De la Jonathan Swift la Codul SWIFT

 

Nu există legătură între codul SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) şi numele autorului Călătoriilor lui Gulliver. Swift (scriitorul) ar fi mai potrivit în descrierea unei opoziţii de carton şi a disputelor politice sterile, de ochii proştilor. Nimic mai potrivit, ca ilustrare a relaţiilor dintre „putere” şi „opoziţia” de mucava, decât „confruntarea” „tocurilor înalte” cu „tocurile joase” sau ura confesională în temeiul spargerii oului de la capătul ascuţit sau de la cel plat. Iar având în vedere dimensiunile geopolitice şi „înălţimea” intelectuală a demnitarilor noştri, noi chiar arătăm ca liliputanii lui Swift.  

Dar Dumnezeul jocurilor semantice nu poate să treacă pe lângă jocurile omonimo-paronimice. Codul SWIFT a fost recent adus în discuţie de Dan Dungaciu, în legătură cu investigaţia făcută pentru ziarul „Adevărul”, precum şi în câteva articole şi interviuri (absolut relevante, doar că nimeni nu s-a scandalizat). Bun cunoscător al realităţilor din Republica Moldova, politologul român devoalează diversiunea teatrală pe nume „Investigaţia Kroll”.

Iată verdictul, simplu ca bună ziua, din interviul pentru Europa liberă: „Faptul că în 25 și în 26 noiembrie 2014 pleacă din Republica Moldova un miliard de dolari, sub supravegherea neatentă a Băncii Naționale moldovenești; deci în două zile se transferă jumătate din exportul Republicii Moldova pe un an, nu avea nevoie de raportul «Kroll-2», ca să-ți spună că acesta este un lucru scandalos. «Kroll-2» este utilizat ca într-un soi de registru «fă-te că lucrezi» de autorități, care nu vor să pună punctul pe «i» sau degetul pe rană.”

Or, mă gândesc eu, dacă Banca Naţională era instanţa ce putea monitoriza situaţia şi putea să prevină jaful, dar nu a făcut-o, după cum nu au făcut acest lucru nici instituţiile statului (care, dimpotrivă, au pus povara furtului pe umerii contribuabilului), şi tot BN, împreună cu guvernul, au comandat investigaţia Kroll, noi ce ar trebui să credem? E ca şi cum delincventul s-ar fi adresat poliţiei să-i fie descoperită infracţiunea. Mai pe aşteptările publicului putea fi o investigaţie jurnalistică.

Ar fi de amintit, în legătură cu comentariile lui Dan Dungaciu, că aceeaşi companie investigase prin 1992 dispariţia banilor PCUS („aurul partidului”). Comentatorii ruşi au ajuns la concluzia că rezultatele investigaţiei ridicau vălul de pe atâtea taine, încât fostul premier rus, Egor Gaidar, ar fi renunţat. Mai târziu, un angajat al companiei a declarat că guvernarea rusă de atunci doar crea impresia că nu are nevoie să afle adevărul, iar toată cercetarea se făcea de ochii lumii, Rusia mizând pe un împrumut de la FMI. La noi, toate căutările se pot încheia odată cu aflarea numelor „persoanelor absolut oneste” implicate în creditările şi transferurile dubioase. Şi, desigur, cu încheierea următoarei tranşe de împrumut extern.

„Fiecare tranzacție [internaţională], ne aminteşte Dan Dungaciu în interviul pentru REL, are un cod SWIFT, pe care Banca Națională a Moldovei îl cunoaște. Acestea se șterg automat în cinci ani, deci aceste coduri SWIFT poți să le controlezi vreme de cinci ani. În 2019 se vor șterge ultimele urme electronice ale jafului din Republica Moldova.”  Şi cu asta am închis tema.

Iar pentru ca poporul (rămas fără pâine, venitul său real împuţinându-se în jumătate după furtul miliardului) să nu rămână şi fără circ, i se servesc din când în când filme poliţiste, cu arestări spectaculoase (dar cu procese închise). Mai întâi, sunt pedepsiţi unii concurenţi (până mai ieri parteneri) ai Coordonatorului, azi oponenţii sau duşmanii lui de moarte. Gama e largă: de la Platon şi Filat la, iată, echipa liberală. Apoi sunt penalizaţi micii infractori, căutându-li-se nod în papură celor care ezită în a-şi declara adeziunea faţă de partidul de guvernământ.

Pentru că, sugera Jonathan Swift (deşi gândul îl exprimase încă anticul legiuitor Solon), legile sunt un păienjeniş în capcana căruia nimeresc musculiţele, dar care nu este un obstacol pentru bondari, viespi şi trântori.

The following two tabs change content below.