De la Bednov la Zaharcenko. Lista completă a celor mai cunoscuți capi ai teroriștilor din Donbas omorâți sau decedați // FOTO  

La 31 august, în urma unei explozii în restaurantul „Separ” din Donețk a murit căpetenia republicii populare Donețk, Aleksandr Zaharcenko. Publicația „Gordon” a elaborat o listă a celor mai cunoscuți comandanți de teroriști în Donbas care au fost omorâți sau care au murit.

Aleksandr Bednov, comandantul grupării „Batman”. A fost omorât la 1 ianuarie 2015 în raionul Lutughino. Responsabilitatea pentru lichidarea lui Bednov a fost asumată de conducerea așa-numitei republici populare Lugansk.

Evgheni Ișcenko (Malîș), „primarul popular” al orașului Pervomaisk. A fost omorât la 23 ianuarie 2015 în Pervomaisk. Malîș a fost unul dintre comandanții teroriștilor, așa-numiții cazaci, cu care conducerea acestei pretinse republici avea permanent probleme legate de controlul asupra acestei entități separatiste.

Roman Voznik (Țiganul), comandantul grupării „Miraj”. A fost omorât la 26 martie 2015 în Donețk. Republica populară Donețk a acuzat serviciile secrete ucrainene de omorârea lui Voznik, chipurile, pentru a destabiliza situația.

Aleksei Mozgovoi, comandantul grupării „Prizrak” / „Fantoma”. A fost omorât la 23 mai 2015 în satul Mihailovka, raionul Pereval. Responsabilitatea pentru omorârea lui Mozgovoi și-a asumat-o detașamentrul ucrainean de partizani „Teni / „Umbrele”.

Pavel Dremov, comandantul „primului regiment de cazaci „Platov”. A fost omorât la 12 decembrie 2015 în regiunea Pervomaisk. În mașina lui Dremov a explodat o bombă în momentul în care acesta se deplasa la nunta proprie. Dremov avea probleme cu foștii săi camarazi, comandanți de teroriști.

Evgheni Jilin, căpetenia grupării „Оplot” / „Bastionul”. A fost omorât la 19 septembrie 2016 într-o suburbie a Moscovei, satul Gorki 2. A fost împușcat într-un restaurant, făptașii au reușit să scape.

Ghenadi Țîpkalov, „premierul republicii populare Lugansk”. A fost găsit spânzurat la 24 septembrie 2016 în Lugansk.

Arsenie Pavlov (Motorola), comandantul grupării „Sparta”. A fost omorât la 16 octombrie 2016 în Donețk. Motorola a murit în urma unei explozii în liftul blocului în care locuia. Capii teroriștilor au acuzat naționaliștii ucraineni de organizarea acestui atentat.

Valeri Bolotov, prima căpetenie a grupării „republica populară Lugansk”. A murit la 27 ianuarie 2017 în Moscova. Bolotov ar fi decedat în urma unui atac de cord.

Mihai Tolstîh (Ghivi), capul grupării „Somali”. A fost omorât în Makeevka la 8 februarie 2017. În dimineața zilei 8 februarie 2017, teroriștii au anunțat că Ghivi a murit în Makeevka în urma unei explozii în biroul său. Republica populară Donețk a acuzat serviciile secrete ucrainene de omorul acestuia.

Vladimir Makovici, „primul spicher al parlamentului republicii Donențk”. A murit la 12 martie 2017 în Donețk, în urma unei tumori cerebrale.

Aleksandr Zaharcenko, capul grupării „republica populară Donbas”. A fost omorât la 31 august 2018, în Donețk. La 31 august curent, presa din Rusia a anunțat că Aleksandr Zaharcenko a fost rănit în urma unei explozii în restaurantul „Separ” din centrul Donețkului. Separatiștii proruși au anunțat că au reținut „mai mulți diversioniști ucraineni”.

Conducătorul Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasili Grițak, consideră drept versiune de bază a omorului lui Zaharcenko „lichidarea celor care au contribuit în 2014 la introducerea trupelor ruse în Donbas”.

„În opinia mea, este o situație prognozată. Are loc lichidarea metodică a tuturor celor care au contribuit în 2014 la introducerea trupelor ruse în Donbas, la crearea republicilor pseudopopulare… Considerăm că are loc lichidarea celor care știu mult și care au mâinile murdare de sânge, a celor care nu mai sunt necesari ca martori”, a spus Grițak.

A doua versiune probabilă a omorului lui Zaharcenko sunt, în opinia lui Grițak, „reglările de conturi din motive comerciale. În regiunea există multe proprietăți, întreprinderi, „au fost, cum au spus ei, stoarse, împărțite, și au rămas foarte mulți dezavantajați în administrația așa-numitor republici”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)