De la Casa Albă la Piaţa Centrală

”THANK YOU” // Premierul Vlad Filat a obţinut un suport financiar consistent din partea SUA pentru R. Moldova
S-a dus la Washington cu cele mai ieftine bilete de cursă, a stat cazat într-un hotel de patru stele din centrul oraşului, dar nu a prea avut timp de odihnă. Programul vizitei de săptămâna trecută în SUA a premierului Vlad Filat a fost plin ochi de întâlniri şi evenimente. Oficialul moldovean a avut întrevederi cu înalţi oficiali de la Casa Albă, ONU, Banca Mondială, a semnat un memorandum de cooperare pentru o perioadă de cinci ani cu statul Carolina de Nord, s-a întâlnit cu diaspora moldovenească din New York. Dar, cel mai important, Vlad Filat ne-a adus de la americani 262 de milioane de dolari. Ajuns la Chişinău, premierul moldovean s-a dus direct la Piaţa Centrală, să vadă preţurile şi să facă nişte cumpărături.
După ce luni a pus ţara la cale în cadrul şedinţei Guvernului, marţi dimineaţa, cu noaptea în cap, premierul moldovean Vlad Filat împreună cu colegii săi, vicepremierii Iurie Leacă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, şi cu ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc, au luat avionul spre Washington. Au călătorit cu avionul de cursă, cumpărând cele mai ieftine bilete. ”Nu avem bani pentru avioane în chirie. E criză în republică!”, ne-a declarat Lilia Gurez, şefa serviciului de presă al Guvernului. Amintim că foştilor premieri Vasile Tarlev şi Zinaida Greceanâi le păsa mai puţin de sărăcia ţării, călătorind aproape în exclusivitate cu avioane închiriate pentru care se plăteau sute de mii de lei din bugetul de stat.
”Thank you, thank you, thank you”
La Washington, Filat şi compania au fost primiţi cu braţele deschise. Vicepreşedintele SUA, Joseph Biden, cu care Filat s-a întâlnit la Casa Albă, a declarat că SUA va susţine R. Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană şi în procesul de edificare a unui stat de drept. „Dvs. aţi devenit prim-ministru într-o perioadă dificilă pentru Republica Moldova şi noi apreciem foarte mult angajamentele pe care vi le-aţi asumat”, a anunţat şi Helen Clark, administrator al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), secretar general adjunct ONU. Clark a promis ca PNUD să ajute R. Moldova în procesul de aderare la UE. Cele mai importante aprecieri au venit însă de la secretarul de stat Hillary Clinton, soţia fostului preşedinte american Bill Clinton.
În cadrul vizitei cu Filat, Hillary Clinton a declarat: „R. Moldova a făcut progrese semnificative la capitolul economic, social, dar şi politic. Este important că R. Moldova se afirmă ca o ţară democratică, care, pentru prima dată în ultimii opt ani, are un prim-ministru ales democratic”. Vădit emoţionat, Vlad Filat a exclamat de trei ori: „Thank you, thank you, thank you” (mulţumesc în limba engleză – n.r.).
Bani pentru drumuri şi irigare

Filat le-a mulţumit americanilor nu doar pentru cuvinte frumoase, ci şi pentru ajutorul financiar acordat de statul american. Este vorba despre un grant de 262 de milioane de dolari acordaţi R. Moldova de către Corporaţia ”Provocările Mileniului”. Aceşti bani urmează să ajungă în R. Moldova pe parcursul a cinci ani şi vor fi folosiţi pentru modernizarea infrastructurii de irigare şi pentru reparaţia drumurilor. Astfel, 102 milioane de dolari din cei oferiţi de SUA vor fi cheltuiţi pentru renovarea a 11 sisteme centralizate de irigare din bazinele râurilor Nistru şi Prut şi vor deservi 15 mii de hectare de terenuri agricole. Cele 11 sisteme de irigare sunt situate în preajma localităţilor Blindeşti, Cahul, Chircani-Zârneşti, Coşniţa, Criuleni, Grozeşti, Jora de Jos, Leova, Lopatna, Puhăceni şi Roşcani. Alte 133 de milioane de dolari se vor cheltui pentru reparaţia a 93 km din autostrada Sărăteni-Drochia, din nord-estul republicii. Restul, 27 milioane de dolari, vor fi cheltuiţi pentru administrarea, monitorizarea, evaluarea şi auditul Programului Compact (în cadrul căruia au fost oferiţi aceşti bani – n.r.).
Filat a cerut bani pentru compensaţii

În cadrul vizitei de patru zile din SUA, Filat a mai reuşit să semneze un Memorandum de cooperare pentru următorii cinci ani cu viceguvernatorul Carolinei de Nord. Documentul prevede, printre altele, schimb de experienţă în educaţie, comerţ sau administrare. Iar în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu preşedintele Băncii Mondiale, premierul moldovean a solicitat asistenţă pentru compensarea diferenţei de tarif la energie termică şi gaze, ca urmare a ultimelor majorări. Premierul Filat a mai stabilit cu oficialii din SUA să semneze un acord referitor la prelungirea termenului de valabilitate a vizei de muncă în SUA pentru cetăţenii moldoveni de la trei la 60 de luni.
Premier-premier, dar brânza-i cu bani!

Ajuns duminică la Chişinău, Filat s-a dus… la piaţă. Premierul a inspectat Piaţa Centrală pentru a vedea în ce condiţii lucrează vânzătorii şi de ce au crescut preţurile la anumite produse. În hala cu produse lactate prim-ministrul s-a reţinut mai mult timp gustând din brânza de vânzare. „Foarte gustoasă!”, a lăudat Filat marfa mai multor vânzători şi chiar a cumpărat un kg de brânză. „Cât costă?”, a întrebat premierul vânzătoarea. „Nimic!”, a răspuns ea. „Ei, nimic. Spuneţi cât costă”, a insistat oficialul. „20 de lei”, i-a răspuns femeia. „Spuneţi preţul real”, a ţinut-o pe-a lui Filat. „50 de lei!”, s-a lăsat convinsă vânzătoarea. La încheierea vizitei, premierul a concluzionat: vânzătorii de la Piaţa centrală lucrează în condiţii inumane, iar ultimele majorări de preţuri la unele produse au avut un caracter speculativ.
730 de milioane în 19 ani
SUA este unul dintre cei mai generoşi sponsori ai R. Moldova. Din 1991 şi până anul trecut, Statele Unite au oferit R. Moldova granturi în valoare totală de peste 730 de milioane de dolari. Aceşti bani au fost cheltuiţi pentru diverse proiecte în toate sferele de activitate, cu prioritate pentru promovarea drepturilor şi libertăţilor umane. Întâmplător sau nu, dar cele mai importante granturi americane R. Moldova le-a câştigat în anii în care în statul nostru se aflau la guvernare forţe democratice. Astfel, potrivit ziarului ”Economiceskoe Obozrenie”, în perioada 1992-1996 suportul financiar acordat de americani a crescut treptat de la mai puţin de zece milioane de dolari în 1992, până la 20 de milioane de dolari în 1996. În următorii doi ani, ajutorul americanilor a scăzut simţitor, pentru ca în 1999 acesta să crească din nou, atingând cote maxime. Începând din acel an şi până în 2001, SUA  a acordat anual R. Moldova ajutoare financiare în mărime de 60 de milioane de dolari. Odată cu instaurarea comuniştilor la putere, SUA a redus din nou granturile pentru R. Moldova. Din 2002 şi până în 2009, granturile americane s-au redus până la 20 de milioane de dolari, anual.