De la lume adunate şi înapoi la lume date

_Victoria popaIon este un bărbat serios, în vârstă de 34 de ani, cu familie şi doi copii. Cu puţin timp în urmă, l-am văzut ca niciodată bucuros. Era încântat că paşaportul biometric perfectat acum un an de zile îi permitea să meargă alături de o rudă, şofer de curse lungi, în Grecia. „Înţelegeţi, voi vedea Grecia! Ies şi eu din satul acesta, voi vedea lumea!”, mai că-i  dau lacrimile de bucurie omului.

În acel moment mi-am amintit de europarlamentarul român Monica Macovei, care se arăta mirată de faptul că moldovenii nu se bucură de regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană și de faptul că pot călători liber în spațiul Schengen.

Întors din Grecia, Ion era foarte impresionat. Ne arăta micile filmuleţe înregistrate cu telefonul mobil. Vorbea cu entuziasm despre florile văzute pe marginea drumurilor, curăţenia din Republica Elenă, arhitectură, poduri, natură curată, atitudinea puţinilor oameni întâlniţi. Se întreba pe sine, dar şi pe noi: „Când oare vom vedea şi noi drumuri în sat, flori pe marginea drumurilor, în loc de glod şi baligă de vaci?”.

Victoria Popa