-a cunoscut pe Bogdan, cum a ajuns în casa lui şi cum i-a cunoscut pe ei.

Mama ei murise trei ani în urmă, iar tatăl ei s-a căsătorit a doua oară şi nevasta lui n-o înghiţea deloc. Tatăl copiilor săi a plecat la muncă în Rusia şi s-a prăpădit acolo. L-au găsit cu beregata tăiată într-un canal de scurgere. Luase banii pentru construcţia unei vile, dar n-a mai ajuns cu ei la copii.

Ceea ce nu le-a spus e că tocmai ea a fost femeia care l-a oprit în miez de noapte. Cei doi erau fiii bătrânilor la care stătea ea în gazdă. Au ameninţat-o că, dacă suflă o vorbă, o aşteaptă zile amare.

Din seara ceea, relaţia dintre tineri a devenit una deosebită. La câteva luni după asta, s-au căsătorit, şi Bogdan a ajuns tată a doi copii.

Lidia BOBÂNĂ

The following two tabs change content below.
Lidia Bobână

Lidia Bobână

Lidia Bobână

Ultimele articole de Lidia Bobână (vezi toate)